Nyheter

Folkeskikk i koronaens tid

Nå er tiden inne for å stå sammen. Derfor bør vi alle forsøke å snakke til hverandre innenfor rammen av vennlighet og folkeskikk.

Både i sosiale medier og i andre sammenhenger har det kommet meldinger om at enkelte mennesker­ er så redde for koronasmitte at de oppfører seg ­aggressivt eller ubehøvlet mot andre.

Aggressiv opptreden

Det finnes mennesker som har opplevd å bli sparket etter hvis de har kommet for nær et annet menneske. Noen roper ukvemsord på gata. En kommentator skrev nylig: «Denne er til alle dere jævla joggere der ute! Jeg blir forbanna når noen ikke tar hensyn til andres opplevelse av usikkerhet».

Når vi blir redde, kan vi bli sinte. Dermed kan ­terskelen for å si krenkende ting bli lavere. Mange er redde for egen helse. Andre har mennesker i sin nærhet som vil være særlig utsatte dersom de får ­koronasmitte, fordi de har underliggende sykdommer.

Polarisering ganger ingen

Å være redd gir deg ikke rett til å være ubehøvlet, rope stygge ting eller sparke andre. En polarisert og tilspisset situasjon gagner ingen. Om du opplever at noen kommer litt for nær deg i butikken, kan de ha feilberegnet avstanden. Da kan det være nok å ­påpeke dette på en vennlig måte.

LES OGSÅ: Mange avlyser bryllup, Morten og Johanne flyttet det heller til skogs

Når vi alle skal stå sammen om en dugnad for å skjerme hverandre, er det ikke særlig klokt å bruke harde ord som gjør at andre føler seg tråkket på. Da bør vi alle øve oss på å snakke på en vennlig eller behersket måte til hverandre. Dette la også justis- og beredskapsminister Monica Mæland vekt på ­under sin pressekonferanse
mandag ettermiddag. Hun minnet oss på å snakke til hverandre på en vennlig måte, dersom vi ser at noen opptrer på en måte som kan være i strid med ­anbefalinger.

Les Røde Kors sine «Koronavett-regler»

Røde Kors har laget en god liste med «koronavett-regler». Her står det blant annet: «Vi reagerer forskjellig i stressede situasjoner. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise». Et annet punkt er dette: «Du må ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper».

Nå er tiden inne for å stå sammen. Derfor bør vi alle forsøke å snakke til hverandre innenfor rammen av vennlighet og folkeskikk.

LES OGSÅ: Finland har bygd opp kriselager - Norge har bygd ned

LES OGSÅ: Veslemøy Østrem: Slik blir Vår Land laget under krisen

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter