Unge Venstres leder er tydelig på at Venstre bør kunne kreve mer tyngde i en trepartiregjering:

Jeg mener Venstre må sikre tyngre departementer enn vi har i dag. Våre valg av departementer må i større grad reflektere det velgerne bryr seg om og vår kjernesaker. Mer kontroll over klimapolitikken, og kunnskapsdepartementet, er viktige felter for oss, sier han.

Venstre bør vurdere å bytte departementer, mener han.

– Statsrådene våre har gjort gode jobber på feltene de har hatt ansvar for. Men jeg syns nok man valgte litt feil departementer da man gikk inn, nå kan man rokkere om.

· LES OGSÅ: KrF-profil Holten inne i sluttrace i statsrådsløpet

Finansdepartementet

Hansmark peker også på finansdepartementet. Mye avgjøres der, spesielt viktig er det for å få gjennom klima- og miljøtiltak, mener han.

– Siden Høyre er største parti er det vel naturlig at de ikke vil gi fra seg det som regnes som det viktigste departementet...?

– Jeg skjønner at Høyre ikke vil gi det fra seg. Men det er problematisk at de skal sitte og styre alle de viktigste departementene. Finans er så sentralt for klima. Vi går en tid i møte der offentlige utgifter ligger an til å øke, samtidig som vi må få gjennomført viktige klimatiltiltak Vi må ha noen som kan prioritere litt. Jeg tror Høyre er for feige til å tørre å kutte i utgifter og prioritere, mens Venstre tør å gjøre det som trengs, sier han.

Klima og miljø

Hansmark mener klima og miljø er absolutt viktigst for partiet. Han ser ideelt sett for seg at energi-feltet løses ut fra olje- og energidepartementet og at man får en klima- og energistatsråd. Som bør være fra Venstre.

– Hvis Venstre tar kontroll over dét villle det kuttet utslipp mye tydeligere enn i dag, sier han, men peker også på samferdsel og justis som tunge departementer som bør være på Venstres ønskeliste.

Lekkasjer torsdag tyder dog på at det er Høyre som får energiansvaret: visstnok skal Høyres Tina Bru være høyaktuell for olje- og energiministerposten.

Sats på klima

Også fra fylkeslederne Vårt Land snakker med er beskjeden entydig: Sats på klimaet. Det er saken Venstre bør bruke mest ressurser på.

– Å få enda mer trykk på klimaet og det grønne skiftet er sentralt, sier Oslo Venstre-leder Espen Ophaug. Han mener Venstre må legge press på Ap i klimaspørsmålet.

Fylkesleder Kjartan Alexander Lunde peker på klima, men også på utdanning og skole. Han forventer en økt Venstre-profil i den nye trepartiregjeringen.

– Ja. Jeg håper på en tydeligere Venstre-profil, det er lettere å forhandle med tre partier i regjering heller enn fire. Så får vi sannsynligvis også mer tyngde gjennom flere statsråder, sier han, men vil ikke selv peke ut noen spesifikke kandidater eller departementer.

· Einar Stænsnes: – Hareide vil virke samlende

Tre partier

Hansmark mener at en trepartiregjering gjør samarbeidet internt enklere, og peker på for eksempel iskanten som et felt han ikke tror det vil være vanskelig å bli enige om internt. Å finne flertall i Stortinget kan være vanskeligere, men der bør de se til begge retninger, mener han.

– Nå er det mulig å åpne for alternative flertall på Stortinget. Da bør det viktigste for oss være å sikre flertall for en god klimapolitikk. Vi kan samarbeide med Frp for flertall i saker der vi er enige, men må snu oss andre veien hvis det sikrer god politikk på andre felter.

Alle de tre partilederne i regjering har sagt at de ønsker å stå på Granavolden. Hansmark mener likevel at det mer er veiledende enn en forpliktelse.

– Det er primært et samarbeidsdokument for tre partier. Jeg føler meg ikke veldig forplikta til å jobbe for Frps gjennomslag i plattformen. De valgte å gå ut, og må ta ansvaret for det. Da skal vi jobbe for å betone våre egne seire.

LES OGSÅ OM KRFs STATSRÅDJAKT:

Knut Arild Hareide har landet på Gardermoen: Jeg kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen

Knut Arild Hareide ett år etter veivalget: «Rådet jeg ga står seg enda bedre i dag»

Nå jakter Ropstad nye folk til regjeringen - dette kan bli KrFs nye ansikter