Nyheter

Parodi endte her – hos den parodierte

Dag Inge Ulsteins dobbeltgjenger lurte klimastreikende ungdommer. Den ekte utviklingsministeren satte seg ned for å lytte til dem. Han ga ett løfte.

– Stemningen var veldig rar på møtet. Det var veldig rart, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom og ler lett.

Han sitter i en stol utenfor slusene inn i Utenriksdepartementets lokaler, og har sammen med ungdommer fra flere andre ungdomsorganisasjoner nettopp vært i møte med utviklingsminister Dag Inge Ulstein.

– Hva gjorde at møtet var rart?

– Utviklingsministeren er en veldig ærlig fyr. Det er rart at vi nesten kan få en utviklingsminister til å skamme seg over regjeringens politikk, sier Eiterjord.

Satiriks

Møtet ble til etter at komiker Thomas Teige fra NRK Satiriks parodierte utviklingsministeren under ungdommens klimastreik 22. mars. Der lovet Ulsteins dobbeltgjenger gull og grønne skoger i klimapolitikken, blant annet full stans av norsk oljeproduksjon innen 2032.

Den streikende ungdommen reagerte naturlig nok med sjokkartet fryd. Luften gikk derimot ut av ballongen når konferansieren informerte om at talen bare hadde vært et stunt.

Les også: Elever i klimastreiken fortviler: Vi får ikke brukt klimakunnskapen.

Samme fakter

Inne på ærverdige Victoria Terrasse møter vi den ekte Dag Inge Ulstein. Møtebordet på ministerens store kontor er dekket, Norges riksvåpen pryder kaffekoppene.

– Først tenkte jeg at innslaget var litt morsomt. Han har kopiert faktene jeg har når jeg taler på en veldig troverdig måte, sier Ulstein.

Men samtidig synes han ikke noe om at det harseleres med demonstrerende ungdom på den måten, noen av reaksjonene gjorte at han ble trist.

– Jeg fikk meldinger på kvelden av ungdom som skrev at det var «så feigt at du sto der og lo», mange hadde tydeligvis ikke fått med seg at det ikke var meg selv etter at saken hadde blitt rettet opp av mediene, sier Ulstein.

– Hvorfor har du invitert ungdommene til dette møtet?

– Fordi jeg vil ta utspillene deres på alvor, og ta med meg budskapet inn i utviklingspolitikken, sier Ulstein.

Fikk meldinger

Idet han sier det fylles gangen utenfor kontoret av prat.

– Det er en kjip grunn til at dere er her, sier Ulstein når alle har satt seg rundt bordet.

Han forteller igjen at meldingene han har fått er grunnen til at han inviterer til møtet.

– Jeg håper virkelig ikke den episoden tar vekk noe av engasjementet dere har for saken, sier han.

Les også: Mens barna streiker for klimaet, gjør voksne narr av dem i sosiale medier.

Pengene som teller

Når ungdommene får ordet, understreker alle at tiden til å gjennomføre tiltak er knapp. Ungdommen er alt fra svært unge miljøagenter til herdede og erfarne ungdomspolitikere.

– Hva er det aller viktigste jeg kan bidra med de neste to til tre månedene, spør Ulstein ungdommene.

– Revidert statsbudsjett. Vi vil måle dere på kroner og øre, sier Gaute Eiterjord fra NU.

– Jeg skal prøve ikke å komme med lovnader om at vi skal gjøre «det og det» i dag, men det er viktige milepæler som penger til miljøfond for det globale sør, sier utviklingsministeren.

Les også: Unge klima-aktivister oversvømmes av hatske meldinger.

Det mangler ikke på erfaring fra det offentlige ordskiftet blant ungdommene rundt bordet. Tina Voje var nylig på NRKs debatten, med et like krystallklart klimabudskap som Ulsteins dobbeltgjenger. Hun vil at den ekte Ulstein skal være tydeligere i budskapet sitt.

– Du snakker mye om at du håper på ting, jeg håper du tar det videre til «vi skal». Uten handling kommer vi ikke langt, sier Voje.

– Det er dere som skulle styrt landet, sier Ulstein, og det humres godt rundt bordet.

– Det har vi dessverre ikke tid til å vente på, parerer Eiterjord.

Les også: Utålmodig Ada Arnstad: – Klimaendringene er her alt. Vi må handle nå.

Ungdomspanel

Presset virker å gi en viss effekt, fordi Ulstein kommer med en lovnad.

– Å få til et ungdomspanel som skal gi innspill til utviklingspolitikk hadde vært kjekt, sier Ulstein.

Han mener at de trenger å bli utfordret, og at det er nyttig å høre andre enn de «voksne» stemmene.

– Her er det mange gode og viktige poeng, jeg er sikker på at vi vil se det igjen i statsbudsjettet de neste årene, sier Ulstein.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter