Nyheter

Avstanden var for stor

Da Siv Jensen offentliggjorde at Frp går ut av regjering, erkjente hun også at avstanden mellom Frp på den ene siden, og Venstre og KrF på den andre var for stor.

Siv Jensen hevder at hun i lang tid har forstått at Frp kunne komme til å gå ut av regjeringen dersom Norge skulle lykkes med å få hjem den syke gutten i Syria og hans mor. Hun mer enn antyder at hun allerede i oktober tenkte i de baner.

Men mye tyder på at Siv Jensen håpet på at partiet skulle akseptere at gutten og hans mor kom hjem. Ellers ville hun ikke ha ommøblert regjeringen i desember og hentet inn Terje Søviknes.

• LES OGSÅ: Her er seiersrekken KrF og Venstre fikk – fordi de var på lag med Frp

Mistet kontrollen

Kanskje forsto Siv Jensen at det ville bli litt bråk. Men ikke at bråket skulle bli så voldsomt. Kanskje trodde hun heller ikke at hun skulle miste kontroll over opprøret. For Jensen har vært en mester i å balansere fløyene i Frp, slik hun maktet i forbindelse med bompengeopprøret og så mange ganger ellers.

Men noe har skjedd det siste året. Ikke bare måtte Frp tåle liberale Venstre i regjering. Det siste året har de også måttet tåle KrF. Riktignok er mye av det røde KrF forsvunnet ut, og dermed også den fløyen som er lengst unna Frp.

Men i visse saker er KrF tross alt samstemt. Det handler blant annet om å hente hjem en syk, liten gutt og hans mor. Uansett hvem som sitter med makt i KrF vil partiet alltid ta barneperspektivet i slike saker.

Når KrF snakker om nestekjærlighet i slike spørsmål, er det mange i Frp som irriterer seg. De mener KrF er naive. Og det er nettopp i denne typen saker at den ideologiske avstanden mellom Frp på den ene siden og KrF og Venstre på den andre kommer best til syne.

Iskanten kommer til å bli krevende

Frp vet dessuten at det kommer flere saker i året som kommer, som vil være svært krevende å finne gode kompromisser til. En av dem er den såkalte «iskanten». Kort sagt handler det om at Frp ønsker å kunne lete etter olje betydelig lenger nord enn det Venstre og KrF ønsker. Dersom de fire partiene hadde fortsatt å sitte sammen, ville dette blitt en skikkelig bråkesak.

Kampen om sannheten både i klimapolitikken og i asyl-, innvandrings- og integreringspolitikken har ridd denne regjeringen helt siden Venstre kom inn, og senere KrF. De tre partiene drar i to ulike retninger. Men det som gjør disse sakene så ekstremt vanskelig er at akkurat disse sakene er blant de viktigste symbolsakene for alle de tre partiene. Det er ikke mulig for Erna Solberg «å gi asylpolitikken til Frp», for så å finne andre saker KrF og Venstre «kan få» i stedet.

• Vårt Land mener: Det er mulig dette vil føre til at Frp får større oppslutning fram mot valget. Det får så være

KrFere har fått jubel-munnkurv

Kanskje er det ikke så rart at det internt i KrF er gitt munnkurv mot jubel. Den åpenbare grunnen til at dette tydelige rådet er gitt fra partiledelsen i KrF er at mange både i KrF og Venstre er både lettet og glad for at Frp er ute av regjeringen. Begge de to små partiene har nå fått det regjeringsalternativet de ønsket seg, og gikk til valg på.

Det som likevel er kjedelig for både Frp, Venstre og KrF er at partiene har tapt svært mange velgere på sitt samarbeid. Frp ligger nå svært lavt på målingene. Både Venstre og KrF er forlatt av en rekke velgere som ikke aksepterer deres samarbeid med Frp. For begge de to sentrumspartiene har samarbeidet kostet så mye at det ikke er gitt at de makter å reise seg igjen. Mange velgere husker dessuten at begge partiene lovet at de ikke skulle sitte i regjering med Frp.

For KrF er sårene så dype at det nesten må kjennes absurd at de har satset både sin egen leder og en rekke velgere for å gå inn i et regjeringsprosjekt som kun skulle vare et år.

Det som blir interessant å se framover er hvordan mindretallsregjeringen med Høyre, Venstre og KrF skal leve videre. Siv Jensen sa på sin pressekonferanse at hun fortsatt ville støtte regjeringen Solberg. Men som Erna Solberg understreket i sin pressekonferanse, det betyr ikke at dette kommer til å bli enkelt. Frp vil komme til å stille tøffe krav som de tre regjeringspartiene må finne en måte å leve med.

Restene av en koalisjon

Det er restene av en radbrukket koalisjon som nå skal styre videre. Det skal de gjøre på basis av det partiet som valgte å gå på grunn av stor uenighet og manglende gjennomslag. Ikke bare har Erna Solbergs borgelige prosjekt falt i grus. Men også hennes mulighet til politisk manøvrering er betydelig snevret inn.

MER OM REGJERINGSDRAMAET:

• Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

• Hareide: Vil Frp ut av regjering, er det ingen som bør stoppe dem

• Jagland mener Frp bommer: Vi er sikrere når IS-krigere er i fengsel enn på frifot utenfor Europa

• Solberg og partnerne kan møte Frp-drama i årevis

 
Berit Aalborg

Berit Aalborg

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter