Nyheter

Solberg: KrF gir regjeringen en ny verdidimensjon

Glad statsminister er i mål: KrF er nå en del av hennes daglige lag. Her gir hun seiersresepten på samarbeid.

På Slottsplassen fikk både Erna Solberg og toppene i Frp, Venstre og KrF hendene fulle av blomster. Innlemmelsen av KrF rundt Kongens bord er noe Solberg har jobbet for siden lenge før hun ble statsminister.

– Hvordan setter du selv ord på begivenheten, Solberg?

– Dagen i dag er først og fremst en seier for Høyre. Hendelsen i dag viser at partiets lange drøm om et bredt, borgerlig samarbeid er blitt virkelighet. Vi har fått det til, svarer Solberg.

Timene etterpå startet hverdagen – med fire partier i styringen av landet. Den utfordringen ser Solberg svært optimistisk på.

– Nå får vi testet ut det jeg har trodd er riktig: At det er et felles «punkt» mellom disse ikke-sosialistiske partiene og som i en regjering betyr at du faktisk jobber sammen. Når man ikke skal markere seg mot hverandre, så tror jeg man finner ut at det er mye mer man får gjort i fellesskap enn når man er på konkurranseflaten.

LES OGSÅ: Blanda kjensler frå Hareide då statsrådane blei presentert

«KrF gir oss en ny dimensjon»

Det har de vært i over fem år: Jobbet hardt for egen partifarge. Og det er ideologisk forskjell på dem.

– Nettopp KrF har en kristelig verdiforankring og det skaper innimellom overskrifter. Hvordan tror du dette kan prege det daglig politiske arbeidet?

– Det betyr jo noe i saker som handler om Den norske kirke, livssyn og tro og saker knyttet til skolespørsmål. KrFs inntreden gir nok regjeringen en ny dimensjon på dette feltet. Men jeg kan jo ikke konkludere om hvordan dette går før vi i innad i regjering har opplevd det.

LES OGSÅ: Ropstad blir livssynsministeren

Samlivsresept: Snakke mye sammen

– Ideologispennet fra sekulære Venstre til et KrF forankret i kristenarv vil vel gi mye gnisninger i tiden fremover og «sprakende saker» i mediene?

– Kanskje, svarer statsministeren og serverer budskapet som kan være en slags seiersresept på samarbeid:

– Det som er fint med å sitte i regjering, er at vi blir sveiset litt sammen og finner løsninger i fellesskap. Vi må huske at norsk politikk ofte har vært sånn som dette: Regjeringen kommer med et forslag – og så skal opposisjonen angripe det.

– Selv om vi hadde en konstruktiv opposisjon i forrige periode, med samarbeidsavtale mellom regjeringen og Venstre/KrF, så blir ulikhetene alt som det dreier seg om i debatten. Jeg tror faktisk at det å snakke sammen om saker, senker konfliktnivået, spår Erna Solberg.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter