Nyheter

Vietnam skal bygge ut masse kull – slik vil Hoang Hong stoppe dem

Landet hennes har masse sol og kunne ledet an i utviklingen av fornybar energi. I stedet planlegger regjeringen å firedoble kullkraftproduksjonen fram til 2030. Hoang Hong roper på hjelp utenfra.

Barack Obama har kalte henne «klimahelten Hoang Thi Minh Hong» i en tweet ved inngangen av året. Magasinet Forbes har kåret henne til en av Vietnams 50 mest innflytelsesrike kvinner. Da hun flyttet fra Hanoi til Ho Chi Minh for ti år siden, visste Hoang Hong ikke helt hva hun skulle drive med. Hun hadde jobbet med miljø blant annet for organisasjonen WWF. I Ho Chi Minh fantes det ingen miljøorganisasjoner. Hun endte med å starte sin egen, Change.

Den store endringen hun nå jobber for, er å stoppe regjeringens plan om å øke produksjonen av kullkraft med fire ganger fram mot 2050. Det vil gjøre Vietnam tredje størst blant de kullproduserende landene, etter Kina og India. Samtidig skal verden kutte minst 60 prosent av energibruken fra kull og fase den helt ut innen 2050 for unngå å sprenge taket som er satt på 1,5 grader varmere klode.

Selv om Vietnam har masse sol og mye potensiell vindkraft langs sin lange kystlinje, ser regjeringen seg ikke råd til å velge noe annet enn det som framstår som enklest og billigst her og nå: Mer kull. Vietnam har hatt sterk økonomisk vekst og regnes som en framvoksende økonomi.

– Regjeringen sier at kull er billig og drivstoffet for økonomisk vekst. Når du er et fattig land, ønsker du økonomisk vekst samme hva, sier Hong.

Dør av lufta

Hun peker på paradoksene i det, siden landet virkelig får merke klimaendringene:

• Med lang kystlinje som ligger lavt er Vietnam er et av landene som best merker en stigning i havnivået. 12 millioner mennesker må flytte av den grunn.

• Landbruket merker problemer med tørke og dårligere tilgang på vann. Vietnam eksporterer mye ris, noe som blir sårbart på grunn av at klimaet er i endring. 14 nye kraftverk er planlagt i Mekong-deltaet, som kalles Vietnams «risbolle».

• Tyfoner og rekordvarme merkes mer enn før.

• Mange steder er luftforurensingen høy særlig på grunn av kullsot. Hanoi er i ferd med å overta for Beijing som byen med verdens verste luftkvalitet. 4.300 mennesker dør hvert år på grunn av luftforurensingen. I 2030 vil tallet være oppe i 19.000.

Men når vestlige land ber om Vietnam stoppe planene om å øke antall kullkraftverk fra 20 til 64 som også har større kapasitet, så kaller mange i Vietnam dem vestlige hyklere.

Trenger penger

Hong ønsker at vestlige land og selskaper bidrar til å utvikle solenergi, slik at regjeringen kan droppe kullplanene.

– Vi trenger virkelig støtten utenfra. Uten at det internasjonale samfunnet bidrar, vil regjeringen si nei, sier Hong.

Til nå har organisasjonen hennes, Change, klart å sette flere kullkraftverk på vent fordi den har gått til banker og finansinstitusjoner og advart mot å gi lån. Change mener at det er stor risiko ved å investere i kullkraft nå som verden skal få ned utslippene. De nye kullkraftverkene kan vise seg å bli bortkastede investeringer om noen år.

LES MER: For å få vekk kullsot og ren energi inn vil regjeringen bruke 300 millioner kroner til garantiordning

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter