Nyheter

Splittet KrF-ledelse inn i landsmøte-oppgjør

Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil heller inn i Erna Solbergs regjering. Skiller lag med KrF-lederen om regjeringsønske.

Oslo  20180928.
Begge nestlederne i KrF, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad går mot partileder Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte.  
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det bygger opp mot storstilt politisk oppgjør om KrFs regjeringsvei. Et ekstraordinært landsmøte fredag 2. november blir scene for valget om KrF skal vrake Erna Solbergs regjering eller faktisk gå inn i den.

Det kan ende med «politisk borgerkrig» i KrF.

– Det vil være partiet sammen som tar en beslutning om vei. Våre fylkeslag har fått en marsjordre om å sikre en involvering rundt beslutningen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide under et pressetreff etter KrFs landsstyremøte.

LES OGSÅ: Hareide anbefaler regjering med Ap og Sp

Hareides anbefaling fører til åpen kamp

Der hadde han kommet med en historisk anbefaling om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp. Men ønsket hans møter motbør fra profiler og fylkesledere som vil kjempe til det siste for at KrFs støtte til Solberg-regjeringen skal vedvare.

Nå blir det åpen kamp i KrF fram mot og på det ekstraordinære landsmøtet, bekrefter Tove Welle Haugland, som vil inn i Solberg-regjeringen:

– Ja, det gjør det og det er veldig bra. Nå får vi fram de ulike synspunktene og så bestemmer vi oss, sier sentralstyremedlemmet fra Agder til Vårt Land.

Jarle Skeidsvoll, nestleder i Hordaland KrF, ønsker personlig ikke å regjere med Høyre, Venstre og Frp.

– Det er absolutt spredning i fellesskapet, men tonen er at vi har et felles prosjekt og ikke kommer til å forlate skuta, sier han til Vårt Land på vei ut fra møtet.

LES OGSÅ: KrFs tause majoritet avgjør samarbeidsvalget

Nestlederne uenig med Hareide

Dramaet i KrF blir ikke mindre etter at nestlederne Bollestad og Ropstad nå avslører at de ikke deler Hareides førsteprioritet. Begge vil at KrF skal søke regjeringsmakt, men:

– Vi må først føre samtaler med dagens regjering om vi skal gå inn i den, sier Ropstad.

– Mitt råd er å gå til den sittende regjeringen først. Hvis ikke det går, vil også jeg ønske samarbeid den andre veien, sa Bollestad.

Hun bekreftet at hun ønsket dette, selv om Frp er en del av regjeringen.

– Den beslutningen satt dypt, men: Ja.

LES OGSÅ: Slikt ble KrFs prosess kvalt av spill og støy – analyse

Hareides fremtid hvis han taper

På spørsmål fra pressen om han ville fortsette som partileder dersom han tapte i striden om KrFs veivalg, svarte Hareide ikke direkte ja:

– Jeg er motivert til å være med i det politiske Norge, svarte han.

– Hvis du vinner frem: Hvordan ser du for deg at dagens Solberg-regjering skal kastes?

– Vi skal ha et landsmøte der vi tar en beslutning. Jeg vil ikke spekulere i noe før vi har landet et vedtak, svarte han Vårt Land.

Hareide fortalte at han hadde snakket med Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum før talen. Erna Solberg kontaktet han i går kveld.

De tre KrF-toppen har hatt tette samtaler siden før sommeren. Hareide bestemte seg for konklusjonen for en uke siden. Olaug Bollestad bestemte seg den siste uka.

– Jeg har tvilt, men valgte å gi dette rådet basert på hvor jeg ser velgerne våre har gått og på grunn av det vi har fått til de siste årene – for eksempel økt kontantstøtte, tvillingpermisjon og et annerledes landbruk, sier Bollestad til Vårt Land.

Har du blitt presset av baklandet ditt i Rogaland?

– Nei.

LES OGSÅ: KrF vedtok samarbeid med spredt klapping – uten å stemme

Veien videre etter sidevalget

KrF vil ha avklart retningen før forhandlingene om høstens statsbudsjett starter tidlig i november.

På spørsmål om han personlig kan forhandle med dagens regjering om han taper, svarer Hareide:

– Det må partiet få ta stilling til. Jeg kan ikke spekulere i dette nå.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter