Nyheter

I tapene gleder Helse-Høie seg over seier: Bio-oppgjør ga grenser mot surrogati

Mens ja til eggdonasjon vinner overskriftene, henter helseministeren frem den skjulte seieren: At solid flertall satte grenser for surrogati.

Og det skyldes at Frp brøt med Ap og SV og selv fremmet forslag mot embryodonasjon. Det ble også vedtatt sperrer mot eggdonasjon til enslige – slik at barnet skal ha biologisk tilknytning mor.

– Det er viktig. Ikke minst fordi den neste diskusjonen kommer til å handle om surrogati, sier Høie til Vårt Land.

– Er du sikker på det?

– Det er jeg overbevist om. Dersom Ap sitt forslag om å tillate embryodonasjon hadde blitt vedtatt, er det lite som skiller mellom dagens vedtak og surrogati. Men nå er det et tydelig skille, sier Høie.

• LES OM RESULTATET: Historisk liberalisering av bioteknologiloven vedtatt – KrF led nederlag

Høie glad for Frp-vri: Ga barrierer mot surrogati

Embryodonasjon er mulig i Danmark. Kritikere mener det fødte barnet i praksis da vil ha «fire foreldre»: De to som mottar den ferdig befruktede eggcellen – og de to som har bidratt til den.

Høie håper Frp ikke endrer standpunkt i fortsettelsen. Selv om Frp sto sammen med Ap og SV om å liberalisere bioteknologiloven på en rekke omstridte punkter, mener han det går et skille mellom disse tre partiene.

– At flertallet vedtok Frps innramming av eggdonasjon og sa nei til embryodonasjon, er en viktig barriere mot surrogati. Når man åpner for dette – slik Ap ville gjøre – ville det altså oppstått et veldig «tynt» skille til surrogati.

Helseministeren: Har brukt «20 år av mitt liv» mot mange av bio-endringene

Surrogati blir fortsatt forbudt i norsk lov. Høie er selv mot mange av de omstridte endringene som ble vedtatt av Stortinget tirsdag. Til NTB sa han:

– Jeg har brukt 20 år av mitt liv på å kjempe mot mange av disse endringene, men sånn er det.

Fra talerstolen under debatten ga han flere ganger advarsler til flertallet. Mot slutten kom han med et sterkt varsko mot hasteinnføring av blodtesten NIPT. Det spørsmålet tilhørte ikke det opprinnelige forslag til bioteknologilov, som han la frem like før jul.

Advarte stortingssalen mot hastig NIPT-test

– Utfordringen er at NIPT-testen også kan gi falske svar. Det betyr at mange må ta en beslutning på et usikkert grunnlag, eller gå videre med fostervannsprøve eller morkakeprøve. Med slike prøver er det større risiko for spontanabort. Svært mange gravide i et helt uproblematisk svangerskap vil altså få et svar om det kan være komplikasjoner, sa Høie.

Like klart gikk han i ut mot forslaget om tidlig ultralyd innenfor dagens offentlige helsevesen.

– Jeg opplever at flertallet mener alle skal tilbys fosterdiagnostikk. Dette betyr en omprioritering i bruk av helsepersonell. Det eneste behovet med ordningen er å finne fostre som er annerledes. Det strider også mot bioteknologilovens formål. Og det er ikke tilstrekkelig utredet.

Men Høie har innflytelse i fortsettelsen – til tross for nederlag

Men flertallet stemte for: Regjeringen – og helseministeren – pålegges å få tidlig ultralydtilbud til alle gravide på plass. Ap, Frp og SV vil ha dette i gang fra nyttår av.

Akkurat her har Høie likevel innflytelse. For når saken ikke er forberedt av regjeringen på forhånd, må den selv gjennomgå hvordan det kan ryddes plass til dette innenfor helsevesenet. Det handler både om personell – og hvordan midler kan komme på plass. Ap, Frp og SV anslår selv at dette kan koste 100 millioner kroner.

Om tidlig ultralyd: «Ingenting som er opplagt»

– Er det helt opplagt at tidlig ultralyd kan komme på plass alt 1. januar?

– Det er ingenting som er opplagt. Jobben med flere av vedtakene er ikke gjort ennå. Jeg legger til grunn at Stortinget vil ha tidlig ultralyd gjennomført på forsvarlig måte. Og de tingene som trenger bevilgninger, må vi komme tilbake til i statsbudsjettet.

Også hastig innføring av adgang til blodtesten NIPT kan være krevende, ifølge helseministeren.

– Det blir problematisk. Men med vedtaket må vi jo nå se på hvordan dette er mulig i utføre dette. Vi må belyse konsekvenser som ikke kom frem i forkant, sier han.

LES OGSÅ:

Ropstad snakker ut om nederlaget - dagen ble «et alvorlig tap»

Listhaug stemte for all liberalisering av bioloven - Slakter KrFs grep

Frp-Kjos: KrF forteller mennesker med Downs at de er uønsket og gravide at de må fjerne barnet

Berit Aalborg om biodramaet: KrF mistet venner i sluttspurten

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter