Nyheter

Frps makt over Ap og Høyre

Hverken Ap eller Høyre har egentlig tunge motforestillinger mot å hente noen få «Moria-barn» til Norge. Men de vegrer seg av frykt for Frp.

Høyre og Ap er to pragmatiske partier. De er vant til å finne kompromisser som alle interne fløyer kan leve med. Derfor er det noe nytt at begge partiene bedriver millimeterpolitikk og sier blankt nei til å delta i dugnaden av «villig land» som vil hente ut de såkalte «Moria-barna» og barn fra andre flyktningleirer i Hellas. For Norge vil det være aktuelt å ta imot noen titalls barn.

Europeisk samarbeid

Norges to største partier har alltid vært opptatt av internasjonalt samarbeid. I nyere tid har både Ap og Høyre stått for en samarbeidslinje med allierte land som Tyskland og Frankrike. Norge har også gitt støtte til internasjonale organisasjoner som FNs høykommissær for flyktninger.

LES OGSÅ: Hadia Tajik: Ap skal se dem som media ikke alltid ser

Derfor er det nærmest noe unorsk med den rollen de to store partiene nå tar, ved å si blankt nei til FNs og Hellas' bønn om å bistå i krisen Hellas nå er oppe i. Også fordi en kollaps i Hellas kan bidra til en ustabil sikkerhetssituasjon for hele Europa. Tidligere har Norge ofte vært i front i slike spørsmål, og mange har vært stolte over at vi regnes som et humanitært foregangsland i slike krisesituasjoner.

Norsk egeninteresse

Det har det heller ikke vært uten egeninteresse for Norge. Strategisk sett er det viktig for små stater med et omfattende internasjonalt samarbeid. Det har ligget dypt i norsk politisk bevissthet at neste gang kan vi selv være avhengig av den samme internasjonale støtten. Slik er det egentlig også nå. Norske politikere vet godt at dersom Russland bestemmer seg for å sluse en ny flyktninggruppe mot den norske grensen i nord, vil det bli krevende for Norge. Særlig hvis vi selv har avvist å bistå et annet land i krise.

Nytt landskap

Hva er så grunnen til Ap og Høyres harde og til dels nye linje i dagens humanitære flyktningkrise i Hellas? Hvorfor vil de ikke avhjelpe et alliert land som står i fare for å bryte sammen?

Mye av svaret finner vi i fremveksten av Frp og deres populistiske asyl- og flyktningagenda. Den kortsiktige frykten for å tape valg preger begge de store partiene. For Aps del handler det om engstelse for velgerflukt på høyre flanke. Ap antar at de har en del innvandringskritiske velgere som kan gå over til Frp, selv om ferske undersøkelser viser at faren for dette er langt mindre enn for få år siden.

For Høyre handler det i tillegg om en reell redsel for å miste flertall og regjeringsmakt. Det siste døgnet har Frp truet med å trekke støtten til regjeringen i forbindelse med to konkrete saker. Til Vårt Land sier Frps Jon Helgheim i dag at «Dersom det skulle stemme at Høyre går med på å hente asylsøkere til Norge, tror jeg de kan glemme vår støtte i de aller fleste saker fremover».

Siv Jensen truer med regjeringskrise dersom regjeringen trekker iskanten sørover. Høyre vet at dersom Frp greier å mobilisere både innvandrings- og klimakritiske velgere til kamp mot regjeringen kan den miste sitt flertall. Derfor har Frp stor reell makt i spørsmålet om flyktningbarna i Hellas.

Tett opp til Frp

Nå har både Høyre og Ap lagt seg tett opp til Frp i spørsmålet om å hente Moria-barna til Norge. Også de to store vil kun prioritere kvoteflyktninger, slik Frp har ment i mange år.

Men de må de finne en retorikk som ikke støter bort de mer innvandringsliberale i egne rekker. Derfor peker både Høyre og Ap på alle andre flyktninger i verden som har det verre. Ap viser blant annet til en flyktningleir i Libanon som Aps Masud Gharahkhani selv har besøkt. Der bor 340.000 flyktninger i svært dårlige forhold. Likevel mener Ap fortsatt at antallet på 3.000 kvoteflyktninger er en slags hellig grense som ikke kan brytes.

Frp har god grunn til å si at de har endret norsk asyl- og innvandringspolitikk, og at andre har kommer etter dem. Derfor er Norge i stadig mindre å regne som et «humanitært foregangsland».

At det er blitt slutt på «en naiv snillisme» kommer garantert noen til å feire. Andre vil mene at et humanitært foregangsland og en viktig internasjonal stemme er blitt svekket.

LES OGSÅ: AUF og Ap-ordførere ber Støre ta imot barn fra Moria Lokallag med opprop mot egen partiledelse

LES OGSÅ: Vårt Land erfarer: KrF tror på Moria-gjennomslag i regjeringen

LES OGSÅ: Et rop om hjelp fra Moria-leiren: Hvordan kan vi holde avstand når tusenvis venter på mat hver dag?

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter