Nyheter

Etterlyser klimaansvar

Maria Kvaløy Kirste har i høst deltatt på NRK-programmet «Symesterskapet», der ­temaet har vært «gjenbruk». Hun etterlyser menigheter som tar større klimaansvar.

– Jeg skulle ønske at vi som kirke kunne gå foran som et forbilde for å ta vare på skaperverket. Jeg opplever at vi har et spesielt­ ­ansvar siden vi sier vi tror på en Gud som har skapt hele skaperverket, sier Maria Kvaløy Kirste (27).

Denne høsten har hun deltatt i NRK-programmet «Symesterskapet», der ti deltakere kjemper med nål og tråd for å bli Norges beste amatørsyer. Når fire deltakere gjenstår er Kvaløy frem­deles med. Temaet for denne sesongen av symesterskapet er «gjenbruk». Neste episode sendes på NRK1 onsdag klokken 19:45.

Kvaløy har bakgrunn som ungdomsleder i menighet og fra TenOase, Oasebevegelsens ungdomsfestival. Mens ungdom og unge voksne tar klimautfordringene på alvor, gjenspeiles ikke dette godt nok i menigheter, mener hun.

– Det som virkelig kan gjøre meg frustrert er at ikke flere menig­heter ser på dette som en del av sitt ansvar. At mange i voksen alder ikke tar det på alvor og derfor heller ikke setter inn tiltak i egne menigheter, sier Kvaløy.

Hun foreslår at menigheter kan redusere bruk av engangskopper under kirkekaffen, bli bedre på resirkulering og legge stabs- og menighetsturer til innlandet istedenfor å fly utenlands.

– Jeg tror også det handler om hvordan vi også snakker, for språk har stor makt, sier Kvaløy, som understreker at utfordringen særlig gjelder frimenigheter.

– Jeg opplever at Den Norske kirke tar dette på alvor og er forbilder å se til, sier hun.

Klimaengasjement

Kvaløy­ har lenge vært opptatt av klima­spørsmålet generelt og utfordringene med tekstilbransjen spesielt. For å redusere eget klesforbruk, bestemte hun seg i begynnelsen av 2017 for å slutte å kjøpe nye klær.

– Jeg bestemte meg for dette nyttårsforsettet etter å ha lest en del om tekstilarbeidernes arbeidsforhold og manglende rettigheter, hvor mange ikke får levelønn, trygge arbeidsplasser eller blir skadet av jobben de utfører. Et annet aspekt ved «fast fashion», trenden hvor nye klær masseproduseres til hver ny ­sesong for en billig penge, er miljøskadene det forårsaker, sier Kvaløy.

Hun viser til rapporter fra FN, som viser at tekstilindustrien slipper ut mer klimagasser enn både flytrafikk og shipping til sammen.

– Klær er noe vi alle bruker og som angår oss alle. Noen har helt klart et høyere forbruk enn andre, men det er noe vi alle kan tenke på. Men det er ikke kun oss som konsumenter som må gjøre noe, jeg tror hele bransjen må våge å tenke nytt, sier Kvaløy.

Tro og arbeid

Ved siden av studiene jobber Maria Kvaløy Kirste i Skaperkraft sitt Senter for tro og arbeid. Mange kristne­ har hatt en snever forståelse av Guds kall, der kallet har blitt knyttet til oppgaver som direkte angår kristen misjon og menighets­arbeid, mener hun.

– Jeg tror vi som kristne har behov for å tenke nytt om hvordan vi er kalt til å arbeide på ulike samfunnsarenaer og nettopp være samfunnsbyggere. På denne måten tror jeg koblingen mellom tro og arbeid kan se ­annerledes ut for mange.

Den grunnleggende over­bevisningen om at mennesket er satt til å ta vare på Guds skaper­verk, påvirker hvordan hun ser på verden og dagens klimautfordringer.

– Jeg mener vi ser at skaperverket Gud har gitt oss lider av vårt overforbruk, av at vi som mennesker tror vi eier jorda og kan gjøre hva vi vil uten å tenke på konsekvensene, sier hun.

Til våren er hun ferdig med en bachelor i Innovasjon og Ledelse på Hauge School of Management ved NLA.

– Da håper jeg å kunne få jobb som på en eller annen måte ­arbeider med å løse miljøutfordringene, sier Kvaløy.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter