Nyheter

Ropstad ser i nåde til trossamfunn

Over 60 tros- og livssynssamfunn får en ny sjanse til å søke om statstilskudd. Flere millioner vil bli delt ut, noe som gir sårt tiltrengte midler til driften av flere menigheter.

– Jeg er veldig glad for at vi har klart å finne en løsning for de tros- og livssynssamfunnene som ikke søkte innen fristen. Jeg har jobbet grundig med saken, og gitt de særlige omstendighetene i år har jeg bestemt at avviste krav likevel skal behandles, sier Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land.

I år ble ikke tros- og livsynssamfunn påminnet om at søknadsfristen for statsstøtte var 1. mars. Konsekvens: En lang rekke tros- og livsynssamfunn overså søknadsfristen og ble nektet statsstøtte for 2019. Nå gjør altså Barne- og familiedepartementet (BFD) et unntak.

– De mer enn 60 tros- og livssynssamfunnene som ikke overholdt fristen for å kreve tilskudd innen 1. mars, vil nå få kravene behandlet av Fylkesmannen. I tillegg vil tros- og livssynssamfunn som unnlot å sende inn krav fordi fristen hadde gått ut, få en ny frist på tre uker til å kreve tilskudd, sier Ropstad.

Ropstad sier de arbeider med et anslag for utbetaling på 25–30 millioner kroner, men at det endelige tallet ikke er klart før den nye søknadsprosessen er over.

LES MER: Ulik praksis hos fylkesmennene.

Titalls klager

Flere titalls tros- og livssynssamfunn anket sin sak til BFD etter at Fylkesmannen avviste deres klager. men de første som har mottatt svar, har fått anken sin avvist. Dette kan man nå se bort i fra. Ropstad påpeker imidlertid ovenfor trossamfunnene at dette unntaket ikke forandrer praksisen.

– Det at jeg nå åpner for å behandle de forsinkede kravene, er på grunn av de spesielle omstendighetene i 2019 og signaliserer ingen ny praksis når det gjelder for sent innsendte krav.

Veldig glade

Vi er veldig glade for at det nå har blitt en løsning på denne saken, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd (NKR).

Tidligere i år engasjerte NKR advokat Knut Rognlien for å bistå fire menigheter, som alle hadde fått avslag på deres søknad til fylkesmannen.

At Ropstads unntak kun gjelder for i år – og ikke vil endre praksis på sikt, tror Hermansen er en grei løsning.

– Jeg tror ikke noen av dem som overså fristen i år glemmer dette med det første.

LES MER: 33 trossamfunn klager til Ropstad.

«Annerledes år»

Ropstad skriver at 2019 ble et «annerledes år»: - Det er flere faktorer som har gjort 2019 til et annerledes år, og som har medført at det er betydelig flere avvisningssaker i år enn tidligere år. Dette kan ha sammenheng med at det i år ikke er sendt ut en påminnelse om at fristen er 1. mars slik praksis har vært tidligere år, og at fylkesmennenes informasjon til tros- og livssynssamfunnene om at de ikke ville få en påminnelse i år har vært noe varierende. I tillegg kan sammenslåingen av fylkesmannsembeter ha medført noe forvirring om hvor samfunnene skulle sende kravene.

LES MER: Støttemiss rammer hardt.

Ufravikelig frist

Til tross for at Ropstad snur i saken, så står han fast på sin tidlige uttrykte mening om at trossamfunn burde klare å holde søknadsfristen som er 1. mars hvert år.

I en e-post til Vårt Land skriver departementet: «Tilskuddsordningene for tros- og livssynssamfunn utenom Den norske kirke omfatter mer enn 800 samfunn og mer enn 650 000 medlemmer. På grunn av den årlige, samlede kontrollen av samfunnenes medlemslister og de etterfølgende tilskuddsutbetalingene basert på resultatene av denne, er fristen for å kreve tilskudd ufravikelig».

Ingen tilbakevirkende effekt. I år er ikke første gang noen har glemt å overholde fristen, og BFD har derfor vært bekymret for at et unntak i år vil kunne gi en tilbakevirkende effekt. Departementet har derfor i en lengre tid vurdert det juridiske rammeverket for å se om man kan gi tros- og livssynssamfunn en ny sjanse.

Ropstad bekrefter at denne nye sjansen ikke vil gi en tilbakevirkende effekt. Det betyr at trossamfunn som ikke har overholdt fristen i tidligere år, ikke vil få mulighet til å søke om midlene de gikk glipp av.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter