Nyheter

Nå er gruppen «andre» større enn Venstre på gallupen

Først ble Venstre miniparti på 1-tallet på gallupen. Nå har selv velgergruppen «andre» rykket forbi.

Det er triste tider i Norges eldste parti: Norstats ferske gallup for Vårt Land gir Venstre 1,8 prosent – like dårlig som forrige måned.

Og ydmykende for mange partifolk er det nå at Venstre nå er forbigått av gruppen «andre», som hos Norstat noterer seg for 2,2 prosent.

LES OGSÅ: KrF og Venstre har sammen tapt «et helt KrF» i oppslutning

Politikkens minstemann

Dermed er det ingen som er så desidert minstemann i norsk politikk som dette regjeringspartiet akkurat nå. Gruppen «andre» brukes av de aller fleste instituttene som lager politiske galluper.

De samler nemlig sammen småpartier som gjerne har oppslutning langt under 1 prosent. Disse «null-komma-et-eller-annet» kan eksempelvis være Partiet De Kristne (0,3, ved forrige valg), Helsepartiet (0,4), Kystpartiet (0,1) eller Demokratene (0,1). Summen av alt blir altså «Andre».

Går opp i limingen

Valgforsker Bernt Aardal mener Vårt Lands ferske tall er svært kritiske for Venstre. I bildet er det få optimistiske tegn å se.

– Venstre er i ferd med å gå opp i limingen, sier Aardal.

– For KrF og Venstre er det ikke bare motvind eller motbakke. Det kan nå være fullstendig krise for de to partiene. Det er en ren katastrofe for dem, sier han.

LES OGSÅ: Historisk krisemåling for KrF

Gruppen «andre»

Under Sps landsmøte i helgen spøkte nestleder Ola Borten Moe med Venstres tilstand om dagen.

– Venstres politikk plasserer dem snart under kategorien «andre» på meningsmålinger, sa Borten Moe.

Ennå er ikke Venstre der – men den mildt sagt rare koalisjonen av «andre» har vind i seilene. I søylediagrammet er de mektigere enn Venstre.

LES OGSÅ: Slik gikk det i forrige Vårt Land-måling: Rekord-Sp banker Frp – Venstre på 1-tallet

Bompenge-påfyll

«Andre» med all sannsynlighet forbi Venstre av en litt annerledes grunn: Den rommer en rekke nye lokale Bompengelister, som spesielt gjør det godt i bystrøk i Rogaland og Hordaland.

Det er Frp som blør: På mars-målingen taper Frp nær 13.000 velgere til «andre». Men tilveksten er altså tilstrekkelig stor til å ydmyke Venstre.

Om Norstat-gallupen var valg, ville Venstre fått null mandater på Stortinget. I dag har partiet åtte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter