Nyheter

Sunniva Gylver fikk Petter Dass-prisen

– Vi må ta grep om våre egne liv, sa årets Petter Dass-vinner, som kom rett fra klimademonstrasjon utenfor Stortinget.

Bilde 1 av 2

Se video fra utdelingen nederst i saken. 

– Jeg forbinder Dass med det å veve sammen vennlige hverdagsord om arbeid, familie og naturglede. Det vil jeg gjerne la meg inspirere av videre, sa Sunniva Gylver i sin takketale.

Torsdag kveld ble hun i Oslo domkirke kåret til vinner av Petter Dass-prisen. De andre nominerte var Eivor Oftestad og Hans Petter Foss.

Gylver takket alle lesere, venner og kolleger som har vært med å gi henne motstand og inspirasjon. Hun kom til arrangementet rett fra en klimademonstrasjon utenfor Stortinget, hvor hun hadde holdt appell.

– Vi må ta grep om våre egne liv, og så legge alt i Guds hender, sa presten.

Under utdelingen i domkirken gratulerte konstituert sjefredaktør i Vårt Land, Alf Gjøsund, den 51-årige presten, forfatteren og programlederen med nominasjonen:

– Hjertelig takk, Sunniva Gylver, for at du har brukt deg selv på de måtene du har gjort, sa Gjøsund.

På beina

Gylver er også tidligere blitt nominert til Petter Dass-prisen, uten å vinne. At hun torsdag kunne motta prisen lå ikke akkurat i kortene like etter at hun en maidag i 2017 var utsatt for en alvorlig sykkelulykke, og fikk et langt sykehusopphold.

Etter at hun kom på beina igjen, har hun fortsatt å fortelle om tro og liv både verbalt og skriftelig.

LES MER: Vil være svovelpredikant med lyst sinn

Dialogarbeid

Da Sunniva Gylver var ung teologistudent, ble hun en populær gjest i TV2-programmet PS med Anders Magnus. Programutviklerne så et potensial i denne tydelige og utradisjonelle nestenpresten, og hentet henne inn som programleder for Nåde den som tror, der hun kjørte taxi sammen med Natt & Dag-redaktør Espen Sletner, og snakket med passasjerene om tro.

Senere ble hun programleder for Deilig er jorden på TV2 og Sunnivas Kassa Blanka på NRK, og vært gjest og deltaker i en rekke andre TV- og radioprogrammer.

– Sunniva Gylver har vært aktiv i dialogarbeid, og var den første kvinnen som sto på talerstolen i en norsk moske, fortalte Gjøsund en fullsatt Oslo domkirke.

LES MER: Vil være både fri og modig

Engasjement

Nominerte Eivor Oftestad fikk også ros av Gjøsund, som la vekt på hennes engasjement i debatter om blant annet kulturarv, forplantning, Metoo og abort.

Nominerte Hans Petter Foss ble omtalt som «en ildsjel som har brent og fortsatt brenner for noe som er mye større enn ham selv».

LES MER: Vil være en moderne Petter Dass

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter