Nyheter

Vi trenger ikke kirken for å lære folkeskikk

Foreldre som ønsker at barna deres skal oppleve en gudstjeneste, må selvfølgelig gjerne ta dem med på det. Bare ikke forvent at skolen skal gjøre det.

Øistein Sommerfeldt Lysne

Leder i Humanistisk Ungdom

Inger Merete Hobbelstad skriver i Dagbladet 15. desember at hun som ateist støtter ordningen med skolegudstjenester. Dette er blant annet fordi barn og unge må «vite hva som skjer i et kirkerom, og hvordan man ter seg der», noe som altså gjør oss til «kompetente borgere». Om barn og unge må delta i skolegudstjeneste for å lære å oppføre seg i en begravelse eller bryllup, da har vi større problemer enn jeg ante.

Det er riktig at de fleste av oss skal innom et kirkebygg før eller siden, men det er da ikke skolens oppgave å lære oss å takle alt vi møter utenfor? I så fall vil jeg slå et slag for å bytte ut kristendom med helsevesen, for et sykehus er ofte langt mindre selvforklarende enn en kirke.

Trenger ikke kirken for å lære folkeskikk

Jeg har personlig ikke vært i en gudstjeneste siden førsteklasse på barneskolen, det holdt med en gang for å merke at dette ble helt feil. Allikevel har jeg vært i flere kirkelige begravelser enn nesten alle jeg kjenner, og jeg tør å påstå at jeg har fått til å oppføre meg i samtlige. Om du har vært i kirken før, er rett og slett ikke spesielt viktig for situasjonen, ens generelle evne til folkeskikk betyr nok langt mer. Og folkeskikk, det trenger man faktisk ikke kirken for å lære.

Dårlig logikk bak skolegudstjenester

Hobbelstads andre argument er at det er viktig med en tilknytning til egen kultur og historie. Det er jeg helt enig i, men å sende elevene på deltakende forkynning er neppe den beste måten å oppnå dette på. Se for deg at en rektor hadde sendt elevene sine for å gå i tog 1. mai, sånn at de kan oppleve arbeiderbevegelsen som har formet det norske samfunnet. For å gjøre opplevelsen komplett skal de selvfølgelig synge Internasjonalen, som de har øvd på i samfunnsfagstimen. De med foreldre som stemmer til høyre kan få et annet opplegg. Om man følger logikken bak skolegudstjenester, burde dette være uproblematisk, men hadde vi godtatt det i fellesskolen? Det tviler jeg sterkt på.

Ikke skolens ansvar

Om foreldre ønsker at barna deres skal oppleve en gudstjeneste må de selvfølgelig gjerne gjøre det. Landets kirker står åpne hver eneste uke hele året, og ingen hindrer noen i å gå i kirken utenfor skoletid. Bare ikke forvent at skolen skal dra med elevene i gudstjeneste, eller påstå at man må i kirken for å bli en kompetent borger. Religion er kanskje ikke noe som kun hører til i det private, men det er ikke dermed sånn at det er det offentliges ansvar.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter