Nyheter

Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning

USAs president Donald Trump står farlig alene etter at han snudde ryggen til Syria og irriterte på seg republikanere som kan redde ham fra riksrett.

1 av 2

Den nye uroen i Washington begynte sent søndag da Det hvite hus kunngjorde at USA ville trekke amerikanske styrker ut fra de nordlige grenseområdene i Syria, og la til at «Tyrkia snart vil gå videre med sin planlagte operasjon inn i Nord-Syria».

Tolkning av tyrkiske militære: Grønt lys for invasjon

Dette ble tolket som et grønt lys for Tyrkias mektige militære til å invadere Syria og angripe det kurdiske militæret der, som Tyrkia anser som en terrortrussel.

Problemet er at de samme kurdiske gruppene har kjempet lojalt sammen med en liten amerikansk tilstedeværelse i Syria. De har stått sammen i mange av de farlige kampene på bakken for å drive vekk ekstremistgruppa IS.

Trump selv har forsvart sin plutselige kunngjøring om amerikansk tilbaketrekning ved å vise til at kurderne har fått enorme pengesummer og utstyr fra USA, og at det er på tide at USA kommer seg ut at «endeløse kriger».

LES MER: Trump blir historisk - om han stilles for riksrett

Uvanlig skarp kritikk fra Trumps partifeller

Reaksjonene fra republikanerne var raske, intense og høyst uvanlige fra et parti som står bak presidenten i møte med demokratenes krav om riksrett.

I spissen for opprøret står den republikanske senatoren Lindsey Graham, som regnes som en hauk i utenrikspolitikken, og som vanligvis er en lojal Trump-støttespiller.

Republikaneren mener Trumps beslutning om tilbaketrekning er en katastrofe og en skamplett på USAs renommé.

Han jobbet mandag med å få på plass et kongressforslag som vil omgjøre Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

LES KOMMENTAR: Er det så farlig om Trump tar med førstedatteren på jobb?

Donald Trump snakket om sin store og enestående visdom. Foto: NTB/Scanpix/Ap

Pentagon: Vi støtter ikke tyrkisk operasjon i Nord-Syria

Trump mottok også kritikk fra kongressens øverste ledere, republikaneren Mitch McConnell og demokraten Nancy Pelosi.

– Amerikanske interesser tjenes best av amerikansk lederskap, ikke av retrett eller tilbaketrekning, sa McConnell. Han omtales som en av Trumps viktigste støttespillere i Senatet, der Trump er avhengig av at Republikanerne redder ham fra riksrett.

Ifølge senatoren støtter en «supermajoritet» i Kongressen et fortsatt amerikansk militærnærvær i det nordøstlige Syria.

Presidenten møter også motstand fra Pentagon.

– Forsvarsdepartementet har gjort det klart overfor Tyrkia – det samme har presidenten – at vi ikke støtter en tyrkisk operasjon i Nord-Syria, sa Pentagon-talsmann Jonathan Hoffman i en uttalelse mandag.

LES MER: Kan han komme unna med dette også?

Trump på Twitter: «I min store og enestående visdom»

Etter hvert tok Trump til Twitter igjen hvor han denne gangen endret tonen og kom denne gangen med en advarsel til Tyrkia.

– Hvis Tyrkia gjør noe som jeg, i min store og enestående visdom, vurderer å være over grensen, vil jeg fullstendig ødelegge og utslette Tyrkias økonomi, skriver Trump på Twitter, uten å utdype hvor den omtalte grensen går.

Tyrkiske medier antydet mandag kveld og natt til tirsdag at en tyrkisk militæroperasjon kan være i gang. Dette avviste imidlertid en amerikansk talspersonen på et pressemøte mandag.

– På det nåværende tidspunkt ser det ikke ut til at Tyrkia har startet sitt ventede angrep nord i Syria, sa han.

Samtidig opplyste en embetsmann i Trump-administrasjonen at USA trekker minst 50 soldater ut av områder nord i Syria, ifølge Reuters.

(©NTB)

LES OGSÅ PÅ VÅRT LAND:

• – Det foregår ingen snikislamisering. Tvert imot – islam «eurofiseres», mener professor Marius Mjaaland. I dette intervjuet snakker han om de store endringene islam gjennomgår.

• Maria Kvaløy Kirste deltar i NRK-programmet «Symesterskapet». – Jeg skulle ønske at vi som kirke kunne gå foran som et forbilde for å ta vare på skaperverket, sier hun, og etterlyser menigheter som tar større klimaansvar.

• Svært mange har lest intervjuet med Joralf Gjerstad. Berit Aalborg møtte 90-åringen på sykehjemmet på Snåsa. Han mener evangeliet har sprengkraft mot vår tids egoisme. Her kan du lese interjuet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter