Nyheter

Partidebatter uten drag på unge

Tre av fire som ser på NRKs partilederdebatter er over 50 år. Dagens TV-avspark i Arendal er dårlig drahjelp for partier med unge velgere.

Det går frem av tall som Vårt Land har fått fra NRKs analyseavdeling. I dag går det som omtales som startskuddet på årets lokalvalgkamp: Den direktesendte partilederdebatten fra Arendalsuken, det store møtestedet for politikk.

Debatten skaper masse presseomtale i etterkant. Men seertall over tid viser at både Arendals-debatter og andre partilederoppgjør først og fremst trekker middelaldrende og oppover og inn i pensjonistrekkene.

– Aldersforskjellene utjevner seg når valgdagen nærmer seg. Da begynner også flere unge å følge med, sier professor Rune Karlsen ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Tallenes tale

Men dersom partier jakter på unge sjeler med budskapet sitt slike kvelder, kan statistikken være dyster:

• 76 prosent av seerne under fjorårets NRK-debatt fra Arendal var over 50 år gamle. Bare fire prosent var i aldersgruppen 20 til 29 år. Og bare nær syv prosent av det totale antall seere var mellom 30 og 39.

• Tallene fra andre av NRKs partilederdebatter viser enda sterkere «eldredominans»: Blant dem som fulgte Debatten 28. mai i år var nær 85 prosent over 50 år. Under én prosent i gruppen 20-29 år så partilederoppgjøret på direkte, tradisjonelt TV denne vårkvelden. Seertall fra partilederrunden i januar viser akkurat samme mønster.

LES OGSÅ: Bok omtaler presset i KrF-prosessen - Bollestad «svimte av på badet»

Nye tider

Hverken for politiske strateger eller kjennere av mediestatistikk trenger tallene å overraske. For medieforbruket har over år vært i dramatisk endring. Unge aldersgrupper strømmer programmer over nettet når det passer dem.

Mønsteret fra partilederdebattene avviker ikke mye fra NRKs ferske statistikk over kjernetid for all fjernsynstitting på tradisjonelle NRK 1: 77 prosent er over 50 – åtte prosent er mellom 20 og 40.

Ringvirkninger

Dermed har partier med lavere andel eldre velgere – og bedre grep om de yngre – tøffere kår i kveldens oppgjør. De foreløpige tallene i valgundersøkelsen fra 2017 viser at det særlig gjelder partier som SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Professor Rune Karlsen analyserte partienes velgerkontakt og medievalgkampen i den forrige store valgundersøkelsen fra 2013. Mandag presenteres for øvrig undersøkelsen fra 2017.

– Det som skjer i debattene blir spredt videre gjennom sosiale medier som Twitter og andre ulike nettforum. Dermed når partiene indirekte også de yngre gruppene som ikke ser direktefjernsyn, sier han.

LES OGSÅ: Helge Simonnes krass om Hareides KrF-prosess – Listhaug var vinneren

Sosiale bølger

Den oppfatningen om debattens ringvirkninger utenfor gruppen eldre velgere, deles langt på vei av kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i Venstre:

– En partilederdebatt på NRK eller TV2 er mer enn tradisjonelt fjernsyn. Episoder derfra har en merverdi, fordi de følges opp i nettaviser og sosiale medier. Derfor har de påvirkning utover selve debatten, mener Haugsvær.

– For å treffe våre unge velgergrupper fungerer slike debatter dårlig. Spesielt i år er det jo et klimavalg, vi står sterkt blant unge velgere og det er viktigere for oss å være tydelig tilstede i sosiale medier og ved ansikt-til-ansikt-kontakt, utfyller kommunikasjonssjef Nils Mørk i MDG.

En ny sjanse

Professor Karlsen mener seerfordelingen ikke bare trenger være fordelaktig for partiene med tyngde blant øvre aldersgrupper:

– Partilederdebattene gir dem et forum for å holde på slike velgere. Men også de med yngre velgere har jo en sjanse til å vinne nye eldre.

---

TRADISJON

  • TV-sendte partilederdebattene i NRK og TV er tradisjonsrike avslutninger og gjerne dramatiske avslutninger av norske valgkamper.
  • NRKs direktesendte debatt er blitt en tradisjon under Arendalsuka, det årlige møtested for det politiske Norge i sørlandsbyen.
  • Statskanalen skal i år satse nytt for å kvikke debatten opp: For første gang lar de seerne få lov til å stemme fram hvilke tema partilederne skal debattere. En ny vri er også at partilederne selv kan få velge hvem de vil duellere med. Først like før debatten blir temaer og duellanter kjent.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter