Nyheter

Klassisk Ap-tale fra Støre

Jonas Gahr Støre holdt tale som pekte tydelig tilbake på arbeiderbevegelsens røtter og arbeiderklassen: Kamp for faste stillinger, rettferdig pensjon og nei til privatisering.

Da Støre åpnet Aps landsmøte torsdag holdt han en tale med svært gjenkjennelig Ap-profil. Med slagordet «Sterkere fellesskap» lysende bak seg på storskjerm, gikk han gjennom det ene tradisjonelle Ap-saken etter det andre.

Arbeiderklassen

Støre snakket også om arbeiderklassen. Det har tilhørt sjeldenhetene i hans taler. Men nå tok han denne ideologiske merkelappen i bruk. Det viser at både Støre og Ap klarere definerer sin angrepsposisjon fram mot høstens valg: Hvem de kjemper for og hvor partiet plasserer seg i det politiske landskapet.

LES OGSÅ: Støre åpner tøff front mot Høyre og partnere

Talen hans viser at Støre nå ønsker å få politisk debatt over fra et spørsmål om identitetspolitikk, som de mindre partiene både til høyre og venstre tjener rått på, og over på et spor der det blir mer fokus på den klassiske konflikten mellom de som eier – og vanlige arbeidsfolk. Mellom de som ønsker mer individualisme og privatisering – og de som ønsker flere fellesløsninger og et tryggere arbeidsliv.

Det er ikke så rart at Aps ledelse og partiet ønsker en slik dreining i norsk politiske debatt. For Ap har bygd hele siden tradisjon, sin politiske kamp, og sine regjeringer på nettopp denne konflikten.

Arbeidere

For å understreke at nettopp Ap kjemper for vanlige arbeidsfolk, kom Støre med en rekke eksempler: Christel Eilertsen som jobber på Coop OBS i Bergen. Som sitter i kassa, men som kun har 60 prosent jobb, men ikke får pensjon for hele lønna si. Han snakket om idrettsgruppa Gatelaget: «Menn som er vant til å bøye ryggen». Han fortalte om Mats Rolfsen, tidligere norgesmester i bryting, som har gått til søksmål mot bemanningsselskapet Aleris. Han har jobbet opp til tre netter i strekk på en institusjon for sårbar ungdom. Uten at han har et sted å sove om natta.

I forbindelse med Aleris-saken tok han et kraftig oppgjør med regjeringens anbudspolitikk: «Mette og dere i Fagforbundet, dette er vår velferdsstat – satt bort på anbud til et internasjonalt storkonsern som betaler minimalt i skatt og som håver inn store utbytter til noen av USAs rikeste menn».

LES OGSÅ: Nye ord fra Ap-Støre: «Stor respekt for Ropstad»

Arbeidsliv

Støre brukte den aller største delen av talen på nettopp organisert og uorganisert arbeidsliv, verdiskaping og fordeling: «Arbeidsplasser skapes ikke først og fremst ovenfra. De skapes nedenfra. Av folk. I fellesskap, eiere og ansatte. (...) Derfor er vi på lag med arbeidsfolk og de organiserte arbeidslivet».

Han viste også til at tre av ti familier har fått mindre å leve for.

Distriktspolitikk

Han snakket om folk som bor i hele Norge og særlig distrikts-Norge. Han gjorde et lite humoristisk poeng av at han nærmest hadde hentet et avsnitt fra talen til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. For plutselig nevnte han ordet «pelsdyr» og «skog», selv om partiene har noe ulike synspunkter på enkeltspørsmål.

Men i enkelte deler av talen kunne Støre nesten høres ut som Vedum da han snakket om bosetning. For også Støre tok et oppgjør med regjeringens tvang i kommunepolitikken.

«Frp-køer»

Usikkerheten rundt politiet landet rundt var heller ikke unevnt: Støre ga og ga en skikkelig kyler til regjerings- og justispartiet Frp. Han viste til ofre som må stå i lange køer for å anmelde sakene sine: «Frp-køene går nå på tilliten løs. Frp-køene går nå på rettsikkerheten løs fordi politiet ikke er der folk bor. (...) 8 av 10 av politiets egne ansatte har mistet troen på en politireform som er gjennomført stikk i strid med det vi var enige om. Det er virkelig ikke gjennomføringskraft. (...) Sånn styrer man ikke et land».

Han benyttet også anledningen til å sende en hilsen til statsmister Erna Solberg: «Handlekraft? Gjennomføringskraft? Jeg ville ikke brukt de ordene».

Støres dreining tilbake til røttene falt åpenbart i god jord hos partiets fotfolk som stilte opp med den ene klappsalven etter den andre.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter