Nyheter

De rødgrønne med flertall – tross svakt Ap

For åttende Vårt Land-måling på rad har de rødgrønne flertall over de borgerlige. Småpartiene på venstresiden vokser, mens småpartiene på borgerlig side sliter.

De rødgrønne tidligere regjeringskameratene SV, Sp og Ap har alene rent flertall på Vårt Lands måling i mars. Hadde målingen vært valgresultat i stortingsvalg kunne gått i regjering alene. Det er primært vekst for SV og at Sp holder seg stabilt høyt som sikrer dette – Ap ligger på 26,6 og er dermed langt unna sitt høyeste nivå, men holder seg stabile i vår måling.

SV nærmer seg stadig sjutallet og er oppe på 6,8. Sp går noe ned fra forrige måned men lander fortsatt på solide 14,3 prosent. Til sammen har de tre partiene akkurat 85 mandater, som holder til flertall på Stortinget.

Sp-effekten

Statsviter og valgforsker Bernt Aardal mener endringene i maktforholdene på den rødgrønne siden er interessant.

– Det er positivt for de rødgrønne med flertall, men at Sp kan se ut til å bli så sterke og at Ap sliter med oppslutninga, gir en annen dynamikk, sier han.

LES OGSÅ: Historisk krisemåling for KrF

Hva effekten blir av at Sp er blitt mye sterkere på rødgrønn side, gjenstår å se. Sps vekst ser ikke ut til å avta med det første. Og dermed blir de nøkkelpartiet på rødgrønn side.

– Vi har sett i mange målinger at Sp henter velgere fra nesten alle andre partier. De har en veldig bred appell. Det vi så ved valget i 2017 var at de hadde gevinst med tanke på Ap. Men de har nå gevinst også med tanke på andre partiet. I denne målinga går for eksempel 10% av KrF-velgerne går til dem. Uten Sp ville ingen kombinasjon av de rødgrønne hatt flertall, og det gjelder også om du regner med MDG, sier Aardal.

Småpartier i vekst

Vårt Land omtalte torsdag at MDG for første gang siden valget er over sperregrensa på våre målinger. Aardal uttalte da at de trolig henter en del velgere på økt klima- og miljøinteresse i befolkningen. Spesielt går mange Venstre-velgere over til dem. Men de plukker også velgere fra de rødgrønne partiene.

– Det er nok en konkurranse her, særlig mellom MDG og SV. Miljøvelgerne har vært veldig avgjørende i flere valg tidligere, påpeker Aardal.

LES OGSÅ: Nå er gruppen «andre» større enn Venstre på gallupen

Rødt har også vokst og har etablert seg godt over sperregrensa på målingene. På enkelte målinger har de vært oppe i både fem, seks og sju prosent. Det er vanskelig å se for seg dem i regjering uavhengig av resultat, mener Aardal.

– Om de rødgrønne for eksempel skulle bli avhengige av Rødt blir det en helt annen situasjon. Det er vanskelig å se for seg dem i regjering med Sp, og eventuelt også med Ap, sier han.

Revolusjonær fortid

Aardal tror ikke det er så mye bekymring for Rødt i SV-leiren, selv om deres venstresidekonkurrent vokser.

– Det har vært relativt lite fokus på Rødt i mediene, det kan godt komme mer fokus på deres revolusjonære fortid og lignende tilknytninger framover mot valget. Sånn sett frykter SV dem kanskje ikke så mye, mens MDG har gjort ganske stort innhogg i SVs velgere, sier han.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter