Nyheter

Raja tonet ned Venstre-drama med følelsesladd livsfortelling

Etter dager med oppslag om at han jakter på lederjobben til Trine Skei Grande, overrasket Abid Q. Raja landsmøtet med en forsonende tale.

(Hell, Trøndelag) Dramaet om hvordan Abid Q. Raja utfordrer dagens Venstre-ledelse, dempet seg noe da han selv entret talerstolen og appellerte om samling. Innledningen på det hele var en kortrevy av egen dramatisk barndom.

– Liberalere, Trine er vår leder. Og Trine, du er også min leder. Og jeg ønsker sammen med deg å gi alle barn i Norge den muligheten jeg ikke fikk som barn, sa Raja og fortsatte:

– Og sammen med deg, og sammen med dere ønsker jeg å gjenreise Venstres profil som små og mellomstore bedrifters parti.

LES OGSÅ: Grande om Sps vei: «Som å tro på julenissen, tannfeen, påskeharen og ånden i lampen»

Mange spørsmålstegn

I korridorene etterpå var mange delegater usikre på hva som egentlig var Rajas budskap. Men et hovedinntrykk blant svært mange var at han ønsket å dempe inntrykket som er skapt gjennom utallige medieoppslag dagene før landsmøtet: At han driver et aktivt arbeid for å posisjonere seg selv som snarlig og fremtidig Venstre-leder.

Dramatisk barndom

– Lysene var i ferd med å slukkes i meg. Jeg var på bunn, sa Raja om barndommen.

Han var utslått, usikker på om han hadde noen fremtid, men tenkte likevel at bare han ble stor, så «skal jeg vise dere». Barnevernet hentet ham til sist ut av et strengt religiøst hjem, tidvis preget av fysisk straff. «Bibliotekarene, lærerne og fritidsarbeiderne» så unggutten.

Han fortalte delegatene at prosessen gjennom barne- og ungdomsårene vekket en kamplyst og en glød mange siden har forsøkt å slukke. Nå er situasjonen snudd på hodet:

– Ønsker du å bli leder av Venstre, spør journalister og partifolk i dag, sa Raja.

LES OGSÅ: Berit Aalborg kommenterer: Likestilling uten angrep

«Vi lar oss ikke knekke»

I dag er det Venstre som parti som ligger nede, påpekte Raja. Slått i bakken av dårlige målinger.

– Spørsmålet er: Hva har vi tenkt å gjøre med det. Jeg håper deres svar er likt det mitt var for 30 år siden da jeg vendte meg opp og sa: Jeg skal vise dere. For venner, jeg håper dere er med oss når jeg sier: Vi lar oss ikke splitte, vi lar oss ikke knekke og vi skal sammen vise at Venstre igjen kan lykkes, sa Raja til solid applaus.

En sammenhengende versjon

I samtale med Vårt Land etterpå sa Raja at det er viktig for ham å gi et mer helhetlig og sammenhengende budskap om virksomheten hans om dagen.

– Følte du behov for å dempe ting litt med talen din?

– Nei, det har vært veldig mange spekulasjoner i media, mange skapt med bakgrunn i anonyme kilder, som sier jeg at jeg nå reiser rundt i landet for å posisjonere meg. Men jeg reiser rundt for å posisjonere våre lokale kandidater. Og jeg står bak Trine, hun er leder. Og hun kan være leder så lenge hun selv ønsker å være leder, og hun kan gi det svaret til valgkomiteen, og så er det landsmøtet som avgjør det i 2020.

LES OGSÅ: Venstre snakker ut om nedtur, Frp og abortkamp

«Trine har min fulle støtte»

– Vil du støtte henne da hvis hun vil det?

– Trine har min fulle støtte. Det har hun nå og det kommer hun til å fortsette å ha også. Jeg har ikke bidratt til noen lederdiskusjon. Det er medieskapt, sier han.

Så kom altså muligheten til å utdype – da det var hans tur på talerstolen:

– Derfor tenkte jeg, nå har jeg to og et halvt minutt taletid, da skal jeg benytte den for å legge alle disse spekulative medieoppslagene døde og nå håper jeg media har skjønt at nei, han driver ikke noen lederjakt. Jeg har ikke sagt at jeg er på jakt etter lederkamp. Jeg har ikke sagt at hun er en dårlig leder og jeg har ikke sagt at hun skal gå. Og jeg har heller ikke sagt at jeg skal bli leder, sier Raja.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter