Nyheter

Erna Solberg: – Hadde foretrukket om Frp ble i regjering

Statsministeren forventer at Frp står ved kompromisser som de har inngått, men sier hun ikke er naiv. – Frp vil kunne fremme andre krav nå. Hvis ikke ville de ikke gått ut av regjeringen, sier Solberg.

– Jeg hadde foretrukket av Frp ble med videre, sa statsminister Erna Solberg i en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Siv Jensen har varslet at Frp går ut av regjering og sier på en pressekonferanse at begeistringen forsvant etter at Venstre og KrF ble del av regjeringen.

Forventer at Frp står ved kompromisser

På pressekonferansen sa Erna Solberg at hun er innstilt på å fortsette i regjering med Venstre og KrF – og at partilederne var blitt enige om at Granavolden-plattformen fortsatt skal ligge til grunn.

På spørsmål fra Vårt Land om statsministeren forventer at Frp står ved slike kompromisser som de har inngått, svarte Solberg:

– Jeg forventer at mange av de viktige sakene vi har gjort gjennom mange år fortsatt ligger fast. Det opplever jeg at Siv Jensen var veldig ryddig på i pressekonferansen – at man har en historie etter å ha samarbeidet så lenge. Men jeg er ikke naiv i det hele tatt. Frp vil kunne fremme andre krav nå. Hvis ikke ville de ikke gått ut av regjeringen, sa Solberg.

– Vårt utgangspunkt er at det regjeringens arbeidsprogram er Granavolden. Så skal vi gå til Stortinget for å forhandle og få gjennom politikken vår.

– Er det borgerlige prosjektet ditt stein dødt nå eller er det håp for det?

– Nei, det er ikke stein dødt, men det har fått en annen form. Vi har sagt at de fire partiene bør samarbeide. Vi gjorde det i fire år da to satt i regjering og to på Stortinget. Så har vi utvidet regjeringen en tid. Det vil ha ulike former, sier Solberg til Vårt Land.

– Retningen for politikken i Norge mener jeg fortsatt at disse fire partiene bør kunne finne sammen om. Så må vi finne formen på det. Mitt ønske vil alltid være en flertallsregjering, men det er mange andre gode alternativer til det enn en Ap-ledet regjering.

Oslo 20200120
Statsminister Erna Solberg (H) kommenterer at Fremskrittspartiet (Frp) har gått ut av regjering. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
– Det har ikke vært min intensjon å karakterisere andre partiers standpunkt og moral, sier statsminister Erna Solberg.

– Utgangspunktet er at vi forsøker å samarbeide med basis i de fire partiene

– Er det realistisk å finne tilbake til den firepartiregjering når Siv Jensen selv erkjente at avstanden var for stor mellom Frp på den ene siden og KrF og Venstre på den andre? Og nå ryker det jo bare et år siden dere ble enige om Granavolden?

– Dette kommer på bakgrunn av seks år totalt sett i regjering, ikke bare året som har gått siden Granavolden. Det er de seks årene som har bæring på dette. Vi gjennomfører fortsatt mye politikk fra forrige periode. Det gjør at det blir mindre handlingsrom til å prioritere nye ting. Det er noe KrF og Venstre også merker.

– Blir det aktuelt å vende seg til andre partier for flertall? For eksempel Sp?

– Utgangspunktet er at vi forsøker å samarbeide med basis i de fire partiene, men så er det ikke sånn at vi ikke har hatt samarbeid med andre partier. Vi har hatt det med Sp og med Ap. Det er ikke alltid at det er mulig å finne løsningene på borgerlig side og da har vi funnet løsninger på tvers av midtskillet. Det får vi se. Det kommer litt an på hvilke saker det er snakk om.

– Du sier dere legger Granavolden ligger til grunn og håper Siv Jensen er med på det. Siv Jensen sier de legger Frps arbeidsprogram til grunn. Ser du problemet?

– Regjeringen legger Granavolden til grunn. Så vil Frp sikkert ha en friere holdning til det i Stortinget og vil vurdere det ut fra sitt program. For oss vil Granavolden være arbeidsprogrammet.

– Det betyr at KrFs veto i bioteknologi, seire partiene har fått fordi de er i flertallsregjering, er i spill igjen – lever farlig?

– I Stortinget kan det selvfølgelig være saker man har fått gjennomslag på, som man ikke lenger vil ha. Det får vi se.

Jensen: – Vi skal gå til Stortinget for å forhandle og få gjennom politikken vår

Venstre og KrF har fått en rekke seiere i samarbeid og regjering med Frp. Vetorett i bioteknologipolitikken hadde for eksempel KrF ikke fått hvis ikke det var fremforhandlet da de gikk inn i flertallsregjeringen.

Siv Jensen sa derimot på sin pressekonferanse at Fremskrittspartiet nå vil legge sitt eget partiprogram til grunn – altså ikke Granavolden.

– Vårt utgangspunkt er at det regjeringens arbeidsprogram er Granavolden. Så skal vi gå til Stortinget for å forhandle og få gjennom politikken vår.

– Ikke intensjon om å karakterisere andres moral

Solberg sier at hun har hatt et nært, fortrolig og konstruktivt samarbeid med Siv Jensen, preget av gjensidig respekt. Det mener hun har vært viktig for at regjeringen og samarbeidet skal fungere. Likevel har Solberg respekt for at Frp har hatt et annet syn på saken om IS-kvinnen som ble hentet tilbake til Norge sammen med sitt syke barn.

– Vårt dilemma var følgende: Å hente sykt barn med mor til Norge eller risikere at en syk femåring skulle dø. Det har ikke vært min intensjon å karakterisere andre partiers standpunkt og moral, men det hadde ikke vært mulig for meg og Høyre å handle av hensyn til ro i regjeringen, sier Solberg.

Hun sier at mora nå er pågrepet og blir straffeforfulgt i Norge, mens barna blir tatt hånd om av barnevern og helsepersonell.

Inviterer Frp til samarbeid

Nå håper Solberg at Frp vil støtte regjeringsplattformen som ble forhandlet fram i fjor.

– Vi iniviterer Frp til et nært og konstruktivt samarbeid i Stortinget. Vi håper de vil fortsette å støtte oss så retningen for landet blir god og forutsigbar, og vi får gjennomslag for en ikke-sosialistisk politikk, sier Solberg.

MER OM REGJERINGSDRAMAET:

• Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

• Hareide: Vil Frp ut av regjering, er det ingen som bør stoppe dem

• Jagland mener Frp bommer: Vi er sikrere når IS-krigere er i fengsel enn på frifot utenfor Europa

• Solberg og partnerne kan møte Frp-drama i årevis

 
Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter