Nyheter

Erfarne folk får de fire KrF-postene

Etter det Vårt Land erfarer, blir det få rokeringer blant KrFs statsråder. Erna Solberg ønsker erfarne folk til å lose igjennom saker i Stortinget.

Torsdag ble det jobbet intenst med statsrådkabalen, og kilder tett på KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad bekrefter til Vårt Land at KrF skal ha fire statsrådposter i den nye Solberg-regjeringen.

Vårt Land får bekreftet at det er tunge, erfarne folk som skal ha alle de fire statsrådspostene. Det er fordi Solberg-regjeringen nå er i mindretall i Stortinget og må jobbe hardt for seirene sine.

I tillegg til Knut Arild Hareide, som vendte hjem fra Asia-reisen i morges, ble Hans Olav Syversen lenge nevnt som en aktuell kandidat. Ropstad selv og nestleder Bollestad skal ha to poster. Dag Inge Ulsteins navn i kabalen synes usikkert.

Som Vårt Land erfarte ble Knut Arild Hareide statsråd. Torsdag ble det klart at han blir ny samferdselsminister.

Bollestad på vei til Helsedepartementet?

For KrF er det viktig å ha departementer der de kan profilere felt som er viktig for velgerne. Om ansvaret for ruspolitikk og omsorg – som i dag ligger hos eldreministeren – innlemmes i helseministerposten, anses det derfor som svært aktuelt for KrF.

Vårt Land skrev i går at Hareide kunne være aktuell som samferdselsminister, men også som utviklingsminister. Men i KrFs apparat handler ikke samferdsel bare om veier og tunge utbygginger.

Statsrådposter med nærkontakt til velgere teller mye for KrF

Samferdsel er også miljøpolitikk. Og det er distriktspolitikk – der statsråden får nærkontakt med velgere i spørsmål som eksempelvis rassikring. Dessuten har KrF i en årrekke under pressens radar kjempet for myke trafikanter.

KrFs fordel ved å ha landbruksdepartementet det siste året handler om mye av det samme: Det gir nærkontakt der KrF i mange landsdeler har store velgergrupper – og lett profilering i distriktsmedier.

Tøff kamp med de andre partiene – også Høyre kjemper mer for sitt

I de siste spekulasjonene inngår også det at partileder Ropstad forblir i Barne- og familiedepartementet, som er særdeles viktig for KrFs profil. Det er dessuten et lettere departement, som godt lar seg kombinere med partilederjobben.

Men ingenting er sikkert – før alt faller på plass. Høyre og Venstre er i samme innspurt som KrF. Det pekes på at Høyre i nær seks år har vært tilfreds med «helheten». Nå er også Høyre i en posisjon der de kjemper for nye profiler på viktige poster. Partiet må markere egen politikk sterkere. Venstre har dessuten hele ledelsestematikken inne i statsrådsjakten.

Flere medier meldte torsdag ettermiddag at Anniken Hauglie må forlate regjeringen. Hun har vært i hardt vær etter Nav-skandalen, i rollen som arbeids- og sosialminister.

Men jakten på statssekretærer pågår også – må på plass før Solbergs regjering er klar

Line Henriette Holten tapte stortingsplassen i 2017 og er nå generalsekretær i organisasjonen Tekna. Hun var nær ved å bli riksrevisor og var etter det Vårt Land får opplyst lenge med i kabalen for å bli statsråd, men også statssekretær kan være aktuelt.

Holten satt på Stortinget i tre perioder fra Østfold, lang tid var hun også KrFs medlem av presidentskapet. Hun har sittet i både Miljøkomiteen, Helsekomiteen og Næringskomiteen.

Men hun har også erfaring fra regjeringsapparatet: Holten var personlig rådgiver for Dagfinn Høybråten både i Helsedepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet under Bondevik 2-regjeringen.

Om ikke andre navn dukker opp i KrFs sluttspurt, betyr det at nye profiler fra distriktene ikke havner ved Kongens bord. Vårt Land får klart inntrykk av at man i KrF-toppen mener dette må vike denne gang. Igjen er årsaken at situasjonen med Frp på utsiden i Stortinget krever tung erfaring med stortingsarbeid på statsrådspostene.

Men KrF skal etter det Vårt Land kjenner til, nå jobbe på høygir også med statssekretærpostene. De skal bli flere – og blir viktigere for partiet. Der vil ventelig distriktsprofiler bli trukket sterkt inn.

At jakten på statssekretærer nå pågår for fullt, skyldes også at disse må sikkerhetssjekkes før et statsråd. Valg av politiske rådgivere kan erfaringsvis vente litt, men nye statsråder trenger å ha en operativ, erfaren statssekretær ved sin side ved starten.

KrF skal ha et såkalt tungt departement i regjeringskabalen. Helse- og omsorgsdepartementet kan bli ett av dem. Høyres Bent Høie er på vei ut. Det er ikke utelukket at Olaug Bollestad kan innta dette.

LES OGSÅ OM STATSRÅDJAKTEN:

• Knut Arild Hareide har landet på Gardermoen: Jeg kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen

• Knut Arild Hareide ett år etter veivalget: «Rådet jeg ga står seg enda bedre i dag»

• Nå jakter Ropstad nye folk til regjeringen - dette kan bli KrFs nye ansikter

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter