Nyheter

Slik rister Solberg i Hareides maktplan

Statsministeren rykker nå tydelig ut mot bildet Knut Arild Hareide gir av Høyre, borgerlig samarbeid og gjennomslag KrF har fått.

I Høyre gir en rekke sentrale politikere overfor Vårt Land uttrykk for at de er spesielt skuffet over de beskrivelsene KrF-leder Hareide kom med av Høyre både i tale og bok. For der er det lite jubel over seiere KrF faktisk har fått.

LES OGSÅ:

Anspent da splittet KrF-ledelse møttes bak i stortingssalen

Her er sakene som kan bli verdifloker

Bondevik-generasjonen sier ja til samarbeid

Gallupsvar

Nå setter også partileder og statsminister Erna Solberg ord på det sjeldne dramaet hun står i. Om Hareides Ap-ja sier hun:

– Jeg tror velgerne vil synes det er rart å kaste en regjering, fordi man vil gjøre et nytt veivalg når det går dårligere på ­meningsmålingene. Og når de hører argumentasjonen fra KrF om at «vi må gjøre noe annet». Det er vanligvis en politisk krise – og ikke en politisk plassering – som avgjør slikt, sier Solberg til Vårt Land.

Statsministeren uttaler seg få minutter etter at Hareide har gjentatt sitt personlige avskjedsbudskap til dagens regjering 
foran en klynge med pressefolk i Stortingets vandrehall.

Forbauset

Solberg sier hun vil la KrF ha sin debatt om sidevalg i fred. Men statsministeren vil ikke lenger la Hareides versjon stå uimotsagt. Høyre får lite ros – og omtales som mer liberalistisk.

– Du mener beskrivelsene ­Hareide gir av Høyre om dagen er skjev?

– Bildet Hareide gir i boken, er vi i Høyre forbauset over. Spesielt om de seirene de jo har hatt. ­Etterpå er dette rettet noe opp. Men KrF har før vært stolte over hva de har fått til, også før ­sommeren da de ­oppsummerte. Dette er et godt grunnlag for ­videre samarbeid, svarer ­Solberg og poengterer:

– Om de bestemmer seg for å gå inn i regjering, så kunne de ha startet med å sondere med oss om hva de kan få til.

Grønnere gress?

– Har du da klar politikk som burde virke ­forlokkende på KrF?

– Venstre fikk mange gjennomslag i Jeløya-plattformen som de ellers ikke ville fått i rene forhandlinger i Stortinget. Det er nettopp fordi man jo tar en forpliktelse ved å gå inn i regjering.

Det er akkurat dette som ­undrer folk i Høyres leir: Hvorfor ikke Hareide får på plass seire i en flertallsregjering, der alle fire partier sammen står for politikken i Stortinget. I stedet søker han mot en mindretallsregjering, der verdisakene kjempet med Ap på nytt må finforhandles med et annet parti i Stortinget.

– Det er forskjell på et allerede utprøvd alternativ, der man har sjanse til å få enda mer gjennomslag, og et ikke-utprøvd med Ap/Sp og SV på vippen. Gresset kan se grønnere ut på andre siden, men det kan vise seg at gjennomslagene ikke er så store, uttaler statsministeren i Vandrehallen.

LES OGSÅ: Her er en tredje vei mot KrF-splittelsen

«Jeg sto opp»

Om Hareides strategi registrerer Solberg «at store deler av hans parti ikke er enig i»,

– De får ta den diskusjonen seg imellom. Et partis beslutninger blir ikke bedre om andre partier «puffer» på dem. Høyre ­kommer til å vise at døren er åpen og vi kommer til å snakke om de ­sakene vi står sammen om.

Solberg gjentar klargjøringen hun ga i NRKs Politisk Kvarter samme morgen: Det vil være helt unaturlig for Høyre å være noe støtteparti for et budsjett fra rødgrønn mindretallsregjering med KrF som deltaker.

Der ga hun KrF denne tydelige påminnelsen:

– Jeg har stått oppreist for KrF i saker som ikke er våre saker men som er deres: I reservasjons­saken, om kristendom i skolen og økningen i kontantstøtten. For andre har skyteskiven vært ­Høyre. Jeg står opp for gjennomslag andre partier får.

Problemet? Frp

Knut Arild Hareide – med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum en meter unna – sa til pressen litt tidligere at det jo ikke er Høyre som er hovedproblemet. På spørsmål fra Vårt Land om han forstår Høyres sårhet over budskap og bok, svarer han:

– Det er det jo Frp som er. Dette går også på hva slags samtaleform vi ønsker å ha i det offentlige rom.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter