Nyheter

De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet

Toryene har sikret seg et rent flertall i Parlamentet. For Labour går det mot et katastrofevalg, og partileder Jeremy Corbyn har varslet sin avgang.

Stemmene i Storbritannia telles fortsatt, men de foreløpige resultatene viser at De konservative har sikret et rent flertall.

Ifølge Sky News' opptelling har statsminister Boris Johnsons parti fått 344 seter, mens Labour har sikret seg 200 seter.

Det kreves 326 seter for å få et flertall i Parlamentet, som har 650 seter.

Valgoppmøtet er ifølge Sky News på 66,9 prosent, viser foreløpige tall.

– De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort, ta landet videre og fokusere på prioriteringene til det britiske folk. Ja, for det vil vi gjøre, sa Boris Johnson til applaus fra publikum i Uxbridge i en tale natt til fredag.

Vil ikke ta seieren på forskudd

Ifølge den oppdaterte valgdagsmålingen til BBC vil De konservative få et flertall med 362 seter, mens Labour får 199. Liberaldemokratene får 13 seter og SNP 52.

– Jeg vil takke folket i landet som stemte i et desembervalg. Det er et historisk valg, fortsatte han.

Han sa det «historiske valget» vil tillate regjeringen å «respektere den demokratiske viljen til folket», noe som refererer til de 52 prosentene av det britiske folket som stemte for brexit i 2016.

Johnson ville ikke ta serien på forskudd. Han understreket at ikke alle stemmene er ferdig telt.

– Skuffende

I Labour-leiren var stemningen en litt annen.

– Dette har selvfølgelig vært en veldig skuffende kveld for partiet. Men jeg vil si følgende: I valgkampen leverte vi et partiprogram om håp. Uansett så har brexit polarisert debatten så mye at det har overgått de normale politiske debattene, sa Jeremy Corbyn.

Deretter sa 70-åringen at han kommer til å gå av som partileder. Han sa at han ikke vil trekke seg nå, men sier han vil gå inn i en tid refleksjon og diskusjon med partiet om veien videre.

Sjokk

Selv om han kommer til å trekke seg som partileder, forsvinner han ikke fra britisk politikk med det første. Corbyn ble gjenvalgt i Parlamentet fra Islington, hvor han fikk et overveldende flertall av stemmene

Boris Johnson ble også gjenvalgt, han fra Uxbridge.

Et av sjokkene i løpet av natta ifølge britiske medier, er at Liberaldemokratenes leder Jo Swinson mister setet sitt i Parlamentet. Hun mistet plassen til det skotske nasjonalistpartiet (SUP).

– Noen vil feire bølgen av nasjonalisme som har skylt over begge sier av grensen, sa Swinson.

Brexit, ikke Corbyn

Katastroferesultatet fra valgdagsmålingen faller langt ifra i god jord hos Labour-politikerne. Parlamentarikeren Gareth Snell uttalte til BBC et par timer etter at resultatene kom at Corbyn er nødt til å trekke seg som følge av resultatet.

Snell mener partiets brexitposisjon har overskygget alle de andre sakene de har forsøkt å rette søkelyset mot i valgkampen.

Også Labours partisekretær Ian Lavery mener at brexit er årsaken til resultatet. Han mener forklaringen er at de gikk til valg på en ny brexitavstemning, ikke Jeremy Corbyns lederskap.

MER OM STORBRITANNIA:

• Geir Ove Fonn: Alt tyder på at statsminister Boris Johnson beholder makten etter torsdagens valg, med sitt knallharde valgløfte: «Get Brexit done», få Storbritannia ut av EU før 2021.

• Britene ville ha i pose og sekk: Både økt selvbestemmelse og ingen økonomiske ulemper av EU-utmeldingen. Det er et regnestykke som ikke går opp, og øyriket framstår som kaotisk og ydmyket.

• Man kan si mye om Winston Churchill, men britenes ikoniske statsminister hadde en statsmanns evne til å vokse med oppgavene. Det kan man knapt si om dagens politiske ledelse.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter