Nyheter

Støre bannet i hardt oppgjør med Ropstad

(Arendal): Aps leder trakk inn abortsaken og svidde av et banneord i tøff partilederduell med KrF-lederen.

– Du må gjerne fortsette å smøre matpakke, men ikke være så jævlig bekymret for familiene på ettermiddagen, smalt det plutselig fra Jonas Gahr Støre i en temperaturfylt duell med Kjell Ingolf Ropstad under partilederdebatten i Arendal.

KrF-lederen fikk invitere en valgfri partitopp til duell under den direktesendte partilederdebatten. Ropstad plukket ut Aps leder. Om temaet valgfrihet var de to i spiss holmgang fra første stund.

Akkurat banneord er ikke noe man hører ofte fra Støre. Men nettopp valgfrihet om skolemat og SFO er tema som splitter KrFs nye leder og motparten i Ap sterkt ideologisk.

LES OGSÅ: Partidebatter uten drag på unge – tre av fire som ser på NRKs partilederdebatter er over 50 år.

Gikk til abortangrep

Støre gikk i kjapp konfrontasjon og pløyet inn en annen valgfrihet i debatten: Kvinners rett til selvbestemt abort:

– Det er litt hult at du går til frontkamp for valgfrihet, når du går inn i regjering for å innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort, sa Støre

– Det handler om tvillingabort og det gjennomslaget er jeg stolt av, svarte Ropstad, før Støre angrep videre:

– Kontantstøtten din holder kvinner hjemme. Det vi i Ap jobber for er hvordan vi kan hjelpe småbarnsforeldre i tidspress. Vi foreslår blant annet gratis skolemat. Du har ikke smurt så mange matpakker, jeg har smurt åtte tusen sammen med kona mi, sa Støre.

LES OGSÅ: Ropstad ser i nåde til trossamfunn

Ropstad: Du har bare ett svar

Ropstad angrep med Aps ønske om nye offentlige løsninger:

– Den SFO'en du foreslår, gir ikke familier valgfrihet. Du har ett svar, bare én løsning for alle familier. Vi som familier kjenner ungene best. Den tilliten gir du ikke familiene, sa Ropstad.

Derfor bannet Støre

Etter debatten sa Støre dette til Vårt Land om hvorfor han trakk inn abortsaken i duellen med Ropstad:

– Fordi Ropstad går høyt på banen og sier at han er en forkjemper for valgfrihet. Jeg opplever at abortloven, som gir kvinner rett til eget valg, kommer under angrep som en del av Ropstads strategi for å komme i regjering.

– Hvorfor kom det plutselig et banneord fra deg, var du sint?

– Jeg var ikke sint. Men jeg var engasjert. Det ordet jeg brukte, bruker jeg nok en del i dagligtale også. Det er i grunnen for å legge ordentlig trykk på ting. Så får det være et signal til min gode partikonkurrent og partilederkollega Ropstad om at det var en ærlig og engasjert duell, svarer Ap-lederen.

Ropstad: En tydelig forskjell mellom oss

KrF-leder Ropstad mener Støres abortfinte klargjorde avstand til dagens Ap:

– Jeg håpet vi skulle debattere familiepolitikk. Men jeg er jo stolt av det gjennomslaget vi fikk om tvillingabort og det får jo frem en tydelig forskjell på oss og Ap. Når han valgte å trekke dette inn, så får han stå for det, svarer Ropstad.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter