Nyheter

Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger dersom han blir gjenvalgt

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger på Vestbredden dersom han blir gjenvalgt.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting at his office in Jerusalem, Sunday, July 15, 2018. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

– Jeg akter å utvide suvereniteten til alle bosetninger og bosetningsblokker, inkludert de stedene som er sikkerhetsmessig viktig og viktige for den israelske arven, sier Netanyahu i et intervju med hærens radiostasjon i Israel.

På spørsmål om dette også inkluderer noen hundre bosettere som har slått seg ned i sentrum av Hebron, en by der det bor rundt 220.000 palestinere, svarer den israelske statsministeren bekreftende.

– Selvsagt, sier Netanyahu.

Grønt lys fra Trump

Israel har tidligere annektert Øst-Jerusalem og de syriske Golanhøydene, til protester fra et samlet verdenssamfunn som fastholder at områdene er ulovlig okkupert i 1967.

President Donald Trump er imidlertid av en annen oppfatning. Han har endret USAs offisielle syn og anerkjente i desember 2017 Jerusalem, inkludert Øst-Jerusalem, som Israels hovedstad.

I mars i år anerkjente Trump også Golanhøydene som israelsk territorium.

Da Netanyahu tidligere i måneden lovet å annektere Jordandalen på Vestbredden om han blir genvalgt, opplyste kilder i Det hvite hus at Trump ikke har noen innsigelser mot dette.

LES MER: «Beholder Benjamin Netanyahu makten, eller mister han den og havner i fengsel?»

Protester

Verdenssamfunnet for øvrig mener at annektering av de okkuperte områdene vil undergrave enhver mulighet for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne og umuliggjøre opprettelse av en levedyktig palestinsk stat.

– Et slikt scenario vil være fullstendig ødeleggende for mulighetene for å gjenoppta forhandlinger, for den regionale freden og selve essensen i tostatsløsningen, sa en talsmann for FNs generalsekretær António Guterres.

Stemmesanking

Israel holder nyvalg tirsdag og Netanyahu forsøker åpenlyst å samle støtte blant høyrenasjonalistiske velgere.

69-åringen kjemper ikke bare for sitt politiske liv, men også for sin frihet. Israels riksadvokat Avichai Mandelblit har konkludert med at Netanyahu bør tiltales for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap, men har satt saken på vent til over valget.

Netanyahus eneste håp er immunitet, noe høyrenasjonalistene kan være villige til å gi ham i bytte mot at han annekterer de okkuperte områdene. Dersom han taper valget, venter det ifølge israelske analytikere trolig en fengselsstraff.

Ulovlige

For høyrenasjonalistene er bosetningene på Vestbredden bokstavelig talt hellige, noe Netanyahu vet.

Over 700.000 israelske bosettere bor i dag i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2016 en resolusjon som slår fast at bosetningene og utpostene er ulovlige.

LES OGSÅ: Dette er Netanyahus største konkurrent

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter