Nyheter

Pavens oppsiktsvekkende innrømmelser

For første gang innrømmer Pave Frans at geistlige har misbrukt nonner seksuelt.

I en samtale med journalister i Abu Dhabi tirsdag innrømmet Pave Frans at katolske geistlige har seksuelt misbrukt nonner. Han erkjente også at hans forgjenger Pave Benedikt i 2005 stengte en helt nonne­orden, fordi nonnene ble utsatt for utstrakt seksuelt misbruk.

– Pave Benedikt hadde det nødvendige mot til å stenge en hel kvinnelig orden, fordi en form for kvinnelig slaveri hadde infiltrert den, fortalte paven. Videre sa han at det var geistlige og menighetens grunnleggere som hadde stått for overgrepene.

Ifølge CBS News skal den aktuelle ordenen være St. Jeans orden i Frankrike.

LES MER: Paven besøker kristne i skyggen av islam

Tror det fortsatt skjer

Pave Frans sier at han tror det fortsatt skjer overgrep innenfor katolske ordener.

- Jeg tror det fortsatt skjer, for det er ikke slik at så snart man blir klar over et problem, så forsvinner det, sa han ifølge BBC.

Ifølge paven er det grunn til å tro at problemet er størst innen visse nyere ordener.

LES MER: God politikk står i fredens tjeneste, sa Pave Frans første nyttårsdag

Kultur for taushet

I etterkant av pavens uttalelse har Luccetta Scaraffia, som er redaktør for magasinet Vatican's women's magazine skrevet at pavens uttalelse kan være «til en viss hjelp». Samtidig understreker hun at «hvis kirken fortsetter å lukke øynene for skandalen, vil undertrykkelsen av kvinner aldri ta slutt». Hun mener det er #MeToo-bevegelsens fortjeneste at stadig flere kvinner tør å stå fram med sine historier.

Paven fortalte også at flere prester har blitt avsatt på grunn av de omtalte overgrepene.

LES MER: Sa nei til abort i pavens hjemland

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter