Nyheter

3 av 5 vil ikke vies i kirken

2 av 5 synes det er hyklersk å gifte seg kirkelig hvis man ikke er religiøs. – Kirken skal ikke være gnien i sine velsignelser, sier Paul Erik Wirgenes.

Britain's Prince Harry and Meghan Markle leave after their wedding ceremony at St. George's Chapel in Windsor Castle in Windsor, near London, England, Saturday, May 19, 2018. (Owen Humphreys/pool photo via AP)

60 prosent av den norske befolkning vil ikke gifte seg i kirken, viser en ny undersøkelse foretatt av Respons analyse på vegne av Human-Etisk Forbund. Når mange likevel gifter seg i kirken, er årsaken simpelthen at det ikke finnes andre lokaler som er like fine som de ærverdige kirkebyggene. Bare 19 prosent kjenner til et ikke-religiøst lokale som er «fint nok» i sitt nærmiljø, skriver FriTanke.no

LES MER: Ikke lenger «normalt» å døpe barna i kirken.

Staten må trå til. – Human-Etisk Forbund har arbeidet for at det skal bygges livssynsnøytrale seremonilokaler i alle landets kommuner. Undersøkelsen viser at det norske folk er enige med oss, sier seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym.

Hun håper at «den norske stat tar ansvar og bygger seremonilokaler som kan brukes av alle».

– Mange par vier seg utendørs, fordi de ikke finnes lokaler som er passende for parets verdier, sier Pleym.

– Synes du det er hyklersk å gifte seg i kirken når man ikke tror?

– Jeg respekterer begge sider av denne saken, både parene som velger kirken av mangel på andre lokaler og dem som heller bruker et seremonisted i tråd med sine verdier og overbevisning. Bryllupsdagen er en av de viktigste dagene i et menneskets liv, og det kan sette en stor demper på dagen hvis man må være i et lokale som ikke stemmer overens med ens verdier og overbevisning, sier hun.

LES MER: Drop-in bryllup har stor suksess.

Motsatt svar. – Jeg vil egentlig snu resultatene i denne undersøkelsen på hodet, sier Tore Witsø Rafoss. Han er forsker ved KIFO (Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning).

Rafoss mener det er vel så interessant at tre av fire ikke synes det er hyklersk å gifte seg i kirken, selv om man ikke tror.

– Det viser at Den norske kirke er et naturlig sted å gifte seg for mange, selv om man ikke har en sterk kristen tro, sier han.

Blant de som svarer at de ikke ønsker å gifte seg i kirken eller i et annet religiøst bygg, svarer 31 prosent at de ikke kjenner til et alternativt lokale i nærmiljøet.

- Dette er selvsagt dumt for dem som har et slikt ønske, men dette funnet understreker en stor fordel Den norske kirke har: Det ligger kirker overalt i Norge, og folk kjenner til dem. Folk vil selvsagt ha vakre omgivelser rundt et bryllup, og for mange er kirkene velkjente, vakre og egnede lokaler for vigsel.

LES MER: Hvor markedstilpasset skal kirken være?

Rause med velsignelser. Avdelingsdirektør i avdeling for menighetsutvikling i Den norske kirke, Paul Erik Wirgenes, sier han er «glad for at kirken har så fine lokaler at folk vil gifte seg der».

– Så det er ikke problematisk at kirken markedsfører vigselslokalene sine, og ikke vektlegger det religiøse aspektet ved et bryllup?

Vi er alltid forsiktige med å mene at folk hykler. Mennesker kommer til vigselssamtaler med ulik tro, og vi må se stort på det brede spekteret av tanker og tro som folk tar med inn i kirkerommet, sier Wirgenes.

Han mener «det er veldig tydelig hva kirken står for, og hva kirken bidrar med under en vielse».

– Jeg tror folk er bevisste når de velger en kirkelig vigsel. De vet at vi ber for brudeparet og velsigner dem. Og kirken skal ikke være gnien med sine velsignelser, sier Wirgenes.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Ingeborg Misje Bergem

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter