Nyheter

May og Merkel i kappløp om Afrika

Mindre innvandring til Europa står høyt på agendaen når Theresa May og Angela Merkel hver for seg turnerer flere afrikanske land. De lover også økt samhandel.

Både den britiske og tyske statslederen besøker denne uken flere afrikanske land. Det skjer mot et bakteppe av økende motvilje mot innvandring på hjemmebane.

Det er derfor ikke overraskende at begge avlegger en visitt hos president Muhammadu Buharu i Afrikas mest folkerike stat, Nigeria, et av landene som er hardest plaget av militant islamisme og migrasjonspress.

LES: Kinesisk Afrika-offensiv

Britiske egeninteresser

Theresa May er første britiske statsminister i Afrika siden forgjengeren David Cameron deltok i Nelson Mandelas begravelse i 2013. Hun flagger åpent britiske egeninteresser når hun besøker de viktige landene Sør-Afrika, Kenya og Nigeria:

– Jeg skammer meg ikke over behovet for å forsikre oss om at våre bistandsprogrammer tjener Storbritannia. Så i dag forplikter jeg meg på at vår bistandssatsing ikke bare skal bekjempe fattigdom, men også takle globale utfordringer og våre egne nasjonale interesser, sa May i Sør-Afrika tirsdag.

Hun fastholder forpliktelsen om å bruke 0,7 prosent av BNP på bistand, men vektlegger nå britiske sikkerhetsinteresser og at bistanden skal hjelpe britiske selskaper inn på afrikanske markeder, tilsynelatende for å tekkes sterke bistandsskeptikere i egne, konservative rekker.

LES MER: Erdogan med i kappløpet

Må finne nye markeder

Etter Brexit frykter britene betydelig bortfall av handel med EU. May varsler nå økt handel med afrikanske land, der britene «skal være største investor innen 2022, med britisk privat sektor i førersetet».

May vil tilsynelatende konkurrere med Frankrikes president Emmanuel Macrons strategiske Afrika-satsing, men utgangspunktet er beskjedent: Britisk handel med de tre store afrikanske landene May besøker utgjør mindre enn 2,5 prosent av britisk samhandel med EU.

– Det er i verdens interesse at disse jobbene skapes, å finne en løsning på utfordringene og symptomene på ekstremisme og ustabilitet, å håndtere migrasjonsbølgen, og å oppmuntre til grønn vekst, sa May i Sør-Afrika.

LES MER: Mer lykke i Nigeria?

Høyreekstremister marsjerer

Tyskland har nettopp opplevd voldsomme demonstrasjoner fra høyreekstreme innvandringsmotstandere i Chemnitz i delstaten Sachsen, i protest mot at to asylsøkere skal ha knivdrept en 35 år gammel tysker.

Å demme opp for migrasjonsbølgen er en hovedbekymring for Angela Merkel, som i går startet en rundreise til Senegal, Ghana og Nigeria. Bare fra disse landene har 11.000 mennesker søkt asyl i Tyskland det siste året.

Merkel har stått bak tyske initiativ som «Marshallplan for Afrika», og hun satte økte Afrika-investeringer høyt på dagsorden som vertskap for G20-møtet i fjor sommer.

Asylåpning bort fra Europa

Press på hjemmebane gjør at oppdemming mot migrasjon fra kontinentet blitt en prioritert sak for Merkel. I Ghana og Senegal finansierer Tyskland allerede såkalte sentre for migrasjon, jobber og reintegrering, og et nytt slikt senter er planlagt i Nigeria i år.

I sentrene skal de som returnerer frivillig få råd og støtte når de vender hjem.

Samtidig støtter Merkel det kontroversielle EU-forslaget om å opprette mottak i nordafrikanske land, for å skille ut hvem som har beskyttelsesbehov og hente kvoteflyktninger fra disse i samarbeid med FN. Hittil har verken Libya aller andre nordafrikanske land sagt ja til slike mottak.

Afrika lovende marked

Før avreisen til de afrikanske landene understreket Merkel at Afrika har mange konflikter og at noen flykter fra «svært, svært vanskelige forhold»:

– Vi vet på den annen side også at afrikanske land kan være et godt marked lenger framme. Andre land er allerede svært aktive her, sa Merkel, trolig med land som Kina, India, Frankrike og Russland i tankene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter