Nyheter

Allianser, venner og fiender

Politikere i Israel inngår nye allianser for å sikre at ikke stemmer sløses bort på partier som ikke kommer over sperregrensen.

Hele 42 partier stilte til valg i april, det meste i Israels historie. På tirsdag derimot, er det færre partier enn noen gang som har stiller; kun ni partier og allianser. De vil unngå at stemmer blir kastet vekk på partier som ikke kommer over sperregrensen.

LES MER: Valget i Israel: Et slag mellom religiøse og sekulære

Likud

Benjamin Netanyahu – fengselsfugl eller statsminister? Han kjemper for å beholde makta og statsministerposten. Men like viktig som valget 17.september, er datoene 2. og 3. oktober. Da kommer den rettslige høringen som etter all sannsynlighet ender med at han blir tiltalt for korrupsjon. Netanyahus mulighet er å få nok stemmer i Knesset etter valget for å få vedtatt en lov som gir ham immunitet. Da må riksadvokaten også legge bort de tre korrupsjonssakene som har versert mot Netanyahu i mange år.

Benjamin Netanyahu, med kallenavnet «Bibi» har styrket laget ved å slå sammen Likud med finansminister Moshe Kahlons parti – Kulanu-partiet. En vinn-vinn- situasjon for begge, mener israelske eksperter. Kahlon kom såvidt over sperregrensa i april, og står sterkere sammen med Likud. For Netanyahu er det en mulighet for noen flere seter, og et høyreparti mindre å krangle med etter valget.

«Bibi» kjemper på mange fronter; mot sin største rival Benny Gantz – og å holde to andre høyre-partier på avstand. Det er tidligere forbundsfelle og justisminister Avigdor Lieberman og Ayelet Shaked, som var forsvarsminister. Begge prøver å rappe velgere fra Likud.

LES ERLING RIMEHAUGS KOMMENTAR: Avelet Shaked – kvinnen som kan kaste Netanyahu

Kahol Lavan: Blå-hvit-allianse

Den erfarne generalen Benny Gantz har bekledd noen av toppjobbene i det israelske sikkerhetssystemet. Før valget i april dannet han den Blå-hvite alliansen blant annet sammen med Moshe Yaloon, som tidligere har vært forsvarsminister. Partialliansen holder stand og ligger helt jevnt med Likud på meningsmålingene. Eksperter mener alliansen drar nytte av at mange ser lederen Gantz som et alternativ il Netanyahu som statsminister.

Demokratisk Union

I mai dukket også tidligere statsminister Ehud Barak opp på den politiske scenen og lanserte et nytt parti med seg selv som leder. Hans uttalte mål var å bli kvitt Netanyahu. Han håpet å bli leder for en ny venstre-koalisjon, men hans tidligere parti Arbeiderpartiet ble ikke med i koalisjonen. Han endte opp med et samarbeid med Meretz, som er ytre venstre i israelsk politikk. Hans angivelige kontakt med Jeffery Epstein truet med å gjøre slutt på comebacket før det hadde begynt.

Yamina (Forente høyre)

Yamina er en allianse mellom nasjonalreligiøse og sekulære høyrepartier. Det er en slags gjenoppbygging av partiet til tidligere utdanningsminister Naftali Bennett og justisminister Ayelet Shaked, som gikk i allianse med Jødisk hjem, deres tidligere parti, og det ultraortodokse Nasjonalunionen Tkuma. Shaled og Bennet brøt ut og dannet Hayamin Hehadash i desember i fjor, men kom ikke over sperregrensen.

Det var ikke mange som hadde trodd at en sekulær, konservativ kvinne skulle bli leder av en høyre-orientert allianse av religiøse partier.

Den ytterliggående Knesset-representanten Bezalel Smotrich, som er leder for Tkuma, vil at Israel som jødisk stat skal styres etter de hellige skriftene i Toraen.

Forente høyre har sagt de vil støtte Netanyahu.

Arabisk valgliste

Ved valget i april fikk en splittet Fellesliste for arabiske partier kun inn ti representanter av totalt 120 plasser i Knesset. Før valget har de fire arabiske partiene igjen blitt enige om å danne en felles liste, i et forsøk å sikre seg flere representanter. Partiene har ideologiske ulikheter, fra kommunister, moderate islamister og palestinske nasjonalister. Lederen for felleslista, Ayman Odeh, har sagt at han håper dette vil få flere til å stemme for å forhindre «rasisme, annektering og ødeleggelsen av demokratiet».

Israelske arabere, også kalt ­palestinske israelere, utgjør rundt 20 prosent av Israels ­befolkning. Som alle andre israelske borgere har de rett til politisk deltakelse og representasjon.

Yisrael Beiteinu (Israel vårt hjem)

Avigdor Lieberman nektet å bli med i Netanyahus koalisjon etter valget, og dermed ble det utlyst nyvalg. Han har gjort kampen mot de religiøse partiene til sin fanesak. ‹En selverklært gladiator for sekulære israelere som står opp mot de ultraortodokse partiene», skriver Haaretz. Meningsmålinger viser at partiet har doblet antall plasser, fra fem til ti. Israelske aviser kaller han «kongemaker», fordi han kan komme i posisjon til å bestemme hvem som blir landets neste statsminister. Lieberman er tidligere forsvarsminister og utenriksminister og var Netanyahus høyre hånd. I fjor trakk han seg som utenriksminister i protest mot en våpenhvile regjeringen inngikk med Hamas.

Yisrael Beiteinu har vært et parti for russiske immigranter fra det tidligere Sovjet.

United Tora Judaism og Shas

Ultraortodokse Shas ønsker å reversere sekulære reformer og vil ha økt økonomisk støtte til det ultraortodokse skolesystemet. Begge partiene sier de kun vil støtte en regjering med Benjamin Netanyahu og Likud.

Kilder: Haaretz, Times of Israel, The Guardian, NTB

LES MER:

For fem år siden var SodaStream utskjelt og nærmest synonymt med Israels okkupasjonspolitikk.

Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkenes verdensråd (KV), krever at Israel stopper rivingen av palestinske boliger

Det ble stor ståhei da to amerikanske kongressmedlemmer ble nektet innreise til Israel. – Trump bruker splitt og hersk-retorikk

---

Valg i Israel

  • Israel holder valg på nasjonalforsamling 17. september.
  • Etter valget i mai klarte ikke Benjamin Netanyahu å danne regjering og skrev derfor ut nyvalg.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter