Nyheter

Heten dreper barn i Syria-barnas flyktningleir

Da hjelpearbeider Kari Schrøder Hansen dro fra al-Hol-leiren, var det opp mot 46 grader i skyggen. Forholdene, særlig for barna, er livsfarlige.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Fire svenske barn er døde i den overfylte leiren hvor 74.000 mennesker oppholder seg, melder svenske myndigheter. Rundt 35 norske barn av IS-foreldre bor her.

Nå som varmen har kommet, er det kritiske forhold. Sykdommer sprer seg raskt. Det er mangel på mat, vann og helsehjelp.

– Det er svært vanskelig å holde temperaturen nede i teltene. De er veldig, veldig varme. Med varmen får barna diaré. De får ikke i seg nok væske, og trenger i tillegg både salt og sukker for ikke å bli underernært, sier Kari Schrøder Hansen.

Hun har nettopp kommet hjem etter å ha vært utsendt for Norges Røde Kors.

LES KOMMENTAR: Våre feil, våre krigere

Under fem år

Kari Schrøder Hansen sier det er et stort behov for barnelege-tjenester. 90 prosent av de som bor i leirene er kvinner og barn. Aller flest barn, og svært mange av dem er små – under fem år.

– De er sårbare, og spesielt de minst får i seg for lite mat, sier Schrøder Hansen.

Når varmen har kommet, får barna lett diaré. Underernæring, væskemangel og diaré er en dårlig kombinasjon. Det blir en vond sirkel. Hun legger til at underernærte barn får også lett lungebetennelser, noe de tåler dårlig.

Mange er så syke at de ikke kan reddes, forteller hun:

– De fleste av de som dør, er små barn.

LES KOMMENTAR: «Det eneste internasjonale språket i verden, er et barns gråt»

På sikt

To tredjedeler av de som bor i Al-Hol-leiren er barn. I følge FN dør de fleste barn av underernæring, dehydrering, lungebetennelse eller fryser i hjel om vinteren.

– Varmen tar liv. Det gjør også kulden, sier Schrøder Hansen.

Hun frykter det bare vil fortsette. Krig har allerede stjålet barndommen til barna, og mange av dem er foreldreløse. Hun er svært bekymret for dem.

– Barn bør ikke bli værende der over lang tid. Hva vokser de opp til, hva skjer med dem på sikt?

Kirurgi

Kari Schrøder Hansen har vært teamleder på det nye feltsykehuset som er drevet av Røde Kors, sammen med Syrisk Røde Halvmåne og den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Det er hovedsaklig et kirurgisk feltsykehus, og de behandler mange gamle krigsskader, både hos voksne og barn. Siden sykehuset åpnet i mai, har de behandlet mer enn 1.000 pasienter, 60 prosent var barn.

– Noen har muligens fått behandling helt i starten. Så har det gått uker og måneder uten oppfølging. Det har ofte gått store infeksjoner i skadene, forteller hun.

De kan ha skader etter splinter, og deler av bein og armer er ødelagt.

Kari Schrøder Hansens arbeid besto i å få sykehuset til å fungere på en god måte. Det betyr også å få kunnskapen ut til folk om at feltsykehuset var på plass, noe hun beskriver som «et møysommelig arbeid».

Overfylt

Al-Hol-leirer nord i Syria ligger nær grensa til Irak, og ble etablert allerede i 1991, under Gulf-krigen. Den er dimensjonert for 10.000 mennesker, men over 60.000 har kommet de siste fire månedene.

Leiren har eksistert siden 90-tallet, og derfor er ikke situasjonen like alle for alle, mener Kari Schrøder Hansen. Et marked, hvor folk kan handle, bidrar til en slags økonomi og det fungerer som et lite samfunn.

– Men når leiren har blitt så voldsomt utvidet, har situasjonen endret seg, og det er mange som trenger hjelp, sier hun.

---

Flyktninger

  • Al-Hol-Leiren i Hasaka-provinsen i Syria huser rundt 74.000 krigsflyktninger.
  • Blant dem er tidligere IS-krigere og deres ektefeller og barn, men også vanlige sivile som ble tvunget på flukt under kampene.
  • Norge har hentet hjem fem foreldreløse barn. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at det fremdeles er mellom 30 og 40 norske barn av foreldre med tilknytning til IS.
  • Kilde: NTB

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter