Nyheter

Ville gått i tog for skolejenter som trakasseres: – Jeg blir rasende

KrFs Ingelin Noresjø er i utlandet, men sier hun ville ha gått i årets 8. mars-tog til støtte for #metoo-kampanjen og unge jenter som trakasseres i skolehverdagen.

Denne uka skrev Nordland KrF-leder Ingelin Noresjø på Facebook at hun ville gått i 8. mars-tog om hun befant seg i Norge. Utspillet kom i forbindelse med en kronikk skrevet av tre tenåringsjenter i Aftenposten, som sier at de kalles seksuelt nedsettende ord og blir seksuelt vurdert i skolegården.

«Billig» og «pulbar» #metoo kom aldri til skolegården, skriver de.

Vil slå ring rundt

Hovedparolen handler i år om forsvar for selvbestemt abort og fjerning av nemdene. Det er ikke en parole Noresjø selv ville gått under. Men hun ville gjerne ha gått i toget under parolen om bekjempelse av sexisme og trakassering i skolegården.

– Jeg velger å se bort fra hovedparolen og fokusere på det jeg syns er kjempeviktig. Det er #metoo og unge jenter som opplever en utrolig nedsettende språkbruk i hverdagen. Vi har beskytta de voksne damene, nå må vi slå ring rundt de unge kvinnene. Også vi som har sønner, vi må snakke med våre sønner om hvordan de skal behandle og snakke til kvinner. Jeg blir rasende på måten disse jentene omtales på. Jeg reagerer voldsomt, sier hun.

LES OGSÅ: Nonner bryter stillhet om overgrep

Det ville i så fall vært hennes første 8. mars-tog.

– Jeg har aldri deltatt i 8. mars-tog. Det handler mest om at jeg ikke har identifisert meg med feministbevegelsen som står bak, selv om jeg alltid har vært opptatt av kvinners rettigheter. Men jeg har selv barn på 12, 14 og 16 år og vet språket i skolegården er utrolig tøft. Om man aksepterer at unger snakker slik til hverandre, har man oversteget en grense. For å vise at det ikke er akseptabelt og for å støtte dem hadde jeg gått i toget sammen med dem hvis jeg var i landet. Det kjenner jeg på, sier Noresjø.

LES OGSÅ: – Ap har ingen rett til å tilgi for ofrene

– Gjaldt ikke den problematikken like mye for eksempel i fjor? Hvorfor er det mer aktuelt å delta nå?

– Det har kanskje også vært en bevegelse i meg når det gjelder å kunne identifisere meg i det som er rundt toget. Jeg har feira 8. mars mange ganger, men aldri deltatt i tog arrangert av sosialdemokrater, for å si det sånn. Men jeg mener 8. mars skal være for alle, det er synd om dagen er forbeholdt venstresida. Denne saken viser at jenter behøver kvinner som står opp for dem. Så nå er tiden inne for at jeg tar eierskap til 8. mars-toget, også.

LES OGSÅ: I kvinnetog for første gang: – Provosert over abort som forhandlingskort

Flere kristne eller sentrumsorienterte kvinner og -organisasjoner melder at de skal delta i år. For eksempel JesusKvinnene. Det syns Noresjø er bra.

– Det er med på å bryte ned en forestilling om at man for å kjempe for kvinners rettigheter må ha bestemte standpunkt. Man kan delta under de parolene man selv støtter. Jeg syns kristne kvinner i større grad bør komme på banen. Mange av oss har alltid vært forkjempere for kvinners rettigheter, selv om vår kamp ikke har vært for abort. Man har nedvurdert betydningen av kristne kvinners kamp i kvinnekampen, sier Noresjø.

– Dette ansvaret ligger på oss kristne også, og jeg håper det over hele landet blir en annen holdning og en åpenhet for andre typer paroler og at flere kan delta på 8. mars. Vi bør aktivt bidra til å ta tilbake eierskapet til at vi også kjemper for kvinners rettigheter. Selv om vi ikke identifiserer oss med flere av de tradisjonelle kvinnesakene.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter