Nyheter

Hareide møter åpen dør – her er ansiktene som kan bli nye i KrFs regjering

Døren for Knut Arild Hareide er åpen. Men KrFs topper kan få en komplisert jobb med å jakte ekstra folk til regjeringskontorene.

Utfallet av kampen i Solberg-regjeringen om hvilke departementer partiene skal få, vil bestemme hvor Kjell Ingolf Ropstad og ledelsen kan jakte nye folk. Det antas at KrF og Venstre hver vil få en ekstra statsråd – og et lite knippe nye statssekretærer.

En rekke navn på profiler ligger på bordet. Hos ulike kilder helt sentralt i KrFs apparat heter det at Ropstad har en åpen dør om Hareide selv vil bli statsråd – der partiet selv plasserer ham. Det er mye opp til Hareide selv og om han er fleksibel.

Men midt i alle pressespekulasjonene befinner Hareide seg på komitéreise i Indonesia. Han har ikke besvart spørsmål fra Vårt Land. Heller ikke KrF-leder Ropstad har villet kommentere et mulig comeback for forgjengeren, som for halvannet år siden jobbet intenst for å avsette Erna Solberg.

Hareide tilbake? Det er også tilhengere delt om.

I fjor var hensynet om å inkludere rød side viktig for mange. I år det «mer historie», påpeker partiprofiler. Både i det sentrale KrF-miljøet og på distriktsnivå hersker det usikkerhet om Knut Arild Hareide virkelig vil ønske seg inn i Solbergs regjering.

Svært mange av Hareide-tilhengerne i KrF er glade for at Frps tid i regjeringen er omme. Men i Hareides baklandskap er bildet delt om han bør bli statsråd. Håpet blant noen er at Hareide som statsråd kan bidra til å sveise splittelse sammen igjen. Blant andre føles det rart om han skulle legitimere en blå regjering og et Ropstad-prosjekt han kjempet så hardt imot.

Oslo 14.06.2018.
14. juni inviterte KrF til oppsummerende pressekonferanse før sommeren på Håndslag i Oslo. Partileder Knut Arild Hareide og nestlederne Olaug V. Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Joakim S. Enger
Kjell Ingolf Ropstad (til venstre) skal overfor statsminister Erna Solberg lansere statsrådsnavn og lansere nye statssekretærer. Her er han med forgjenger Knut Arild Hareide, som mange nå ønsker inn i sentrum-høyre-regjeringen. Foto: Joakim S. Enger

Kjente profiler om Hareide: «Han er et godt navn»

– Jeg tror mange ønsker Knut Arild inn, fordi han har gjort en veldig god jobb, har vært en sentral politiker for oss og har regjeringserfaring, sier sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug, som støttet Hareides prosjekt høsten 2018.

Trønderen Bjørkhaug fremhever også nestleder Noresjø som statsrådskandidat:

– Hun er et godt navn, i tillegg til Bjørg Tørresdal, som også har gjort trønder av seg.

Fylkesleder i Agder, Per Sverre Kvinlaug, svarer slik på spørsmål om Hareide:

– Han er et godt navn. Han besitter utrolig god erfaring og er godt kjent i partiet. Line Henriette Holten er også et godt navn.

Ekstraordinært landsmøte i KrF. Hans Olav Syversen
Hans Olav Syversen (i midten) er statssekretær på Statsministerens kontor – en nøkkelmann i KrF. Foto: Erlend Berge

Nestleder fra nord kan seile opp.

Ringreven Hans Olav Syversen og nestleder Ingelin Noresjø nevnes bredt i KrF som mulige statsrådnavn for KrF. Men så kommer alle hensynene inn – som sentrale partikilder skisserer overfor Vårt Land:

Det sitter alt to menn og en kvinne fra KrF i regjeringen. Partiet må ta hensyn til representasjon fra distrikter, sikre kvinneandel og ikke minst: Ved overgang til mindretallsregjering, må solid parlamentarisk erfaring også veie tungt.

Og skulle KrF få tyngre fagdepartementer enn sist, må også statsrådskandidaten ha innsikt i feltet. Hele kabalen kan forrykkes dersom Ropstad og nestleder Bollestad må bytte til nye og sterkere departementer. Kampen om antall statsråder og et antatt økt antall statssekretærer startet tirsdag.

KrFs landsmøte 2019. Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø
Ingelin Noresjø er 2. nestleder i KrF – og den statsrådskandidaten partifolk i nord ønsker seg. Distriktshensyn anses å få større vekt ved regjeringsomdannelsen. Foto: Erlend Berge

KrF har en rekke erfarne kvinneprofiler – disse tror man kan ta tøffe tak som statsråder.

Statsminister Erna Solberg må til slutt godta partienes statsrådsforslag. Etter det Vårt Land kjenner til er nestleder Noresjø «til disposisjon» om partiet ønsker henne som minister. Navn som lå på bordet i KrF-toppen for ett år siden bekreftes fortsatt som ønsket i utvalget av kandidater: Det gjelder blant annet Line Henriette Holten og Bjørg Tørresdal, begge med solid stortingserfaring.

– Jeg vil ikke spekulere i meg selv, er det Tørresdal vil si.

Oslo  20171031.
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) møter Omsetningsrådet og leder i Omsetningsrådet, Bjørg Tørresdal
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Bjørg Tørresdal er tidligere stortingsrepresentant med lang erfaring fra da KrF sist var i regjering. Her med avtroppende samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto: NTB scanpix

En ringrev trekkes frem – men han kan bli for verdifull der han alt er.

Et svært tungt KrF-navn er Hans Olav Syversen. Han var forhandlingssterk finanstalsmann i en årrekke og innehar nå nøkkeljobben som KrFs statssekretær på Statsministerens kontor. Der omtales han som «uvurderlig» og har vide fullmakter for partiet og partileder Ropstad.

Det kan bli argumentet for at han forblir nettopp der. Men han har en høy stjerne sentralt i statsministerens parti, Høyre. Om KrF må innta et tungt departement med tøffe utfordringer i Stortinget, kan Syversen være høyaktuell.

Det kan forrykke kjønnsbalansen om KrF får fire. Fra KrFs ledelse må Bollestad sitte i regjering, men i det sentrale KrF-miljøet sies det at det ikke er grunn til å skifte ut utviklingsminister Dag Inge Ulstein. Parlamentarisk leder, Hans Fredrik Grøvan, antas å forbli som nøkkelperson i stortingsgruppen.

Sola  20190427.
Kristelig Folkeparti avholder sitt landsmøte 26.-28. april på Sola.  Erik Lunde er til stede på landsmøte. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Erik Lunde regnes som aktuell som mulig ny statssekretær. Foto: NTB scanpix

Statssekretærer skaper også ny profil – her er noen kandidater:

Som nye mulige statssekretærer regnes sentralstyremedlem og Granavollen-forhandler Erik Lunde som aktuell. Selv har han ingen kommentarer.

Også topprofil i Viken, Ida Lindtveit Røse og tidligere Bergen-byråd Rebekka Ljosland trekkes frem. Begge sistnevnte har fått barn svært nylig.

LES MER OM REGJERINGSDRAMAET:

Her er seiersrekken KrF og Venstre fikk - fordi de var på lag med Frp

Vårt Land på lederplass: Det er mulig dette vil føre til at Frp får større oppslutning fram mot valget. Det får så være.

Berit Aalborg om dramaet: Avstanden var for stor

Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

Hareide: Vil Frp ut av regjering, er det ingen som bør stoppe dem

Jagland mener Frp bommer: Vi er sikrere når IS-krigere er i fengsel enn på frifot utenfor Europa

Solberg og partnerne kan møte Frp-drama i årevis

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter