Nyheter

Nå står demokrat-kampen mellom to hvite, gamle menn

Tirsdagen var super for den tidligere visepresidenten. Joe Biden er det tryggeste valget, når alt kommer til alt, er velgernes dom.

De var 28 som ville bli demokratenes presidentkandidat. Nå er det i realiteten to igjen: Joe Biden og Bernie Sanders.
– Jeg er her for å si: Vi lever!
Biden virket nesten overrasket selv over hvor godt han gjorde det: Han gikk seirende ut i 10 av 14 stater som holdt primærvalg på supertirsdagen.

Comback-kid

På en måte er demokratene tilbake til start: At kampen skulle stå mellom Sanders og Biden, var den generelle oppfatningen. Da demokratenes nominasjonskamp begynte, var Joe Biden sett på som det tryggeste valget til å slå Donald Trump. Men det snudde da han gjorde det svært dårlig i de første primærvalgene i februar.

Så ble han den rene comeback-kid da han vant i Sør-Carolina. To kandidater, stjerneskuddet Pete Buttigieg og Amy Klobuchar, trakk seg og ga sin fulle støtte til Biden. Og ba sine støttestpillere om å gjøre det samme.
De moderate skulle rydde feltet, og samle seg mot hovedfienden, Bernie Sanders. Det ser ut til å virke.

Sanders: Bernie Sanders sammen med kona Jane O'Meara på scenen i Essex Junction, Vermont tirsdag.

Biden regnet som et trygt valg

Biden vil framstå som det tryggeste valget, den mest åpenbare kandidaten blant demokratene som kan slå Trump. Supertirsdagens resultater viser at mange velgere tenker det samme.
Men det er mange primærvalg som gjenstår, og ingenting er sikkert.
Bernie Sanders vant fire stater, blant dem hjemstaten Vermont. Men det var en skuffende kveld for ham, selv om han vant viktige California, som er USAs mest folkerike delstat.

Joe Biden snakker om fortiden, og sin erfaring som visepresident under president Barack Obama. Bernie Sanders snakker om å utfordre det politiske etablissementet, og om «bevegelsen» hans, og ikke mist en radikal omlegging av helsevesenet.
– Du kan ikke slå Trump med den samme gamle politikken, sa han i går. Han kom med flere stikk til Biden, blant annet for å ha støttet invasjonen av Irak i 2003 og for å motta støtte fra noen av USAs rikeste personer.

Kan bli stygt fram mot landsmøtet

Kampen mellom de to kan bli både hard og stygg. Biden-tilhengerne mener Sanders vil gå sin egen vei uansett, og ikke tenke på hva som er best for partiet, for å slå Trump. Flere trekker fram at det tok over to uker etter at Hillary Clinton slo Sanders i forrige nominasjonskamp, til Sanders offentlig sa at han støttet henne.

Selv om Joe Bidens vei til å bli demokratenes kandidat ser lysere ut etter supertirsdagen, kommer ikke Sanders til å gi seg, og mange viktige primærvalg gjenstår. Sanders har sterk støtte blant de unge velgerne, men en av hans største utfordringer er å få dem til valglokalene for å stemme. Gjør de ikke det, hjelper det ikke at de er på hans side. Han har også støtte fra velgere med latinamerikansk opprinnelse og den liberale delen av demokratene.

Warren: Elizabeth Warren taler på et valgmøte i Eastern Market, Detroit tirsdag.

Biden gjør det skarpt blant afroamerikanere

Joe Biden gjør det sterkt blant blant afro-amerikanere og eldre velgere, hvite og blant den økonomiske middelklassen. Det er en klar fordel for ham å ha støtte fra de eldre velgerne, som er aller mest trofaste når det gjelder å utføre sin borgerplikt: De møter opp og stemmer.

Elizabeth Warren, som er på venstrefløyen i partiet, var sammen med Michael Bloomberg den store taperen. Warren tapte til og med sin egen hjemstat Massachusetts. At hun kom på tredjeplass – her vant Biden – er et stort nederlag for henne. Bloomberg, som har brukt milliarder på reklame for sitt kandidatur, droppet de første primærvalgene, og entret først valg-scenen på supertirsdagen.

Bloomberg ga seg

Begge har sagt de vil fortsette kampanjen, men det kan endre seg raskt. Og det gjorde det. Bloomberg trakk seg og ga sin støtte til Biden.
Warren har ikke fått en eneste første- eller andreplass i valgene som har vært avholdt. Alle kandidatene må over sperregrensen på 15 prosent for å få med seg delegater til landsmøtet i sommer.

Bloomberg: Mike Bloomberg vinker til deltakerne på et valgmøte i West Palm Beach, Florida tirsdag.

Tulsi Gabbard er den femte kandidaten, og ligger langt bak og ser kun ut til å ha sikret seg én delegat.
Nominasjonskampen startet med rekordmange 28 mulige kandidater, inkludert flere som ikke var hvite, flere kvinner og unge politiske talenter. Etter supertirsdagen skal demokratene velge mellom to, hvite gamle menn.

Det store spørsmålet om noen av dem klarer å slå Trump.

LES MER OM VÅRT LANDS DEKNING AV USA-VALGET:

Demokratenes dilemma

– Det blir Biden eller Sanders til slutt

Vil hanke inn kristne velgere

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter