Nyheter

Retten stengte dørene i ny Knutby-sak

En ny rettsrunde med utspring i Knutby-saken er i gang i Sverige. Retten skal ta stilling til om det har funnet sted en voldskultur i den religiøse gruppen.

Åsa Waldau, som ble kjent under tilnavnet Kristi brud, står tiltalt i Uppsala tingrett. Det samme gjør tidligere pastor Peter Gembäck. Ytterligere én tidligere pastor (49) omfattes av tiltalen. Alle de tre var til stede da retten ble satt tirsdag.

Retten besluttet at samtlige vitnemål i rettssaken skal gå for lukkede dører. Dette var noe både aktoratet og forsvarerne ønsket. Grunnen til at aktoratet ønsket lukkede dører, er for å beskytte anonymiteten til ofre i saken.

Om dørene åpnes når prosedyrene skal holdes, vil retten ta stilling til senere.

Anklager om voldskultur

Saken dreier seg om hvorvidt det har skjedd straffbare forhold i tilknytning til en voldskultur som skal ha eksistert innen gruppen. Det ble tatt ut tiltale i saken i fjor vår, og tirsdag innledet tingretten hovedforhandlinger i saken mot de tre tidligere pastorene.

Åsa Waldau, som i dag har et annet etternavn, er tiltalt for å ha mishandlet seks forsamlingsmedlemmer. En kvinne skal ha fått hodet dunket mot et skap og blitt lugget i håret slik at hårtuster løsnet. En annen kvinne skal ha forklart at hun ble bitt i ansiktet og fikk en gaffel stukket i hånden. Waldau nekter straffskyld.

– Utnyttet sin stilling for sex

Gembäck anklages for mishandling og ulovlig tvang fordi han skal ha slått et forsamlingsmedlem og trykket vedkommende ned i bakken, grepet tak i håret hans og tvunget ham til å krype. Han erkjenner de faktiske forholdene.

Den 49 år gamle tidligere pastoren, som ikke er navngitt, er tiltalt for seksuell utnyttelse i en overmaktsstilling etter at han hadde samleie med en 17 år gammel jente. Mannen utnyttet sin stilling i et trossamfunn, samt jentas unge alder og sårbarhet, ifølge tiltalen. Han nekter straffskyld, men skal tidligere ha sendt den unge kvinnen et brev der han ber om unnskyldning for overgrepene.

LES MER:

Tre pinsepastorer i Knutby Filadelfia står tiltalt for fysiske og psykiske overgrep

• Knutby-pastor kan være fri om to år

• Tar ut tiltale mot ‘Kristi brud’

• Barna skjønnmalte lederne, omtalte dem senere som falske og autoritære

• Alf Gjøsund kommenterer: Det er nesten så du ikke tror det du leser

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter