Nyheter

Avviser Clinton-råd mot innvandring

Hillary Clinton mener Europa må svare med strengere innvandringspolitikk for å stanse den voksende høyrepopulismen. Feil og farlig resept, advarer norske eksperter.

Former Secretary of State and former Democratic Presidential candidate Hillary Clinton speaks during the New York state Democratic convention, Wednesday, May 23, 2018, in Hempstead, N.Y. (AP Photo/Julie Jacobson)

– Jeg mener Europa må få kontroll på innvandringen fordi det er det som tente (den høyrepopulistiske) flammen, sier Clinton til avisen The Guardian.

Hun mener både britenes EU-nei og valget av Donald Trump som USAs president i hovedsak handlet om innvandring.

– Jeg beundrer sjenerøsiteten og medmenneskeligheten til ledere som Angela Merkel, men jeg mener Europa nå har gjort sitt. Nå er det på tide å sende et budskap om at Europa ikke lenger kan gi innvandrere et tilfluktssted eller støtte. Hvis ikke vil innvandring fortsette å ergre mange, sier Clinton.

LES OGSÅ: Ap vil bruke pisk

Senker standarden

Blant norske eksperter vekker Clintons oppskrift på å bekjempe høyrepopulismen undring:

– Det illustrerer hvor langt til høyre debatten om innvandring har beveget seg de siste årene. Clintons utspill går dessverre inn i en lang og trist historisk tradisjon, der man senker den moralske standarden og tror at man dermed skal få bukt med fremmedfiendtlige og rasistiske bevegelser, sier professor Erik Oddvar Eriksen ved Arena, Senter for Europaforskning.

Han påpeker at de ytterliggående høyrepartiene i Europa har et begrenset velgerpotensial på rundt 20 prosent, og at det dermed er stort flertall for en mer ansvarlig og moderat politikk som ikke tegner noe skremmebilde av innvandringen.

– Sverige kan stå som et forbilde gjennom måten de isolerer Sverigedemokratene og deres brune grums, sier Eriksen.

LES MER: Trump truer migranter

Vann på mølla

Eriksen tror ikke Clintons oppskrift vil stanse høyrepopulismen og øke oppslutningen om sentrum-venstre.

– Det vil tvert imot gi vann på mølla til ekstremistpartiene, som vil ta det som en triumferende bekreftelse på at deres politikk er rett. De vil uansett overby alle andre med den strammeste innvandringspolitikken.

Eriksen mener oppskriften på å slå tilbake høyrepopulistene er en bedre fordelingspolitikk.

– Selv om folk gjennomgående får det bedre, så øker misnøyen når forskjellene i samfunnet blir for store. Å utjevne forskjellene er nok en bedre oppskrift enn den Clinton foreskriver, sier professor Erik Oddvar Eriksen.

LES OGSÅ: Oppgjør med egotripperne

Støtter Merkel

Heller ikke den Civita-tilknyttede statsviteren Jan Erik Grindheim har særlig sans for Clintons svar på høyrepopulismens framvekst.

– Det er opplagt at økt innvandring, særlig på de høye nivåene vi så i Europa rundt 2015, har skapt vekstgrunnlag for de høyrepopulistiske partiene. Likevel er jeg mer enig med Angela Merkel og EU-kommisjonen president Jean Claude Juncker som har fremmet en mer barmhjertig og inkluderende politikk for asylsøkere, sier Grindheim, som er tidligere leder av Europabevegelsen i Norge.

Han frykter at etablerte og moderate partier i Europa i økende grad vil la seg friste av tanker som de Clinton fremmer, men mener det er viktig å stå fast på de menneskerettslige og liberale verdiene som er grunnmuren det velstående Europa er bygget på.

Føler usikkerhet

Grindheim sier at frykten for innvandring er reell i den forstand at mange faktisk føler en slik usikkerhet.

– Det har vært et problem at den politiske liten i for liten grad har skjønt dette, slik at velgerne har sett mot mer ytterliggående partier, sier Grindheim.

Han tror oppskriften mot høyrepopulismen er å snakke mer om fellesskap og majoritetspolitikk, mindre om minoritetspolitikk og flerkulturelt samfunn.

– Her har sentrum-venstresiden vært for feige. Vi må stå tydelig opp for de verdiene som har utviklet vårt liberale demokrati, ellers vokser bare frykten for at visse typer innvandring truer de kulturelle og religiøse tradisjonene Europa er tuftet på, sier Jan Erik Grindheim.

LES OGSÅ: Røe Isaksen tapte troen

Kommer etter ytre høyre

Forsker Cathrine Moe Thorleifsson ved Senter for ekstremismeforskning påpeker at den største effekten av frammarsjen av høyrepopulistiske partier, er hvordan de etablerte partiene av frykt for å tape velgere har kommet etter både i retorikk og politikk på innvandringsfeltet.

– Forskning viser at en av hoveddriverne for økt populisme i Europa er motstand mot innvandring, europeisk integrasjon og fri flyt av mennesker over grensene, påpeker Thorleifsson.

For å gjenvinne tilliten i dette spørsmålet, mener forskeren det er avgjørende at EU lykkes med å få til en mer rettferdig byrdefordeling av kvoteflyktninger og asylsøkere,

Tegner skremmebilde

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener høyrepopulismens framvekst ikke handler om den reelle innvandringen, men om skremmebildet av innvandrere som et problem og en trussel.

– Det er slike farlige fiendebilder, eksempelvis mot muslimer, Clinton nå går god for. Det er en farlig vei å gå, selv om det er opplagt at innvandringsfrykt fyrer opp om både populisme og ytre høyre. Svaret er heller ikke åpne grenser, men en gylden middelvei, sier Berglund Steen.

Mot markedsliberalismen

Leder Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie sier det aldri er mulig å slå ytre høyre i innvandringsfiendtlighet.

– De vil i ytterste konsekvens overby deg helt til Auschwitz. For venstresiden må svaret heller være å forlate den markedsliberalismen som har fremmet velferdskutt, ledighet og økte klasseforskjeller i Europa, sier Magnus Marsdal.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter