Nyheter

Norge henter hjem IS-siktet norsk kvinne og hennes syke 5-åring, melder Aftenposten

En 29 år gammel IS-siktet kvinne og de to barna hennes hentes nå hjem fra Syria. Kvinnen og barna kom ut fra Syria i ettermiddag.

– Hensynet til barna må veie tungt og denne leiren er ikke et sted som er egnet for norske barn, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors, til Vårt Land.

En 29 år gammel norsk-pakistansk kvinne og de to barna hennes, ble tirsdag hjulpet ut av Syria slik at hun kan komme tilbake til Norge.

Kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndigheter henter dem hjem, skriver Aftenposten.

Den IS-siktede kvinnen og hennes to barn ble ført over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid.

Snudd

Statsminister Erna Solberg (H) har dermed snudd i saken, og Venstre og KrF har fått gjennomslag for sitt standpunkt. Tidligere ikke har de ikke åpnet for å hente tilbake IS-mistenkte kvinner. På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag forklarer Utenriksminister Ine Marie Erisken Søreide hvorfor de mener det var riktig å hente mor og barn hjem.

– Det har ikke vært et ønske fra regjeringen å bidra til retur av voksne som har slutta seg til IS. Men når det var nødvendig for å hente hjem et antatt sykt barn, gikk Høyre, KrF og Venstre inn for en ekstraordinær assistanse, sa Ine Eriksen Søreide (H) ifølge NRK.

Den 29 år gamle kvinnen blir dermed den første IS-mistenkte kvinne som blir hentet tilbake til Norge, etter å ha vært i et område kontrollert av terrororganisasjonen.

– Endelig ser det ut til at vi lykkes. Jeg håper virkelig barna kommer seg trygt frem til Norge, skriver KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på Facebook.

På spørsmål fra Vårt Land sier Ropstad at dette er en sak som har engasjert mange i KrF og som har vært riktig å finne en løsning på.

– Barna er uskyldige i det forferdelige foreldre har gjort. Endelig ser det ut til at vi lykkes med en operasjon for å få disse barna til Norge. Viktigere enn at dette er et viktig gjennomslag for KrF er det at disse barna er på vei til trygghet. Dette er en god dag, skriver han i en e-post.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er fornøyd med å ha fått gjennomslag for sitt standpunkt.

– Dette har Venstre i regjering jjobbet instenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger, uansett hvor grufulle de måtte være, skriver Grande i en tekstmelding til Vårt Land.

– Gjennomslag

– Jeg er svært glad for at barna nå er på vei hjem og at det bekreftes av regjeringen. KrF har siden landsmøtet i april vært åpen for en slik løsning. Det er derfor et viktig gjennomslag for KrF i regjering. Det er hensynet til barna som har vært avgjørende for vårt engasjement, skriver tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i en melding til Vårt Land.

Siktet

Kvinnen er formelt siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS, og hun kan regne med å bli pågrepet av politiet når hun lander på norsk jord.

Fremskrittspartiet tar dissens i regjeringen på saken, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til TV 2.

– Vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med. Barnet det gjelder kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge. Vi står på vårt standpunkt og tar derfor dissens i regjeringen. Vi står derfor ikke bak denne beslutningen, skriver Sylvi Listhaug via en kommunikasjonsrådgiver i en e-post til Vårt Land.

– Vi har vært imot det hele veien. Vi har åpnet for å hente barna. Hun har brukt barna for å få en billett til Norge, og det er uansvarlig. Vi kunne hjulpet barna og derfor tar vi dissens, sier Helgheim.

Partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi ble ikke orient om avgjørelsen og er uenig i den, ifølge Helgheim.

Les mer:

Spår beklagelse til norske IS-kvinner

• Vi må ikke se oss blinde på forestillingen om en naiv jihadistbrud, sier UiO-professor om IS-kvinnene

---

Fakta:

---

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter