Klima

Elever i klimastreiken fortviler: Vi får ikke brukt klimakunnskapen

36.000 elever i hele landet demonstrerte. – Vi lærer om klimaendringene, men vi får ikke brukt det til noe, sier ungdomsskoleelev.

Bilde 1 av 5

Mange av ungdommene i Oslo sentrum på fredagens skolestreik bar plakater med spørsmål som «Hvorfor gå på skole når jorda går under?». Niendeklassingene Elise og Marta (14) sier de lærer lite om hvordan de skal løse eller håndtere klimakrisen.

– Vi lærer selvfølgelig om det, men det er ikke nødvendigvis et av hovedpunktene, sier Elise.

LES OGSÅ: Unge klima-aktivister oversvømmes av hatske meldinger

10.000 demonstranter

Fredag var det over 70 såkalte skolestreiker over hele landet. Opptellingen viste at 40.000 elever deltok.

Dette er protester arrangert av Natur og Ungdom, som oppfordrer elever til å stille seg opp foran Stortinget og rådhus landet rundt og demonstrere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken.

– Dette er den største klimaaksjonen noen gang i Norge, framholdt AUF-lederen.

Greta Thunberg

Nå har streikene bredt seg ut til 123 land, med over 1.6 millioner streikende. Den største streiken i Norge denne uka var foran Stortinget i Oslo, der det anslås at 15.000 elever møtte opp.

Streikene er inspirert av den svenske skoleeleven Greta Thunberg (16), som begynte å skulke skolen hver fredag i fjor sommer for å demonstrere med krav om flere tiltak mot klimaendringene.

Thunberg tildeles Rachel Carson-prisen for sin innsats i klimasaken. Den internasjonale miljøprisen går til en kvinne som har gjort en betydelig innsats for miljøet. Prisen deles ut i Stavanger annethvert år, og det var under fredagens klimastreik i samme by at årets prisvinner ble offentliggjort, skriver NRK.

16-åringen er også nominert til Nobels fredspris.

LES OGSÅ: Frp-topp rykker ut mot elevenes klimastreik

Vil ha et initiativ

Marta lengter etter muligheten til å bruke lærdommen til noe.

– Vi får samme beskjeden hele tiden, at vi må fikse problemet, men det skjer jo ingenting, sier hun.

Hun savner, som så mange andre unge på demonstrasjonen, handling fra politikerne.

– Vi får beskjed om å resirkulere og sånt, som alle vet om. Men vi savner et ordentlig initiativ fra politikerne. Det er det som er det viktige. Vi vil at de skal gjøre noe, sier Marta.

LES OGSÅ: Derfor demonstrerer vi for klimaet.

Politikere hyllet ungdommene for markeringene. I sin tale til KrFs landsstyre hyllet partileder Olaug Bollestad spesielt svenske Greta Thunberg, jenta som satte seg ned utenfor den svenske nasjonalforsamlingen i protest mot manglende oppmerksomhet rundt klimasaken.

– Jeg heier på ungdom som Greta, som står opp for noen viktige verdier og som mobiliserer sin generasjon til klimakamp! I begynnelsen satt Greta alene. Nå har hun fått selskap av hundretusener av skoleelever over hele verden. I dag samles tusenvis av klimastreikende ungdom i Oslo, inspirert av Greta. Det er inspirerende.

Hun kalte det nedslående at ungdom forteller at de møtes med hets og latterliggjøring fra voksne for sitt engasjement.

Inne på Stortinget

Ikke bare utenfor, men også inne på Stortinget fikk skoleelever fredag si sin mening om de voksnes klimapolitikk.

Væpnet med plakater og pågangsmot toget elever fra klasse 7A på Høyenhall skole i Oslo gjennom Stortingets korridorer. I vandrehallen ga slagordet «Klimahandling NÅ» gjenlyd.

– Det er flott med et slikt engasjement, sier Eili V. Berge, som er rådgiver for Venstres miljøpolitiske talsmann Ketil Kjenseth, til NTB.

Hun er mor til en av elevene i klassen og hadde invitert dem til Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima