Kirke

Mange avlyser bryllup, Morten og Johanne flyttet det heller til skogs

Koronakrisen har tvunget­ mange par til å legge bryllups­planene på is. Det nybakte ekteparet ­Morten og Johanne Føreland dro i stedet til skogs og giftet seg.

– Det var ekstremt stressende og vondt, når vi så at bryllupet vi hadde sett for oss raknet litt etter litt, sier Morten Føreland.

I disse dager tvinger koronakrisen flere vordende ektepar til å holde vielsen foran mindre enn femti personer, sittende på kirke­benkene med minst en meters avstand mellom seg.

For Morten og Johanne Føreland framstod ikke det som noe godt alternativ. De ville heller ikke sette vielsen på vent. I stedet giftet de seg i skogen, på en topp med utsikt over Oslo. Bryllups­middagen: Takeaway for to fra Veitvet Sushi.

De har følgende tips til andre par som befinner seg i samme situasjon:

– Man må snakke sammen og vurdere om det kan være fint med noe lite, sier Johanne.

Da korona-krisen kom i veien for bryllupsplanene, valgte Morten og Johanne Føreland å heller gifte seg i skogen.
Da korona-krisen kom i veien for bryllupsplanene, valgte Morten og Johanne Føreland å heller gifte seg i skogen.

Les også om hvordan tidligere utenriksminister Knut Vollebæk takler koronasykdommen: En dag er han utslitt etter å ha skrevet to-tre eposter, en annen dag får han en del runder i huset og får gjort en del.

Flere avbestillinger

Vårt Land har snakket med de kirkelige felles­rådene i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger. Og bildet er klart: Flere par ser seg nå nødt til å utsette vielsen.

I Oslo er det foreløpig 13 avbestillinger og utsettelser. Bergen kirkelige fellesråd melder om at omtrent 12 par har valgt å utsette eller avlyse vielsen. I Kristiansand har åtte par tatt samme avgjørelse. For Stavanger er tallet seks og i Trondheim ti.

– Jeg har vondt av alle disse som har gått og gledet seg, så blir det ikke noe av bryllupet, sier Øyvind Holtedahl, sokneprest i den populære bryllupskirken Stavanger domkirke.

Holtedahl forteller at to bryllup som skulle finne sted i domkirken i påsken har blitt avlyst.

– Det første bryllupet hadde­ planlagt masse gjester. I det ­andre skulle det komme familie fra utlandet. De så at det ble for vanskelig med alt som skjer nå, sier han.

For andre har konsekvensen ifølge soknepresten vært at bryllupet blir mindre enn de hadde drømt om. Han tror at mange­ vordende ektepar har fulgt ­nyhetsbilde de siste ukene nøye.

– Selv om mange nok har ant at noe var på gang, kommer nok restriksjonene som en stor skuffelse.

Ekteparet Føreland hadde planlagt et tradisjonelt kirkebryllup i Ris kirke i Oslo, etterfulgt av fest med hundre gjester i et menighetslokale ved siden av.

– Man må snakke sammen og vurdere om det kan være fint med noe lite, sier Johanne.

Avlyste bryllupet

Men så kom forbudet mot arrangement med over 50 personer, og én etter én meldte gjestene i risikogruppen at de ikke turte å komme. Andre fikk flyet kansellert. Da bestemte ekteparet seg for å ­utsette.

Skogvielsen startet som en spøk, men så innså de at «det var gjennomførbart, fint og trygt». Pastoren fra Kristent ­fellesskap, Johanne sin svoger, sto for ­vigselen, forloverne sto som sannhetsvitner, to nevøer og en niese kastet roser og en kompis filmet.

– Det var veldig fint, surrealistisk og føltes ut som en lek. Vi bygde bål og spiste boller og dro så hjem, forteller ekteparet.

Når Norge kommer tilbake til hverdagen er planen å holde en symbolsk vielse i kirken og bryllupsfest.

Vårt Lands Samlivspanel: Mann (52) er deprimert og orker ikke å vise seg i kirkelige sammenhenger.

Ikke høysesong

De aller fleste av de kirkelige ansatte Vårt Land har vært i kontakt med, påpeker at høysesongen for vielser ennå er et stykke unna, og at det derfor er for tidlig å slå fast hva slags omfang koronakrisen vil få for bryllupssesongen. Mange velger også å gjennomføre seremoniene med de restriksjonene som følger av myndighetenes retningslinjer. Samtidig melder flere om henvendelser fra urolige par, men som avventer situasjonen. I Bergen har «en del» reservert en ekstra dato i tilfelle.

Margareth Jærnes Mongstad, daglig leder for servicetorget i Kristiansand kirkelige fellesråd, sier at hun nettopp er ­ferdig med å kontakte par som etter planen skal gifte seg i juni, og hun skal nå ­begynne å kontakte par som gifter seg i mai.

Hun sier at hun forventer et bedre overblikk over situasjonen rundt påsketider.

– Hvis situasjonen fortsetter vil det nok komme mange flere endringer, sier hun.

LES MER:

Eksperter tror koronakrisen vil gi flere skilsmisser

Slik møter verdensreligionene korona-trusselen

---

Avlyste og utsatte bryllup

  • De kirkelige fellesrådene i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger­ melder alle om pågang fra par som vil utsette eller ­avlyse vielsen:
  • I Oslo er det foreløpig 13 antall avbestillinger og ­utsettelser.
  • Bergen: Omtrent 12 par.
  • Kristiansand: Åtte par.
  • Stavanger: Seks par.
  • Trondheim: Ti par.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke