Nyheter

Styrte unna opprivende KrF-strid om IS-krigeres barn

KrF skal ta et «aktivt» ansvar og gjøre alt partiet kan for å hjelpe og hente barn av IS-krigere hjem til Norge, fastslår partiet i uttalelse.

– Norge må snarest hjelpe norske barn hjem fra flyktningleire i Syria og Irak uavhengig av om de er foreldreløse eller ikke. Det kan ikke være en forutsetning at de må skilles fra foreldrene sine, heter det i et utkast både ledelse og «opprørere» skal være enige om.

Da landsmøtet startet var presset stort: I benkeradene ville delegater ha vedtatt KrF-politikk med forpliktende ord om å hente barn av IS-krigere hjem. Etter det Vårt Land forstår, innså ledelsen tidlig at en egen uttalelse om saken ikke var til å unngå.

Budskapet har adresse direkte til regjeringen og arbeidet som pågår med en løsning for barna.

LES OGSÅ: Hemmelige krisetall gir Hilde Frafjord Johnson stryk

«De er uskyldige»

Derfor ble det snekret en ekstrauttalelse i tillegg til bunken av varierte uttalelser som landsmøtet alt hadde. Arbeidet endte i et kompromiss som etter det Vårt Land forstår både ledelse, redaksjonskomité og hovedprofilen for hjelp til krigsbarna, Trude Brosvik, godtar.

I uttalelsen «Hent barna hjem» heter det:

«Barn av foreldre med tilknytning til IS er ofre for foreldrenes dårlige valg. De er uskyldige og skal ikke lastes for den situasjonen foreldrene har satt dem i. Uavhengig av foreldrene har Norge et ansvar for barna. Dette ansvaret må vi aktivt ta, og gjøre det vi kan for å gi hjelp og hente dem til Norge».

LES OGSÅ: Nå er Ropstad KrFs leder – her er makkerne hans

Glade for samlingen om barna

– Dette er et godt forslag. Vi er glade for at landsmøtet vil være så tydelige. Viktigst ser det at prinsippet om ikke å skille barn og foreldre er på plass, sa Trude Brosvik i debatten om uttalelsen lørdag ettermiddag.

Nettopp Brosvik, som topper listen til Vestland KrF, har stått i spissen for å kreve KrF-handling for barna av IS-krigere.

Enkelte talere sa at de nok hadde håpet på litt tydeligere budskap, men var glade for kompromisset. De forventer nå at uttalelsen skal styrke KrFs press for krigsbarna innad i regjeringen.

– Vi skal ikke oppleve at vår statsminister en gang i fremtiden må be om unnskyldning for noe vi ikke gjorde, påpekte Knut Espeland fra Østfold.

Ropstad: «Åpenbare dilemmaer»

Nyvalgt partileder Kjell Ingolf Ropstad var også tilfreds med uttalelsen, men presiserte at det fortsatt finnes «åpenbare dilemmaer» i arbeidet med en regjeringsløsning.

– Vi skal stille opp for ungene, men også ivareta rikets sikkerhet, påpekte han.

– Jeg ønsker ikke at KrF nå skal bruke denne saken til å forhandle om et strengere regelverk enn vi har, advarte Brosvik like etterpå.

Stortingsgruppens ansvarlige, Geir S. Toskedal sa at ingen bør være i tvil om at KrF sentralt nå skal gjøre alt de kan for barna.

– Men samtidig som vi har et varmt hjerte, har vi et kaldt hode, påpekte Toskedal.

LES OGSÅ: Rød Ropstad-kritiker kan bli presset ut av blå fylkestopp

Straffeforfølge foreldrene

I uttalelsen anser KrF det som «svært viktig» at saken til disse barna og foreldrene deres blir løst på en måte som er i samsvar med barnets beste. Foreldreløse barn må ha førsteprioritet. Men alle barna må få hjelp til å komme hjem og det kan ikke være en forutsetning at de må skilles fra foreldrene sine.

– En individuell vurdering må legges til grunn. Foreldrene må likevel stilles til ansvar handlingene sine. IS har utført de grusomste krigsforbrytelser, og de ansvarlige må straffeforfølges, heter det.

Utkastet tar også til orde for å øke bistanden til de aktuelle flyktningleirene, særlig rettet inn mot barna som lever der.

Solberg: Saken diskuteres fortsatt

Erna Solberg kommenterte KrFs vedtak etter at hun hadde holdt hilsningstale til landsmøtet. Overfor NTB fastholdt hun budskapet regjeringen har kommet med tidligere:

– Vi har gjort en prioritering. Vi konsentrerer hovedoppgaven om å finne løsninger for de barna som er svakest. Det er de barna som ikke har foreldre, som ikke har en ansvarlig voksenperson, de som er antatt å være foreldreløse.

Solberg understreker at saken fortsatt er oppe til diskusjon i regjeringen, men vil ikke gi noen lovnader på om KrF vil få gjennomslag for sitt ferske krav.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter