Nyheter

Fedrene var med å starte partiet – nå gir de Hareide ros

Oddlaug Bjørgsvik Ringsby (83) og Augusta Rebekka Kringen (99) er døtre av to av KrFs grunnleggere. Nå heier begge på Hareides veivalg. Den ene har meldt seg inn igjen etter 40 år. Det har også 1.600 andre.

Stokke i Vestfold, 09.07.2016
Augusta Rebekka Kringen på snart 97 år har skrevet til Vårt Land og sagt at hun er enig med Knut Arild Hareide og syns det var flott at han gikk i Pride-toget gjennom Oslos gater og støtter de homofile.
FOTO: JOAKIM S. ENGER

– Da Hareide endelig tok valget tenkte jeg «takk», sier 83 år gamle Oddlaug Bjørgsvik Ringsby. Hun er en av de mange som har meldt seg inn i KrF etter partileder Knut Arild Hareides anbefaling om å samarbeide med Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) i regjering.

Augusta Rebekka Kringen var 14 år i 1933 da hun var med faren sin da han bidro til å stifte Hordaland KrF. Hun meldte seg inn i partiet for flere år siden og har i hele sitt voksne liv stemt på KrF. Kringen mener KrFs samarbeid med den blåblå-regjeringen ikke har vært til partiets beste, og hun mener KrF bør søke til Sp og Ap.

- Da har vi muligheten til å styrke sentrum, og jeg mener at vi også får et bedre Ap. Ja, jeg har til og med spøkt med at Ap trenger KrF, sier Kringen.

LES MER: Splittet KrF-ledelse inn i landsmøte-oppgjør

Medlemsbølge

Om lag 1.600 har meldt seg inn i KrF siden 28. september, viser oversikt fra partiet per onsdag formiddag. Årsakene til innmeldingene blir ikke registrert.

Når det gjelder utmeldinger har partiet noe bedre oversikt. De 150 som har meldt seg ut siden slutten av forrige måned, har enten gjort det av politiske årsaker, eller har ikke oppgitt hvorfor. Partiet har nå over 25.000 medlemmer.

Omdiskutert

Om innmeldingene er en direkte støtteerklæring til partileder Hareide er omdiskutert både internt i partiet og blant observatører. Fylkesleder i Rogaland, Oddny Helene Turøy, mener likevel å se et mønster.

– Jeg har snakket med noen få av dem. De har meldt seg inn som følge av at de er enige med Hareide. De har gjerne stemt KrF før eller meldt seg inn tidligere, men har siden sittet på gjerdet. Nå tenker de at Hareides vei er den riktige og kommer tilbake til partiet igjen, sier hun.

Ifølge Turøy er innmeldingene i Rogaland jevnt fordelt mellom menn og kvinner i alle aldere.

– De jeg har snakket med er veldig opptatte av en bedre fordeling, å ivareta de svakeste i samfunnet, og en sosial profil, sier hun.

LES MER: Slik rister Solberg i Hareides maktplan

Engasjert

Da Ringsby meldte seg ut av KrF for snart 40 år siden var det utløst av det hun beskriver som en «sterk høyrevind» i KrF. Siden den gang har ikke 83-år gamle Ringsby vært engasjert i politikk. Men nå har hun meldt seg inn igjen i partiet faren en gang bidro med å starte.

Ringsby er glad for at Hareide nå oppfordrer partiet til samarbeid med Sp og Ap. Noe som godt kunne kommet tidligere, mener hun.

– Nå er det kort tid igjen til landsmøtet. Jeg håper ikke tidsaspektet påvirker saken, sier hun.

LES MER: Slik kjemper de om KrF

Klart sentrumsparti

Ringsby er kun en av mange som har flagget sin innmelding i KrF i sosiale meder de siste ukene.

– Jeg har meldt meg inn i partiet. For meg gjelder det å vise tydelig støtte til valget og standpunktet som Hareide har tatt, sier Anne-Marie Helland, inntil nylig generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Ifølge Helland har Hareide nå markert KrF som et tydelig sentrumsparti. Hun mener det er befriende å høre en partileder som ikke «bare fokuserer på enkeltsaker», men på hvilket samfunn vi ønsker.

– For meg var oppgjøret med Frp veldig viktig. Når jeg ikke har stemt KrF tidligere, har det vært på grunn av uklarheten knyttet til Frp, understreker Helland.

Flest i Oslo

Selv om det er en god aldersfordeling blant de nye medlemmene, er den største gruppen av den nye medlemsskaren i alderen 50-69 år. Fylkesoversikten for nye medlemmer fram til og med mandag 8. oktober, og som er datert vel to uker tilbake da Hareide kom med forslaget om samarbeid med Ap og Sp, viser at KrF hadde 1.502 nye innmeldinger. Flest nye innmeldinger var i Rogaland og i Oslo.

Kunne pekt til høyre

Tidligere stortingsrepresentant for KrF, Anders Tyvand, mener at en avklaring om veivalg var og er den viktigste årsaken til at flere melder seg inn, og ikke i hvilken retning Hareide peker mot.

– Vi har velgere på begge sider som sitter på gjerdet. Vi vet jo ikke hvem de nye medlemmene er, og hvorfor de har meldt seg inn i partiet nå. Felles for dem alle er at de vil at KrF skal få økt gjennomslag. Mange ønsker nok å støtte Hareide i hans veivalg, men noen melder seg kanskje også inn for å påvirke veivalget i motsatt retning, sier Tyvand.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Mattis C. O. Vaaland

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter