Nyheter

Predikantens advokat viker ikke en tomme

Svein-Magne Pedersen driver ikke med «alternativ behandling» men med «forkynnelse» argumenterer hans advokat i et tilsvar mot Forbrukertilsynets varsel om bøter. I går gikk tilsynets svarfrist ut.

«Misjonen mener derfor at deres virksomhet ikke omfattes av det regelverk som tilsynet viser til, og at deres virksomhet baserer seg på religionsfrihet og ytringsfrihet», skriver Svein-Magne Pedersens advokat Kim Ellertsen i et tilsvar til forbrukertilsynet som Vårt Land har fått innsyn i.

Dermed kan det kan bli kamp om prinsippene i loven mot forbrukertilsynet som har varslet store dagbøter hvis de ikke slutter med «lovstridig markedsføring» av helbredelsestjenester.

I går gikk fristen ut for tilsvar på varselet sendt fra Forbrukertilsynet til «mirakelpredikantene» Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen. Sistnevntes tilsvar var ikke tilgjengelig før Vårt Land gikk i trykken fredag.

Les også: Forbønnspredikant vurderer å saksøke staten

Endrer rutiner

I en e-post skriver kommunikasjonsrådgiver Iver Kleiven i Forbrukertilsynet at «Eventuell tvangsmulkt – som vi har varslet – vil først begynne å løpe når vi eventuelt fatter det endelige vedtaket.». Til avisen Dagen skriver Tom Roger Edvardsen advokat at de vil forsøke å komme til enighet med Forbrukertilsynet ved «enkel omlegging av praktiske rutiner», for dermed å unngå bøter.

Pedersens advokat Ellertsen besvarte ikke Vårt Lands henvendelse om de vil forsøke å gjøre justeringer for å unngå bøter, men i tilsvaret er det ingenting som tyder på det.

Les også: 'Pedersen må vurdere mirakelblad'

Grunnloven

I tilsvaret argumenterer nemlig Pedersens advokat for at Forbrukertilsynets eventuelle bøter er grunnlovsstridig: «tilsynet her søker å definere utøvelse av religiøs overbevisning som markedsføring, og at forkynnelse er lovstridig markedsføring. Misjonen mener at dette er ett inngrep i den frie religionsutøvelse — en grunnlovs beskyttet rett.»

Forbrukertilsynet viser på sin side i varselet til at både religionsfriheten og ytringsfriheten noen ganger må vike i et demokratisk samfunn, blant annet for beskyttelse av brukeres helse.

Les også: Trussel om bøter mot forkynneren Tom Roger Edvardsen rammer ikke religionsfriheten, svarer Forbrukertilsynet etter at Edvardsen vurderer søksmål

Vurderer søksmål

Edvardsens advokat, Arnor Benjamin Ilstad, sa for noen uker siden til Vårt Land at: «Forbrukertilsynet aksepterer ikke vårt argument. Vi mener dette er et trosspørsmål, og at det er grunnlovsbeskyttet.»

Behandling eller ikke

Det andre sentrale stridstemaet er om Pedersen og Edvardsen tjenester er alternativ behandling. Ellertsen argumenterer med at forbønn og andre tjenester ikke er et alternativ til ordinær behandling men at «konteksten for de fleste vitnesbyrd er at den hellige inngripen supplerer Guds skaperverks behandling gjennom andre mennesker.»

Forbrukertilsynet mener derimot at markedsføringen av tjenestene til organisasjonene er i strid med forskrift om markedsføring av alternativ behandling paragraf 2, andre og tredje ledd.

Hovedankepunktet fra tilsynet er at det i markedsføringen brukes påstander om at forbønn og annen «behandling» kan helbrede sykdommer som for eksempel kreft i skjelettet, astma, kols og schizofreni. I tillegg tar de vederlag for tjenester som for eksempel ved inngang på helbredelsesmøtene «Mirakellørdag».

Ikke over

Ifølge Dagen vil både Pedersen og Edvardsen klage saken videre inn for Markedsrådet, som er et domstollignende forvaltningsorgan som avgjør blant annet overtredelser av markedsføringsloven.

«Misjonen Jesus Leger har sendt tilsvar til det varsel som er kommet fra Forbrukertilsynet, og jeg oppfatter at de er innstilt på å klage dette til Markedsrådet», skriver Kim Ellertsen advokat hos Advokatfirmaet Elden DA i en e-post til Dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter