Nyheter

Englekoret på kleshengeren

Velsignet jul! Det er tid for julegleden og julesmerten.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?><npadx xsi:schemaLocation="http://www.infomaker.se/npadx_0_1 http://www.infomaker.se/npadx_0_1.xsd" xmlns="http://www.infomaker.se/npadx_0_1" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" version="0.1"><format date="" product="" profile=""><pages part="" edition="R"><page id="163094" pagina="1" section="" template="" color="COLOR" version="" geometry=""/></pages></format></npadx>

Julegleden sier at Gud kommer til oss og blir en av oss. Gud med hud gir seg selv i menneskers hender. «Himmel på jord, en nåde så stor, du er ikke alene­ der du bor». Helt ufattelig og fantastisk.

Julegleden handler også om takknemlighet over samvær med folk vi er glad i, levende tradisjoner, vakker musikk, god mat, varme julehilsener til og fra familie og venner.

Julas kontrast

Samtidig må jule­gleden og julesmerten dele rom. Julesmerten er mangfoldig og rammer både fysisk, psykisk, åndelig og ­sosialt. Den handler om kontraster som er der hele tiden, men som settes på spissen i jula.

Kontrasten mellom de som synes­ ­tiden flyr, og de som prøver å få den til å gå. Gapet mellom den som har nok å kjøpe julefeiring for, og den som ikke har. Skillet mellom de som har noen de gleder seg til å feire med, og de som er alene, og kanskje sørger over noen. Forskjellen mellom den som koser seg med julematen, og den som strever med mat og kropp. Avstanden mellom de som er fysisk friske, og de som vet at de går inn i sin siste jul. Jula synes å være et forstørrelsesglass som gjør både gleden og smerten dypere.

Hva gjør vi med så med julesmerten? Vi kan hente fram fortellingen om en sårbar, avmektig og allmektig Gud, som kommer til oss med frelse og felles­skap, midt i kuruker, skrik, fattigdom og englesang. Vi kan snakke sant om troen og livet. Dele av det vi har, enten det er tid, penger, omsorg, ­arbeidskraft eller gode ord. Eller et oppslått blikk – i disse tider da så mange av oss har nedslåtte blikk ned i små og store skjermer.

LES OGSÅ: Sunniva Gylver: Vil være svovelpredikant med lyst sinn

Jesu opprør

Jul starter med advent, og i år startet advent med fortellingen om Jesus som gjør opprør i tempelet, velter bordene til pengevekslerne og duehandlerne, og anklager de religiøse­ lederne for at de gjør bønnens hus til en kommersiell røverhule. En helt upassende og kanskje nettopp helt passende tekst for advent og jul. For ordet advent peker mot en ankomst – vi forbereder­ og feirer Gud som blir en av oss og kommer til oss, for å redde oss og verden. Vi er aldri alene – midt i alt som er. Men for å feire Gud som kommer, trengs det litt tempelrydding for mange av oss. Rydde i våre indre og ytre rom, så vi ser hva vi har, finner skatter som hadde blitt borte i alt rotet vårt, og får på plass det som er viktigst.

LES OGSÅ: De som så Sunniva Gylver bli ­påkjørt, trodde hun var død. Nå snakker presten med større tyngde enn før om det å forlate ­livet.

Jeg har bedrevet litt tempelrydding, og stoppet opp ved noe av det som er det aller viktigste for meg ved denne tiden – midt i julesmerten og julegleden. Det er mine sju knagger: 7K.

1. Kransen – adventskransen

Vi tenner­ lys, mens vi venter på Jesus­ Kristus; på Det sanne lys som kom til verden. Gud kommer til oss – derfor handler advent mer om å ta imot enn å ta seg sammen. Men også gi videre det vi får ta imot. Ikke spørre om det nytter, ikke vente på at andre skal ta det første skrittet. Tenne lys i mørket, spre varme og håp gjennom kjærlighet i ord og handling, mens vi kjemper, venter, håper på den dagen da alt skal bli nyskapt og godt.

2. Kjærligheten

Julen forteller meg at Gud elsker oss så høyt at Gud valgte å bli en av oss, for å kunne redde verden og oss alle. Vi er betingelsesløst elsket – som de vi er, på godt og på vondt. Vi er elsket av en Gud som synes å være både avmektig og allmektig, både korsfestet og oppstanden, både sårbar nyfødt og himmelkonge. Hva gjør det med vår kjærlighet?

3. Krybbe – julekrybben

Underet midt i grå hverdag. Hos oss står den minste krybben oppe hele året. Den forteller meg at Jesus kommer til oss, ikke bare julekvelden, men hver dag. Den minner meg på den allmektige Gud som ga seg selv i våre hender som et hjelpeløst spedbarn - og den minner meg på alle de barn som ligger i halm eller trau eller på gata rundt om i verden, fordi de tilfeldigvis var født i India eller Mali eller Bolivia, eller fordi foreldrene får nei når de banker på dører etter et bedre liv. Gud er der.

4. Kontrast – julekontrast

Jula er et forstørrelsesglass. Det gode blir gjerne enda bedre, og det vonde enda vondere. Gleden over felles­skap, kos, opplevelser, gaver, tradisjoner – og på den andre siden ­ensomhet, stram økonomi, familiekonflikter, rus, dårlig helse, eller noe annet som gjør at mange også gruer seg til jul. Husk at jul er begge deler, også om du selv bare synes det er stas med jul. Den ene setningen, den ene invitasjonen, det ene ordet, det ene kortet, som viser at du vet at jul oppleves så sammensatt, er gull verdt.

5. Kor – englekor

Jeg elsker mors julepynt, særlig englekoret på kleshengeren. Et englekor som er preget av mangfold, gjenbruk og lave skuldre. Jeg ønsker meg en kirke og et englekor der flest mulig kan føle seg hjemme, der vi elsker at vi er forskjellige, der vi kan synge høyt med det nebbet vi har. Noen ganger synger vi på grunn av, andre ganger på tross av at livet er som det er.

6. Kroner – solidaritetskroner

Juleøkonomi handler om å dele. Det handler om mer rettferdig fordeling av verdens goder. Opp igjennom har barna og jeg shoppet vilt på Kirkens Nødhjelps julebutikk, og sendt jungeldoktorer, søte kyllinger, smågriser, myggnett, kondomer og geiter til oss selv, og penger dit de trengs. Vi nordmenn julehandler visstnok for 50 milliarder i BNJ (Brutto Nasjonal Julehandel) og selv om det ofte handler om gaver til andre enn oss selv, så er mange av gavene til mennesker som allerede har mer enn nok; der vi nesten strever med å finne ting de ønsker seg. Det er mye god omtanke i julegavene - og enda bedre hvis en del av dem går til de som trenger det mest.

7. Kors – korset holder ting sammen

Korset er for meg også en del av advent og jul, og ballasten inn i det nye året. Korset strekker seg både utover og oppover – der jord og himmel møtes. Korset minner meg både på ondskapen som finnes i oss og rundt oss, og på Gud som ga seg selv og elsker oss helt inn i døden og ut av den. Det betyr ikke at alt går opp. Livet og virkeligheten gjør ikke alltid det – da ville det jo vært litt rart om teologien og troen alltid gjorde det. Men så langt i livet er min erfaring at dette er det beste jeg kan møte et nytt år og en fantastisk og forferdelig ­virkelighet med.

7K. Lykke til med tempelryddinga. Velsignet advent og jul – midt i alt som er.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter