Nyheter

Færre dør i Middelhavet

Færre migranter dør i Middelhavet viser en ny rapport fra IOM. Men tallene skjuler at noen ruter er blitt betydelig farligere, mener Flyktninghjelpen og Leger uten Grenser.

Hittil i år har det dødd omtrent halvparten så mange migranter på vei over Middelhavet til Europa som i samme periode i fjor. Tallene viser imidlertid at det er blitt farligere å reise gjennom den sentrale Middelhavsruten.

Europa ute

Kommunikasjonsrådgiver i Flyktninghjelpen, Tiril Skarstein, mener den sentrale Middelhavsruta er blitt farligere på grunn av at europeiske land har trukket seg ut av redningsarbeidet.

– Her er det en liten økning i andel mennesker som drukner, og det er blitt farligere. Dette er et resultat av et redusert europeisk redningsarbeid, og av at man har outsourcet redningsarbeidet til libysk kystvakt.

Skarstein sikter til EUs avtale med den libyske kystvakten, som forplikter Libya til å stanse migranter i deres farvann før de krysser Middelhavet, og til å ta imot skip med migranter som er reddet opp fra havet.

Ifølge Europarådet bruker flere migranter og asylsøkere den sentrale Middelhavsruten for å ankomme EU illegalt. De fleste i nordlige Afrika som tar denne ruten reiser gjennom Libya.

LES MER: Livredderorganisasjon mener EU ønsker å ramme redningsaksjoner.

Høye mørketall

Skarstein er bekymret for mørketallene både på antall døde under flukt over Middelhavet, men også dødsfall i flyktigleirene i Libya.

– Det er høye mørketall på omkomne i leirene i Libya, hvor vi vet det forekommer grusomme menneskerettsbrudd.

Vårt Land har tidligere skrevet om hvordan libysk kystvakt plasserer båtflyktninger i interneringsleirer, hvor flere har rapportert om vold, voldtekter og svært farlige forhold.

LES MER: Livsfarlige forhold i Libya-leire.

Europa lukkes

I juni utstedte Italias innenriksminister Matteo Salvini en ordre om at kapteiner, eiere og operatører kan ilegges bøter på opptil 50.000 euro, hvis redningsbåter entrer italiensk farvann uten tillatelse. Den norske Justisministeren Jøran Kallmyr (Frp) advarte tidligere denne måneden mot at privatpersoner og frivillige organisasjoner skulle fortsette å redde båtflyktninger i Middelhavet.

LES MER: Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter.

Gjenopptar redningsarbeid

Til tross for Italias advarsler, har Leger uten grenser bestemt seg for å gjenoppta redningsoperasjoner med det norske skipet Ocean Viking, ifølge Aftenposten. Det drives nesten ikke søk- og redningsarbeid på Middelhavet i dag. Mangel på trygge veier mot Europa gjør at flyktninger og migranter fremdeles velger å ta den livsfarlige ruten over Middelhavet.

Lege og president i Leger uten grenser, Karine Nordstrand er kjent med de nyeste tallene fra IOM, og forklarer hvorfor de gjenopptar redningsarbeidet på Den sentrale Middelhavsruten.

– Europeiske myndigheter har overlat så og si alt til den libyske kystvakta, som plukker opp flyktninger og returnerer dem tilbake til Libya. Hvis ikke de blir stanset av libysk kystvakt, er det få som kan hjelpe dem. Derfor er den ruten farligere nå enn tidligere.

– Risikerer Leger uten grenser å gjøre noe ulovlig ved å gjenoppta redningsarbeidet?

– At man skal risikere straff for å gjøre det, er helt absurd. Det er i klar strid med lov og rett. Det kan tenkes at det gjøres forsøk på å blokkere oss, men da vil vi støtte oss til havretten som er veldig tydelig. Den kan ikke være kriminelt å redde liv på havet.

---

Middelhavsruten

  • Man kan reise til Europa via Middelhavet hovedsakelig gjennom den vestlige, østlige og sentrale Middelhavsruten.
  • Den vestlige middelhavsruten betegnes som havet mellom Algeria, Marokko og Spania, den østlige betegnes som stredet mellom Tyrkia og Hellas, og den sentrale betegnes som sjøreisen fra Nord-Afrika (hovedsakelig Libya) til Italia.
  • Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har registrert 683 dødsfall i forbindelse med flukt via Middelhavet til Europa i 2019. Det utgjør en nedgang på om lag 47 prosent sammenliknet med 2018, hvor tallet var 1499 dødsfall.
  • Dødelighetsprosenten tilknyttet reise via den sentrale Middelhavsruten har økt fra 3,2 prosent i 2018 til 4,7 prosent i 2019.

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter