Tyske Sea Watch er en av de private organisasjonene som sender ut båter for å plukke opp migranter i Middelhavet og frakte dem til land. 37.000 personer er reddet siden 2015, sier tyskerne.

LES OGSÅ: Livsfarlige forhold i Libya-leire - Norge gir penger til fondet som sikrer dem

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sa tidligere i sommer at private redningsskip på havet gjør at flere våger seg ut på reisen. Holdningen provoserer Sea Watch:

– Vi har tall fra senere år som beviser massedrukning selv når det ikke har vært redningskapasitet i Middelhavet, sier talsperson Haidi Sadik.

Hun mener smuglerne ikke bryr seg om migrantenes sikkerhet, men kun om å utnytte desperate mennesker økonomisk.

Politisert

Sadik sier livredning er blitt et politisk spørsmål:

– EUs migrasjonspolitikk prøver systematisk å gjøre livredning til noe man kan forhandle om, og lar personer i havsnød dø eller bli illegalt returnert til utrygge havner.

LES OGSÅ: Leger Uten Grenser vurderer å sende norskeid skip til Middelhavet

Hun henviser til EUs pengestøtte til libysk kystvakt for at de skal stanse migranter i Libyas farvann. Sadik sier at Sea Watchs nærvær i Middelhavet og den kompromissløse holdningen til å redde liv «i seg selv er den tydeligst mulige protesten mot EUs politikk og retningslinjer».

Avviser

EU benekter at de støtter opp om metodene til den libyske kystvakten, og interneringen av migranter som fraktes dit.

– Vi har vært veldig tydelige på hva vi mener om den vilkårlige interneringen i Libya. Det er de internerende myndigheter som er ansvarlige for å sikre en human behandling der grunnleggende behov er dekket, sier en ikke navngitt talsperson fra EUs byrå for utenrikssaker i en epost til Vårt Land.

LES OGSÅ: Norge sier nei til båtmigranter - har avvist gjentatte forespørsler fra EU

Byrået understreker at de har støttet evakuering av flyktningleirene i Libya, og at de samarbeider med Afrikanske Union og IOM for å sikre frivillig retur til hjemlandet framfor internering. EU understreker at de aldri returnerer migranter til Libya, for landet regnes ikke som trygt. Grunnen til at migranter fraktes dit er at båtene stanses i libysk farvann, der andre lands skip etter internasjonal lov ikke kan intervenere, sier EU.