Nyheter

Kilder til Vårt Land: Dette er departementene som er mest aktuelle for Hareide

Knut Arild Hareide avbrøt Asia-reisen og er aktuell for statsrådpost. Ifølge Vårt Lands kilder er dette departementene den tidligere KrF-lederen er aktuell for i Erna Solbergs regjering.

Sentrale kilder i partiets toppapparat har gitt klare signaler overfor Vårt Land om at Hareide er ønsket som ny statsråd i Solberg-regjeringen.

Det ble poengtert at årsaken ikke var for å bidra til å sveise sammen partiet igjen, men fordi Hareide har svært tung erfaring som partiet trenger i harde hverdagsslag.

• LES MER: KrF-veteran: – Knut Arild Hareide vil virke samlende

Mulighetene: Utviklingsminister eller samferdselsminister

Poster som skal være aktuelle er enten som samferdselsminister eller utviklingsminister. Samferdselsposten anses som mest aktuell. Det er det bildet Vårt Land danner ut fra ulike kilder. Etter det vi kjenner til, skal Hareide ha hatt samtaler med Ropstad om statsrådtematikken tidligere i dag.

Om posten som utviklingsminister skulle bli en realitet, vil det i så fall bety at Dag Inge Ulstein rokerer til et annet felt. Ulstein har blant annet bakgrunn som sosialbyråd i Bergen.

Men fordelingen av poster i regjeringen er ennå ikke avklart mellom de tre partiene – og kan være i spill helt til det siste.

• LES OGSÅ: Knut Arild Hareide ett år etter veivalget: «Rådet jeg ga står seg enda bedre i dag»

Øker spekulasjonene – skulle først vært i Norge til arrangement lørdag

Det var Dagbladet som først meldte om Hareides retur fra Asia onsdag ettermiddag.

Også Venstres Abid Q. Raja var på samme reise med Stortingets utenriks- og forsvarskomité og skal sammen med Hareide ha avbrutt oppholdet i Indonesia. Det styrker spekulasjonene om at Hareide kan være på vei inn i regjeringen.

Den tidligere KrF-lederen skulle etter det Vårt Land får opplyst vært på plass lørdag på KrFs store landskonferanse, men nå kan han trolig rekke et statsråd alt fredag om kabalen er landet til da.

Erna Solberg sa tirsdag at hun ville ha en ny regjering klar senest i slutten av måneden. Men VG omtaler fredag som mulig dag for statsrådsskifter.

Ballen har ligget hos Hareide

Ulike kilder sentralt i KrFs apparat gjør det klart at Ropstad lenge har hatt åpen dør om Hareide selv vil bli statsråd – der partiet selv plasserer ham. Ballen har i grunnen ligget hos Hareide. Men i vurderingen skal det også for KrF-toppene ha handlet om Hareide kan få et departement som gir KrF god profilering på viktige saksfelt.

Da KrF inntok regjeringen for nøyaktig ett år siden, var de tre departementene partiet fikk nettopp viktige for kjernevelgere. I runden som pågår nå, kan KrF være på vei inn i et tunge departementene Frp nå forlater.

• LES MER: Erfaren KrF-profil inne i sluttrace i partiets statsrådkabal

Har KrF også Justisdepartementet i sikte?

I tiden før KrF entret regjeringen i fjor, anså KrF-leder Ropstad Justisdepartementet som et aktuelt departement for partiet. Det hadde hånd om asylfeltet og tematikk som menneskehandel. Kamp mot dette siste er en svært viktig sak for KrF.

Etter det Vårt Land har grunn til å tro, kan nettopp Justisdepartementet være et av de tunge som KrF ønsker seg i runden som pågår. Hareide på denne posten ville utad blitt for omstridt, for det var nettopp dette departementet han og KrF tvang Frps Sylvi Listhaug ut av. Det anses ikke utelukket at partileder Ropstad selv kan innta departementet.

«Ingenting er klart før alt er klart»

VG skrev onsdag at Venstres Trine Skei Grande hadde kurs mot Kunnskapsdepartementet – mot at Høyres Jan Tore Sanner inntok Finansdepartementet.

Men spesielt under regjeringsdannelser gjelder uttrykket som ofte brukes i politikken: «Ingenting er klart før alt er klart». Det gjelder også for det som nå rører rundt KrF-toppene og statsrådposter.

• LES MER: Unge Venstre-leder: – Partiet må kreve tyngre departementer

Alvoret økte i KrFs apparat muskler trengs for å møte Frp

Under reisen i Asia har Hareide hverken besvart telefon eller sms. Det gjelder henvendelse fra pressen, men også fra en rekke partifolk. Også det bidro til å forsterke spekulasjonene om at han vurderte å bli statsråd, nå som Frp var ute av regjeringen.

Etter Frps varsel om utmarsj fra regjeringen, økte alvoret i KrFs toppapparat. For det innebærer at KrF og kollegene i en mindretallsregjering mister støtten fra Frp i Stortinget på en lang rekke felt.

I forhandlingskampen er Hareide blant de mest erfarne

Dermed økte også interessen for å få nettopp Hareide inn: Utenfor partiets regjeringsapparat er han den med mest forhandlingserfaring og var selv statsråd det siste året av Bondevik 2-regjeringen.

Hareide har i tillegg et godt forhold til både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Nettopp støtte fra rødgrønn side i enkeltsaker kan Solberg-regjeringen bli tvunget på jakt etter om Frp fremover avviser å gi støtte.

Også Grøvan gjorde vendereis

Forøvrig er ikke Hareide den eneste som har måttet avbryte reiser. KrF-toppen Hans Fredrik Grøvan hadde kurs for Singapore i Asia på komitéreise tidlig i uken, men fikk beskjed om å sette seg på flyet igjen da Frp brøt ut av regjering.

Onsdag formiddag var han på plass igjen på stortingskontoret, etter bare å ha «snudd» i den asiatiske storbyen for å returnere til møter om regjeringsdramaet i Oslo.

LES OGSÅ:

Nå jakter Ropstad nye folk til regjeringen - dette kan bli KrFs nye ansikter

Flere spekulerer på Hareide-comeback, Ropstad vil ikke kommentere

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter