Nyheter

Krever handling mot voldtekt som våpen

– Nå må det konkret handling til, var budskapet fra Dr. Denis Mukwege på Nobel-pressekonferansen. FOKUS og Kirkens Nødhjelp mener Norge gjør altfor lite.

– Nå er det ikke nok å snakke og fordømme. Vi må handle.

Dét var det klare budskapet fra Dr. Denis Mukwege på den tradisjonelle pressekonferansen dagen før Nobels fredspris deles ut i Oslo. Den kongolesiske legen har viet livet til å behandle ofre for seksualisert vold i konflikt. Han deler fredsprisen med Nadia Murad fra jesidi-minoriteten i Irak. Hun er selv et offer for voldtekt som våpen.

LES OGSÅ: Pris mot krigens nedrigste våpen

Spol ti år tilbake i tid

Også i desember 2008 var Mukwege i Oslo i anledning en gjev pris – FNs menneskerettspris. Samme år slo en ny resolusjon fra FNs sikkerhetsråd fast at bruk av seksualisert vold som våpen utgjør en krigsforbrytelse. Hjalp det?

Svært lite, skal vi tro Kirkens Nødhjelp (KN) og FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål: I Kongo har kun fem blitt dømt for bruk av voldtekt som våpen siden 2008, ifølge KN. I praksis hersker det fortsatt straffefrihet.

Søndag kom Denis Mukwege med to ønsker til verdenssamfunnet:

– Gjerningsmennene må vite at de ikke slipper unna, at verden vil straffe dem. Enhver kvinne som rammes, må dessuten få medisinsk, psykologisk og juridisk hjelp. Dette har de rett til, men de får det ikke i landene det gjelder, sa fredsprisvinneren.

LES MIN TRO-INTERVJU MED DENIS MUKWEGE: – Det er umulig å holde ut så mange skadede mennesker hver eneste dag hvis man ikke har en tro.

Krever økt norsk innsats

Nå ber FOKUS og KN norske myndigheter om å trappe opp innsatsen.

– Norge gjør absolutt ikke nok. Vi kan bidra med penger over bistandsbudsjettet til organisasjoner som hjelper disse kvinnene, sier Gro Linstad, daglig leder i FOKUS.

– Norge er et av få land som har tatt opp tematikken internasjonalt, men kan gjøre mye mer i enkeltland ved å støtte lokale organisasjoner som gir kvinner medisinsk og juridisk hjelp, sier Lisa Sivertsen, konstituert generalsekretær i KN.

Norge må også presse på for å få FN til å sette makt bak resolusjonene de har vedtatt og straffe FN-soldater som begår overgrep, mener de to. Straffefrihet skal ikke være en mulighet.

Allerede i september 2012 holdt Mukwege en tale til FN der han fordømte det internasjonale samfunnets og den kongolesiske regjeringens handlingslammelse overfor overgrep i Kongo. Måneden etter ble han utsatt for et attentat.

– Fredsprisen anerkjenner lidelsen til talløse ofre over hele verden. Kvinner betaler den høyeste prisen i konflikter, sa Mukwege søndag.

LES OGSÅ: Jesidienes bønn om beskyttelse

Mørketall i Colombia

Enkelte fremskritt har det riktignok vært de siste ti årene. FN har fått en spesialrepresentant med ansvar for feltet. Norge bidro dessuten til å løfte kvinnespørsmål og sikre at overgripere ikke fikk straffefrihet i fredsavtalen i Colombia, påpeker Gro Linstad i FOKUS, som samarbeider med kvinneorganisasjoner i landet.

– Det er veldig viktig og en mal for hvordan fredsavtaler bør se ut andre steder, sier hun.

Men i den langvarige konflikten i Colombia er det bare en dråpe i havet.

– Vi tør nesten ikke undersøke hvor stort omfanget av kvinners problemer er der. Det er som å åpne Pandoras eske. Når du først åpner den, må du hjelpe. Det er fortvilende å møte kvinner tidlig i 30-årene som må gå med bleier, fordi de er ødelagt av gruppevoldtekter. Så lenge partene i konflikter skjønner at de rammer hele samfunnet ved å begå overgrep mot kvinner, vil det fortsette, sier Linstad.

Det gjør ikke årets fredspris meningsløs, understreker hun:

– Jeg møtte to av kvinner i Colombia. De sa: «Vi har hørt at det er en lege i et land som heter Kongo, som hjelper sånne som oss, men her har vi ingen». Mukwege blir et symbol på hva standarden bør være. Andre steder i verden sitter det kvinner med de samme traumene og får ikke hjelp. Dette kan vi gjøre noe med, sier FOKUS-lederen.

LES OGSÅ: Derfor får Nadia Murad og Denis Mukwege fredsprisen

Astrup: – Norsk prioritet

Vårt Land spurte utviklingsministeren om han vil følge oppfordringen fra KN og FOKUS.

– Norge støtter FNs arbeid mot seksualisert vold og samarbeider med FNs spesialrepresentant. Vi støtter arbeidet til blant andre KN, Den internasjonale Røde Kors-komiteen og FNs befolkningsfond. I dialog med FN utvikler vi nå en håndbok til bruk i fredsoperasjoner, som skal veilede politi, militære og sivile på dette feltet, svarer Nikolai Astrup (H) i en e-post.

Utenriksdepartementet støtter Mukweges klinikk gjennom KN – 2.5 millioner kroner i 2017 og knappe 1.6 millioner i 2018. Norad bidrar også.

Astrup sier «beskyttelse av sivile og kjønnsperspektivet» en tydelig prioritet i Norges fredsarbeid og humanitære innsats. Sistnevnte er «betydelig styrket de senere årene», ifølge Astrup:

– I januar lanserer vi en ny handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet. Gjennom ambassadene våre støtter vi beskyttelsestiltak for kvinner i fire av fem land i konflikt, skriver utviklingsministeren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter