Nyheter

Forbønnspredikant vurderer å saksøke staten

Forkynneren Tom Roger Edvardsen vurderer å gå til søksmål mot Forbrukertilsynet fordi de truer med bøter for ulovlig markedsføring.

– Forbrukertilsynet aksepterer ikke vårt argument. Vi mener dette er et trosspørsmål, og at det er grunnlovsbeskyttet. Dette er et internt medlemsblad mellom troende og ikke aggressiv markedsføring – og så skal staten inn å regulere. Hva er dette?, spør Arnor Benjamin Ilstad til Vårt Land.

Han er advokat for den såkalte mirakelpredikanten Tom Roger Edvardsen og opplyser at han på vegne av sin klient vurderer søksmål mot staten.

– Når et myndighetsorgan har fattet vedtak, og det ikke lenger kan overprøves, er vi nødt til å vurdere om vi skal få vedtaket overprøvd rettslig, sier Ilstad.

LES OGSÅ: Mirakelpredikanter risikerer bøter

– Ribba til skinnet

Innen en drøy uke, fredag 7. desember, må forkynnerne Edvardsen og Svein-Magne Pedersen endre markedsføringen sin. Hvis ikke, risikerer de bøter på til sammen 100.000 kroner i uka.

Forbrukertilsynet har vedtatt å ilegge Edvardsen og hans organisasjon Misjonen Helse for Hele Mennesket tvangsmulkt på 20.000 kroner i uken. Hver av predikantene personlig vil bli avkrevd 10.000 kroner hver.

– Dersom det ikke skjer endringer fra Edvardsens side, begynner statens taksameter å telle – og det fort. Edvardsen vil ganske raskt bli personlig konkurs, og ribba til skinnet. Det er en voldsom underlegenhet for en mann å stå opp mot staten i retten, understreker Ilstad.

LES OGSÅ: Åpner tilsynssak mot Misjonen Jesus leger

Ber for syke

Både Pedersen og Edvardsen tilbyr å be for syke og benytter vitnesbyrd på helbredelse via bønn som en del av markedsføringen for sine organisasjoner Misjonen Jesus Leger (MJL), Misjonen Helse for Hele Mennesket og Stølsdokken Fjellhotell. Predikantene markedsfører tilbudene sine på egne nettsider og Pedersen i sitt magasin Legedom.

Men Forbrukertilsynet mener bruk av vitnesbyrd er brudd på forbudet mot markedsføring av alternativ behandling. Dersom praksisen opphører, vil tilsynet gjøre en ny vurdering.

LES OGSÅ: Vil ha kvakksalverlov mot Svein-Magne Pedersen

– Nye tider

– Det har vært og er vanlig å støtte sin kirke økonomisk. Nye tider krever nye måter å gjøre det på. Edvardsen mener han driver forbønn. Hvorvidt det virker eller ikke, er jo et trosspørsmål, påpeker Ilstad.

Han mener det blir vanskelig for Edvardsen å drive sin virksomhet, som blant annet er å be for folk, dersom han ikke kan ytre seg om det.

LES OGSÅ: Statlig vaktbikkje overvåker Svein-Magne Pedersen

– Finner ikke på

Tirsdag skrev avisa Dagen at Edvardsen nekter å slutte med vitnesbyrd om helbredelse via bønn i markedsføring – til tross for trusler om bøter. Edvardsen sier til Vårt Land at å stanse vitnesbyrd vil være i strid med trosfriheten.

– Dette er ikke historier som vi selv finner på. Vi kommer til å publisere historier som folk ønsker at andre skal bli kjent med. Så lenge de kommer til oss med historier om at de er blitt bedre, så har vi lyst til å trykke det, sier han, og understreker at han ikke tar betalt for helbredelser og for å be for folk.

LES OGSÅ: – Pedersen må vurdere «mirakelblad»

Friluft

– Hvorfor er det viktig for dere å ha med helbredelseshistorier? Har de noe å si for inntektene deres, og blir det vanskelig å få nok inntekter dersom de utelates?

– Historiene i bladet har ingenting med økonomi eller inntekt å gjøre.
 Skulle personer som opplever å bli helbredet ikke få lov til å fortelle at det er blitt gjort forbønn for dem? Her snakker vi om trosfriheten i landet vårt, og vi er ikke annerledes enn andre kristne. Dette rammer jo alle kirke- og menighetsblader, svarer predikanten.

LES OGSÅ: Tror på en annen helbredelse

– Ett sted må vi være

– Men ifølge avisa Dagen påpeker tilsynet i flere brev at du tar betalt for opphold på hotellet hvor det markedsføres at helbredelser skjer?

– Et sted må jo møtene finne sted. Skal vi ha friluftsmøte i 30 kuldegrader? Det blir for dumt, svarer Edvardsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter