Nyheter

Den ene mirakelpredikanten etterforskes. Den andre ikke.

Mens predikant Tom Roger Edvardsen etterforskes av Innlandet politidistrikt, har Agder politidistrikt latt være å etterforske Svein-Magne Pedersen.

Helsetilsynet begjærte påtale mot Svein-Magne Pedersen (t.h.) og Tom Roger Edvardsen (t.v.) sin helbredelsesvirksomhet, men politiet valgte å etterforske saken i Edvardsens tilfelle, men ikke Pedersens.

I sommer begjærte Helsetilsynet påtale mot predikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen, etter at VG med skjulte opptak avslørte hva predikantene sa til syke mennesker når de ringte inn til deres bønnetjenester. Det vil si at Helsetilsynet mente at politiet burde starte etterforskning av de to predikantenes virksomhet. Det valgte Innlandet politidistrikt å gjøre mot Edvardsen, mens Agder politidistrikt lot være, skriver VG.

LES OGSÅ: ANNO: Mirakelpredikantene

– For usikkert til å prioriteres

Etter et halvt år med saken på bordet valgte politiet i Agder å henlegge saken mot predikant Pedersen uten etterforskning. Samtidig har Innlandet politidistrikt gjennomført undersøkelser og vitneavhør i etterforskningen av Edvardsen.

Bakgrunnen for henleggelsen er, ifølge politiadvokat Maren Østern, at det ikke anses å være rimelig grunn for å undersøke om det foreligger straffbart forhold.

– Jeg sier ikke at det er sikkert at loven ikke er brutt, men jeg sier at det å komme i mål med en sånn sak er tvilsomt. Det er usikkert nok til at vi ikke kan prioritere det, sier hun til VG.

LES MER: Predikantens advokat viker ikke en tomme

– Ingen tvil

Videre forklarer hun at saken er vurdert opp mot Riksadvokatens rundskriv over hva politiet skal prioritere. Der står det at man skal ta en vurdering av sannsynligheten for at det foreligger et straffbart forhold, alvorlighetsgrad i saken, og hvilke etterforskningsskritt som er aktuelle.

– Med det utgangspunktet har vi sett på loven helsetilsynet har anmeldt for, loven om alternativ behandling, og lovens forarbeider og noe praksis. Det politiet mener, er at det er tvil om han har brutt den loven.

Vårt Land har tidligere skrevet at Pedersens advokat argumenterer for at Pedersen driver med «forkynnelse» og ikke «alternativ behandling». På sin egen Facebook-side skriver Pedersen at det ikke var tvil hos politiet om at det var snakk om noe straffbart forhold. Det mener Østern ikke stemmer.

– Vi har henlagt det som ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold. Å konkludere med at det ikke er det, vil jo være noe man gjør etter at det har vært en etterforskning.

LES OGSÅ: Forbønnspredikant vurderer å saksøke staten

Nedprioriterer saker

Helsejurist og juridisk forsker Anne Kjersti Befring er på sin side ikke overrasket over henleggelsen.

– Han har blitt anmeldt tidligere uten at politiet har gjort noe. Det er for dårlig håndhevelse av loven - og nå får man nok en bekreftelse på det. Det er synd at politiet ikke prioriterer, eller ikke kan prioritere dette, sier hun.

Befring mener også de lave strafferammene i loven kan gjøre at politiet nedprioriterer saker som gjelder brudd på loven om alternativ behandling.

– Det kan tenkes at man bør se på strafferammene og mulighetene for større økonomiske sanksjoner for å beskytte mennesker mot å bli utnyttet i en sårbar situasjon.

Agder politidistrikt besluttet også å ikke starte etterforskning Pedersens innsamling til barnehjem i India som VG i høst avslørte at gikk til ikke-eksisterende bistandsprosjekter. Det opplyser politiadvokat Hans Olav Røyr i ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Helsetilsynet vil ikke svare VG på henvendelser angående saken. Vårt Land har prøvd å komme i kontakt med Tom Rune Edvardsen, men han har ikke svart på vår henvendelse.

LES MER: Kommentar: Kristen reorientering

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter