Nyheter

KrF tapte maktkampen i Kristiansand - Ap får ordføreren for første gang siden 1946

KrFs gamleordfører gjør comeback i samme toppjobb for Arbeiderpartiet

Det går mot et historisk skifte i sørlandsbyen. Ikke siden 1946 har Kristiansand hatt ordfører fra Arbeiderpartiet. Fædrelandsvennen melder at Ap, MDG, SV, Sp, Rødt og Folkelista har forhandlet fram en avtale som nå må godkjennes i de ulike partiene. Sier alle ja, blir Aps Jan Oddvar Skisland ordfører. Det har han vært en gang før, men da for KrF - i årene 2003-2007.

For KrF er avtalen et stort nederlag, for partiet mister en framskutt maktposisjon i Kristiansand. Helt siden 2011 har KrFs Jørgen Kristiansen vært varaordfører og partiet har hatt en hånd på rattet sammen med Høyres ordførere.

Når Vårt Land får Kristiansen i tale, er han ordknapp:

- Ingen kommentar, sier han til avtalen som vil gjøre hans gamle partikollega Skisland til Ap-ordfører.

Samarbeidsavtale

– Det er frist til i morgen til å gi tilbakemelding på dokumentet. Vi skal ha styremøte og diskuterer dette i dag, sier Erik Rostoft fra Folkelista torsdag.

LES OGSÅ: Eliteopprør i Kristiansand

Støtte fra Demokratene

Dersom avtalen blir godkjent, vil partiene stemme sammen om fordelingen av verv, såkalt valgteknisk samarbeid. Men avtalen inneholder også en rekke andre punkter, blant annet om miljø og fattigdomsbekjempelse.

Selv om de seks partiene blir enige, mangler Skisland fortsatt fire stemmer for å få rent flertall. Det kan han få om Demokratenes ti bystyremedlemmer følger partileder Vidar Kleppes oppfordring om å støtte Skisland.

Les også: KrF sliter i sørvest

Forlot KrF

Skisland kan bli ordfører også uten Demokratenes stemmer, skriver Fædrelandsvennen. Uten rent flertall er det den kandidaten med flest stemmer som får vervet.

Skisland forlot KrF etter ordførerperioden og meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Han opplevde at han ikke lenger sto for KrFs sentrale linje i årene etter Bondevik-regjeringenes tid.

Demokratene pekte på KrFs mann

Mandag meldte Fædrelandsvennen at partileder Kleppe i Demokratene ville inn i samtaler med de andre partiene på borgerlig side - og at Kleppe da foretrakk KrFs Jørgen Kristiansen som ordfører.

Til Vårt Land sier Kristiansen at han ikke ønsker å si noe om maktkampen i Kristiansand før i oktober når det nye bystyret konstitueres.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter