06 December 2020Nyheter

Frp: Knallhard front mot IS-mødre. Forlanger respekt fra KrF.

Frp-leder Siv Jensen angriper det hun mener er stakkarsliggjøringen av kvinnene som har dratt til IS-områder. Hun har likevel respekt for KrF som vil ha IS-barna til Norge.

– Jeg synes det går en litt underlig debatt knyttet til disse IS-kvinnene, som av mange blir fremstilt som uskyldige. Det er jeg helt uenig i, sa Siv Jensen da hun og påtroppende nestleder Sylvi Listhaug holdt pressekonferanse i forkant av Frp-landsmøtet til helga.

LES MER: Tilbyr IS-barna rom

– Stakkarliggjøring

Jensen brukte anledningen til å angripe det hun mener er en umyndiggjøring og stakkarsliggjøringen av kvinnene som har dratt til IS-områder.

– Dette er kvinner som frivillig har reist fra Norge, et fritt demokrati, for å slutte seg til kalifatet som utførte alle disse bestialske handlingene, sa Jensen.

Av flere medier ble hun gjentatte ganger bedt om komme med konkrete eksempler på hvem som har omtalt IS-mødrene som ofre og uskyldige, noe Jensen ikke ville svare på.

– Det er bare å følge med i den brede samfunnsdebatten, ifølge Jensen.

LES MER: Røde Kors klare til å hente IS-barna

Respekterer KrF

KrFs landsmøte forrige helg vedtok aktivt å arbeide for å få barn av IS-krigere hjem til Norge. Olaug Bollestad brukte uttrykket «våre barn» om disse IS-mødrenes barn. Blant svært mange i salen var det stort følelsesmessig engasjement for å kunne hjelpe barna.

– Bidrar også KrF til å stakkarsliggjøre tematikken?

– Nei, KrF har hatt primærfokus på barna. Jeg har respekt for KrF og de standpunktene de tar, men da regner jeg med at KrF har like stor respekt for Frp når vi har vårt landsmøte og skal trekke opp hvordan vi ser rammen på dette, sier Siv Jensen til Vårt Land.

LES MER: Styrte unna opprivende strid om IS-barna

Ikke familiegjenforening

På landsmøtet skal det vedtas en resolusjon om saken, og ifølge Jensen vil Frp trolig samle seg om følgende prinsipper:

• At IS-krigere og IS-kvinner ikke skal hentes til Norge med hjelp fra norske myndigheter

• At det ikke skal gis familiegjenforening eller oppholdstillatelse til personer som har vært i IS, og at oppholdstillatelses som har vært gitt til folk som har reist til IS-områder, skal trekkes tilbake.

På pressekonferansen ble Sylvi Listhaug spurt om hun ikke hadde noe sympati med IS-mødrene.

– Nei. De har støttet et regime som inntil nylig har halshugget, lemlestet og voldtatt. IS har hatt enorme konsekvenser. Når man tilslutter seg like ideer, fortjener man ikke tilgivelse, svarte hun.

LES MER: Også IS-mødrene må hjem

Bompenger og IS

Barna til IS-foreldre vil sammen med bompenger bli temaet som vil prege debattene når nærmere 500 Frp-delegater samles på et hotell på Gardermoen i helgen, tror Siv Jensen.

©NTB

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter